ODRŽAN SASTANAK „POVEĆANJE SRPSKOG IZVOZA NA TRŽIŠTE CARINSKE UNIJE (RUSKA FEDERACIJA, BELORUSIJA I KAZAHSTAN) U RPK KRUŠEVAC

Regionalna privredna komora Kruševac u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Ambasadom Ruske Federacije u Beogradu, Ambasadom Belorusije u Beogradu, Ruskim trgovinskim predstavništvom u Beogradu, Privrednom komorom Ruske Federacije, Privrednom komorom Belorusije organizovala je sastanak sa privrednicima Rasinskog okruga u cilju povećanja srpskog izvoza na tržište Carinske Unije (Ruska Federacija, Belorusija i Kazahstan). Sastanaku su prisustvovali: predstavnici Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije g-din Aleksandar Lesin i Dimitrij Trubajčuk, Privredne komore R. Federacije Vladimir Grišin, predstavnik Beloruske komore g-din M.Vučinić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije Miroslav Mitković sa saradnicima.

Privrednike i goste je pozdravio gradonačenik Kruševca , g-din Dragan Jovanović.

Cilj posete bio je da se privrednici upoznaju sa mogućnostima saradnje sa zemljama Carinske unije, da se ohrabre i pripreme za ovo tržište, koje ima ogromne mogućnosti. Predstavnici svih institucija ukazali su da u potpunosti stoje na raspolaganju kod pripema preduzeća za ova tržišta, kod poštovanja standarda i procedura, kod traženja partnera, uspostavljanja saradnje kako bi se pogodnosti koje Sporazum o slobodnoj trgovini koristile mnogo više nego do sada. Potencijali postoje kod plasmana određenih prehrambenih proizvoda, robe široke potrošnje, ali i u oblasti nameštaja, građevinarstva, i građevinske industrije, grafičke, ali i hemijske industrije. Sastanku su prisustvovali i svoje proizvodne programe, svoje planove za razvoj i namere za nastup na ovim tržištima, kao i investicione projekte prezentovali i iskazali svoj interes za saradnju predstavnici preduzeća: Trajal Korporacija, Prva Petoletka Holding, Rubin Kruševac, Prva Petoletka Hidraulika, PPT Zaptivke, PPT Namenska, PPT Pneumatika Trstenik, Fruti Komerc Kruševac, Atrikod  Kruševac, Udruženje proizvođača sadnog materijala «Srbija Kalem», Monada Kruševac, Antić Kosta Stalać, Duga Fruit Kruševac, Hemoprodukt Kruševac, Zadružni savez Kraljevo, Agrosit Semenarstvo Aleksandrovac, HCP Kruševac i dr.

Takođe upriličena je poseta preduzećima: Rubin a.d. Kruševac, Antić Kosta Stalać i Duga Fruit Kruševac.

Zaključak je da postoje mogućnosti za  saradnju, da ih treba maksimalno iskoristiti kao i  da komorski sistem, i komora Kruševac stoje na raspolaganju svim zainteresovanim preduzećima za svu neophodnu pomoć i podršku za prirpeme za nastup na ovom tržištu. To će svakako doprineti da se ukupan obim razmene  Rasinkog okruga sa zemljama Carinske Unije koji je u 2010 godini iznosio 17,7 miliona dolara,  značajno poveća, obzirom na već evidentiran trend.