POZIV ZA POSETU 18. MEĐUNARODNOM SAJMU GOSPODARSTVA U MOSTARU, 16.04.2015. GODINE
 

Regionalna privredna komora Kruševac organizuje jednodnevnu posetu 18. MEĐUNARODNOM SAJMU GOSPODARSTVA koji se održava u Mostaru, u terminu od 14 do 18. aprila 2015. g. Ukoliko ste zainteresovani za organizovanu posetu 18. sajmu gospodarstva Mostar 2015. g., molimo Vas da nas kontaktirate najkasnije do 1. aprila, a uplatu izvršite 01.04 - 05.04.2015. godine, na tekući račun RPK Kruševac: 160-44878-78 Banca Intesa. Osobe za kontakt u RPK Kruševac: Marija Vesković i Vanja Damljanović;037/441-128, 037/441-280; marija.veskovic@komora.net i vanja.damljanovic@komora.net
 

Poziv...    Prijava...

DODELjENA PRIZNANJA „KAPETAN MIŠA ANASTASIJEVIĆ“ USPEŠNIM KOMPANIJAMA I POJEDINCIMA SA TERITORIJE RASINSKOG OKRUGA, SVEČANA SALA NARODNOG POZORIŠTA, 26.03.2015. G., 17:00 ČASOVA
 

Media Invent Novi Sad, Regionalna privredna komora Kruševac i Grad Kruševac organizovali su dodelu priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“, koja je održana 26.03.2015. godine u Narodnom pozorištu u Kruševcu.
Dodela priznanja je svojevrsno ocenjivanje i vrednovanje preduzetničkog stvaralaštva, koja se organizuje u okviru projekta „Put ka vrhu“, koji je nastao pre 15 godina, sa osnovnom idejom afirmacije privrednog i društvenog stvaralaštva Srbije.
Pesnik Pero Zubac i Predrag Vukićević, predsednik Regionalne privredne komore Kruševac, dodelili su 22 priznanja privrednim i društvenim subjektima sa područja Rasinskog okruga, kao i kineskom ambasadoru - NJ. E. Li Mančangu.
 

Detaljnije...   

ODRŽANO PREDAVANJE NA TEMU - MARKETING I ZNAČAJ PRIMENE MARKETING STRATEGIJE U SAVREMENIM USLOVIMA POSLOVANJA, RPK KRUŠEVAC, 26.03.2015. G.
 

U četvrtak, 26. marta 2015. godine, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, održano je predavanje na temu marketinga i značaja primene marketing strategija u savremenim uslovima poslovanja. Ovom prilikom gost u RPK Kruševac je bio gospodin Norbert Gorecki, vlasnik Trend@dress Medien AG iz Nemačke, koji je pred oko šezdesetak prisutnih predstavio svoj poslovni model primenjen u čitavom svetu, sa željom da i u Srbiji otpočne svoje poslovanje i omogući srpskim privrednicima ulazak u ovaj sistem poslovanja, koji omogućava pozicioniranje proizvoda ili posla na internetu uvek ispred konkurencije. Na predavanju su bili prezentovani rezultati istraživanja o primeni i upotrebi veb sajtova u poslovnom svetu, na teritoriji Rasinskog okruga.
 

Detaljnije...   

ODRŽANA SVEČANOST POVODOM OBELEŽAVANjA 5 GODINA POSTOJANjA ASTRONOMSKOG UDRUŽENjA EUREKA, RPK KRUŠEVAC, 20.03.2015. GODINE
 

U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, 20.03.2015. godine, upriličena je svečanost povodom obeležavanja 5 godina postojanja Astronomskog udruženja Eureka iz Kruševca. Ovom prilikom, Regionalnoj privrednoj komori Kruševac uručena je zahvalnica za saradnju i promociju nauke u Kruševcu. AU Eureka je osnovano 2010. godine, od strane tadašnjih članova astronomske sekcije Gimnazije u Kruševcu, sa ciljem da se na teritoriji grada promovišu astronomija i srodne nauke. 
 

Detaljnije...

U RPK KRUŠEVAC ODRŽANA PREZENTACIJA FIRME TIGER EKO, 19.03.2015. G.
 

U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, 19.03.2015. godine, održana je prezentacija firme TIGER EKO iz Kraljeva. Predstavnik firme, Zoran Zimonjić, prisutne je upoznao sa činjenicom da se TIGER EKO iz Kraljeva bavi uređajima za prečišćavanje otpadnih voda. Firma radi po sistemu ključ u ruke, i ima više zadovoljnih klijenata u Srbiji. Bliže informacije o firmi mogu se dobiti na www.tigerekogroup.com , ili na e-mail: tigereko@gmail.com .

 

Detaljnije...

ODRŽAN OKRUGLI STO - PRIMENA ELEKTRONSKOG SERTIFIKATA I FORMIRANJE DIGITALNOG POTPISA, RPK KRUŠEVAC, 19.03.2015. G.
 

Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, organizovala je okrugli sto na temu: Primena elektronskog sertifikata i formiranje digitalnog potpisa. Regionalna privredna komora Kruševac, kao Registraciono telo Privredne komore Srbije, vrši izdavanje kvalifikovanih elektronskih sertifikata na teritoriji Rasinskog okruga. Svi korisnici elektronskog sertifikata Privredne komore Srbije imali su mogućnost da se u više navrata upoznaju sa načinom korišćenja elektronskog sertifikata i njegovom primenom u javnim servisima.
 

Detaljnije...

ODRŽANA IV PROŠIRENA SEDNICA ODBORA ZA BANKE I OSIGURANJE IMOVINE I LICA RPK KRUŠEVAC, RPK KRUŠEVAC, 18.03.2015. G.
 

Upoznavanje sa potencijalnim USAID pilot projektom - Projekat za bolje uslove poslovanja, bila je tema IV sednice Odbora za banke i osiguranje imovine i lica RPK Kruševac, održane dana 18.03.2015. godine. U prvom delu sednice, sa pregledom privrednih kretanja za područje Rasinskog okruga za 2014.g. koje je uradila stručna služba RPK Kruševac, prisutne je upoznala Ljiljana Veljković, saradnik u Odboru.
 

Detaljnije...

PROMOCIJA PORTALA - POSLOVANJE U RPK KRUŠEVAC, 18.03.2015. GODINE
 

Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, USAID-ovim projektom za bolje uslove poslovanja, održala je 18.03.2015. godine promociju internet portala namenjenog privredi - www.poslovanje.rs . Privrednicima se, u ime RPK Kruševac, obratila gospođa Aleksandra Aleksić, koordinator OJ za proizvodne delatnosti, predstavljanje privrede i sistemska pitanja RPK Kruševac; u ime USAID obratio se gospodin Vladimir Jovanović, a ispred PKS govorila je gospođa Marija Prčić.
 

Detaljnije...

ODRŽANA KORPORATIVNA PREZENTACIJA DANSKE KOMPANIJE HESALIGHT, RPK KRUŠEVAC, 16.03.2015. GODINE
 

Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa Gradskom upravom grada Kruševca, 16.03.2015. godine u 11 časova, organizovala je prezentaciju danske kompanije „HesaLight“.
Prezentaciji su prisustvovali: Dragana Milićević - pomoćnik gradonačelnika za ekologiju, održivi razvoj i energetiku, Marko Milanović i Jelena Nikolić - predstavnici Gradske uprave Grada Kruševca, Milivoje Bežanović i Ivana Milošević - predstavnici Direkcije za planiranje i izgradnju „Trstenik“, Slobodan Nikolić i Dejan Marković - predstavnici Direkcije za urbanizam i izgradnju JP Kruševac, Dragan Blagojević - predstavnik Opštine Aleksandrovac, Olivera Marković - predstavnik Elektrodistribucije Kruševac i Maja Džunić - predstavnik ARRRO.
 

Detaljnije...

ODRŽAN MEĐUNARODNI SAJAM ZANATSTVA I MALE PRIVREDE, IHM MINHEN, 11 – 15. 03. 2015. GODINE
 

Regionalna privredna komora Kruševac je i ove godine, u saradnji sa agencijom S.A.B. Travel, organizovala posetu 67. Međunarodnom sajmu zanatstva i male privrede IHM 2015 Minhen, Nemačka. Iz Kruševca je organizovano krenulo 19 privrednika iz Rasinskog okruga i 2 privrednika iz Novog Pazara. Sajam zanatstva i male privrede, svojom raznolikom ponudom i temama iz svih oblasti zanatstva, privlači veliki broj posetilaca različitih profila. Ovo je najveća svetska manifestacija ovog tipa – najveći sajam preduzetništva u Evropi, mesto prezentacije najnovijih tehnoloških dostignuća preduzetništva i prateće industrije, na kome se moglo videti više od 1.500 izlagača iz 40 država, i čitav spektar usluga i proizvoda najnovijih trendova.
 

Detaljnije...

ODRŽANA PREZENTACIJA SMART GRUPE I STUDENSKE ZADRUGE BOX POSLOVI, RPK KRUŠEVAC, 12.03.2015. GODINE
 

Regionalna privredna komora Kruševac je 12.03.2015. godine, u prostorijama RPK Kruševac, organizovala prezentaciju Box poslova, Smart grupe i Kapital magazina sa sedištem u Nišu, kao primer dobrog preduzetništva među mladima u Nišu. Cilj ove prezentacije ogledao se u tome da se, kroz promovisanje dosadašnjih poslova, kao i onih koji su toku, podigne svest među mladima o tome koliko je važno saznati kako načiniti prve korake ka uspešnom preduzetništvu.
 

Detaljnije...

ODRŽANO PREDAVANjE - OBRAZOVANjE, PREDUZETNIŠTVO I INVESTICIJE U FUNKCIJI ZAPOŠLjAVANjA I LOKALNOG RAZVOJA, RPK KRUŠEVAC, 11.03.2015. G.
 

Regionalna privredna komora Kruševac, Odbor za kvalitet, nauku i obrazovanje, u saradnji sa Visokom poslovnom školom strukovnih studija „prof. dr Radomir Bojković“, Kruševac, organizovala je 11.03.2015., u sali RPKK, sa početkom u 12 sati, predavanje na temu:“ Obrazovanje, preduzetništvo i investicije u funkciji zapošljavanja i lokalnog razvoja“. Predavanje je održala Akademik, prof. dr Radmila Grozdanić.
 

Detaljnije...

ODRŽAN PANEL NA TEMU: „PRODAJA STEČAJNOG DUŽNIKA KAO PRAVNOG LICA“, RPK KRUŠEVAC, 10.03.2015. G.
 

Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa Agencijom za licenciranje stečajnih upravnika, održala je panel na temu: „Prodaja stečajnog dužnika kao pravnog lica“ za preduzeća iz Rasinskog okruga. Održavanje ovog panela pružilo je mogućnost da privrednici koji se nalaze u postupku stečaja dobiju korisne informacije i savete, te da kroz komunikaciju sa predavačima prodiskutuju o postupku stečaja i prodaje stečajnog dužnika kao pravnog lica.
 

Detaljnije...

RASPISAN JAVNI KONKURS MINISTARSTVA TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJA RS
 

Regionalna privredna komora Kruševac Vas obaveštava da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije raspisalo Javni konkurs za dodelu subvencija i dotacija za finansiranje projekata razvoja turizma u 2015. godini.
Pravo na korišćenje sredstava imaju turističke organizacije, destinacijske menadžment organizacije, privredna društva i druge organizacije i institucije čiji je osnivač Vlada ili jedinica lokalne samouprave.
Na konkurs mogu da se jave i pravna lica u kojima je Republika Srbija većinski vlasnik, pravna lica koja upravljaju turističkim prostorom ili objektima turističke infrastrukture i suprastrukture za projekte razvoja, kao i nevladine organizacije.

Informacije o konkursu i obrasci zahteva za korišćenje bespovratnih sredstava mogu se preuzeti sa internet prezentacije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija RS ( www.mtt.gov.rs ).
 

Detaljnije...

ODRŽAN OKRUGLI STO „TURISTIČKI POTENCIJALI PLANINE JASTREBAC I MOGUĆNOSTI NJIHOVOG PLASMANA NA TRŽIŠTU“, RPK KRUŠEVAC, 09.03.2015. G.
 

U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, 09.03.2015. g. održan je Okrugli sto „Turistički potencijali planine Jastrebac i mogućnosti njihovog plasmana na tržištu“. Prisutni predstavnici turističkih ustanova, organizacija, institucija i privrednih subjekata koji ostvaruju direktan ili indirektan uticaj na razvoj turizma na planini Jastrebac, među kojima su: Zoran Asković, načelnik Školske uprave Kruševac; Tomislav Radosavljević, dipl.inž.šum. i Zoran Živančević, dipl.inž.šum., ŠG „Rasina“ Kruševac; Dragana Kostić, saradnik za propagandu Turističke organizacije Kruševac; Sonja Jevremović, Agencija za regionalni razvoj Rasinskog okruga; Ljiljana Stojković, Služba za marketing i odnose sa javnošću IMK „14. Oktobar“ Kruševac, u cilju prezentovanja ugostiteljsko-smeštajnih kapaciteta kuće za odmor „Ravnište“ Jastrebac; predstavnik ugostiteljskog objekta, restorana „Ribnjak Vasiljković“ Jastrebac; Viktor Domjan, koordinator Ekološkog pokreta „Bela Breza“ Kruševac, prezentovali su svoju delatnost i mogućnosti unapređenja ovog jedinstvenog turističkog proizvoda grada Kruševca.
 

Detaljnije...

ODRŽANA OSMOMARTOVSKA IZLOŽBA CENTRA ZA ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO RPK KRUŠEVAC, HOTEL RUBIN, 06.03.2014. GODINE
 

U petak, 6. marta 2015. godine, u Hotelu Rubin Kruševac, održana je Osmomartovska izložba Centra za žensko preduzetništvo Regionalne privredne komore Kruševac. Članice Centra su na pomenutoj izložbi predstavile svoje usluge i proizvode iz oblasti rukotvorina (drvo, nakit, odeća...), poslastičarstva, proizvoda za domaćinstvo (kecelje, krpe...), sušenog bilja i čajeva, i još mnogo toga.
 

Detaljnije...

ODRŽAN CARINSKI SEMINAR U RPK KRUŠEVAC, 05.03.2015. GODINE
 

Regionalna privredna komora Kruševac organizovala je seminar 05.03.2015. godine, u saradnji sa Upravom carine Republike Srbije, a u cilju informisanja privrednika sa područja Rasinskog okruga o novinama koje se odnose na donošenje Uredbe o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za 2015. godinu sa setom pripadajućih odluka. Seminaru je prisustvovalo oko 30 predstavnika kompanija iz Rasinskog okruga.
 

Detaljnije...

KOMENTAR PREDSEDNIKA REGIONALNE PRIVREDNE KOMORE KRUŠEVAC, PREDRAGA VUKIĆEVIĆA, POVODOM REALIZACIJE ODLUKE VLADE REPUBLIKE SRBIJE O STEČAJU PRIVREDNIH DRUŠTAVA RASINSKOG OKRUGA
 

Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 31.01.2015. godine, usvojila je Akcioni plan prema kojem će se pokretanjem stečaja okončati postupak privatizacije u 188 preduzeća u Srbiji u kojima nema proizvodnje, niti zainteresovanosti potencijalnih investitora, kao i preduzeća u kojima je poslovanje neodrživo.
Verujemo da je stečajni postupak još jedna prilika za Konfekciju Zvezda, Fabriku jestivog ulja i Savremeni dom da se pod svojim, ili nekim drugim imenom, vrate na tržište. Komora je spremna da zajedno sa gradskim i republičkim institucijama doprinese aktiviranju privrednih potencijala u tim kolektivima, izjavio je ovim povodom za Radio Televiziju Kruševac predsednik Regionalne privredne komore Kruševac, Predrag Vukićević.
 

Prilog možete pogledati na sledećem linku:
https://www.youtube.com/watch?v=3JkObgRy5uM  (Izvor – RTV Kruševac).
 

Detaljnije...

PREMIJERA DOKUMENTARNO – IGRANOG FILMA NEBESKI PUK, KRUŠEVAČKO POZORIŠTE, 04.03.2015. G.
 

Nebeski puk, četvrto ostvarenje Gorana Erčevića, snimatelja TV Kruševac, 04.03.2015. godine imalo je pozorišnu premijeru u našem gradu. Erčević je u svom najnovijem dokumentarno – igranom filmu reditelj, scenograf, producent i montažer. O 12. pešadijskom puku Šumadijske divizije malo toga je bilo poznato, te film čuva od zaborava borce iz kruševačkog kraja i predstavlja junaštvo naših predaka koji su na kraju dugog ratničkog puta i egzodusa preko Albanije, Crne Gore i Krfa oslobodili i svoj grad, Kruševac. Ekipa filma dobila je dozvolu za istraživanje dokumenata u Vojnom arhivu i Vojnom muzeju u Beogradu, pa je i scenario direktno oslonjen na istorijske činjenice o slavnom puku. Glavna uloga poverena je Dušanu Joviću i glumcima trsteničkog pozorišta, a brojnu autorsku ekipu čine i scenarista Slobodan Cenc, kompozitor Miroljub Aranđelović - Rasinski, Tomislav Bogdanović. Saradnik na scenariju je mr Darko Mihajlović, profesor istorije, koji od 2004. godine istražuje podatke o 12. pešadijskom puku, a rezultat svega biće i uskoro objavljena knjiga. Regionalnoj privrednoj komori Kruševac je na sinoćnoj premijeri filma uručena zahvalnica za nesebičan doprinos i sveukupnu pomoć u izradi filma.
 

ISPLAĆENE ZARADE U REPUBLICI SRBIJI I RASINSKOM OKRUGU ZA JANUAR 2015. GODINE

Prosečna zarada u Republici Srbiji isplaćena u januaru 2015. godine iznosi 54.208 dinara. U odnosu na prosečnu zaradu isplaćenu u decembru 2014. godine, nominalno je manja za 21,1% i realno je manja za 20,9 %.
Prosečna zarada bez poreza i doprinosa isplaćena u januaru 2015. godine iznosi 39.285 dinara. U poređenju sa prosečnom zaradom bez poreza i doprinosa, isplaćenom u decembru 2014. godine, nominalno je manja za 21,4 % i realno je manja za 21,2 %.
 

Izveštaj...

SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA ŠVAJCARSKE FIRME – ANESTHA AG HOLDIND GROUP, RPK KRUŠEVAC, 25.02.2015. GODINE
 

Predsednik RPK Kruševac, Predrag Vukićević, 25.02.2015. godine, primio je u svom Kabinetu predstavnike švajcarskog akcionarskog društva iz Ciriha - ANESTHA AG HOLDIND GROUP, koje se bavi agrarom i koje je zainteresovano za privatizaciju Fabrike ulja Kruševac i Plime Vrnjci – firme koja je u većinskom vlasništvu Branka Perišića Kruševac. Sastanku su, pored Predraga Vukićevića, predsednika Regionalne privredne komore Kruševac, prisustvovali: Roger Rambow i Dejan Šaranović – predstavnici švajcarske firme, Goran V. Došen – punomoćnik, Veroljub Ćirković – pomoćnik generalnog direktora Fabrike ulja, Nebojša Radenković - zastupnik kapitala Fabrike ulja, Branislav Karajović – izvršni direktor Branka Perišića, i Goran Tomić – šef odseka za privredu Odeljenja za investicije, privredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave Kruševac.
Mi praktično hoćemo da nastavimo sprovođenje Akcionog plana koje je Vlada Republike Srbije donela 31.01. o.g. Kao Komora i kao Grad Krušavac, trudimo se da naša preduzeća, koja su, po odluci Vlade RS ušla u stečaj, dalje nastave da žive, dalje nastave da rade. Kruševac je bio glavno uporište industrije; došao je trenutak da se vratimo na kapacitete koji su nekada bili aktuelni, istakao je Predrag Vukićević, predsednik RPK Kruševac, ponudivši podršku komorskih, gradskih i okružnih struktura u realizaciji namere zainteresovanih investitora.
Prilog možete pogledati na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=wrozHxTYXOM (Izvor: RTV Kruševac)

 

Detaljnije...

ODRŽANA RADIONICA: IZBOR DOBROG RAČUNOVOĐE VAŽAN ZA USPEŠNO POSLOVANjE, RPK KRUŠEVAC, 24.02.2015. G.
 

U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, 24.02.2015. g. održana je druga u nizu interaktivnih radionica o značaju uloge dobrog računovođe u poslovanju, namenjenih unapređenju poslovanja i razvoja poslovnog sektora u Srbiji, posebno malih i srednjih preduzeća. Radionicu je organizovala Valor Akademija, u saradnji sa USAID Projektom za bolje uslove poslovanja i Regionalnom privrednom komorom Kruševac, a okupila je oko 30 vlasnika malih i srednjih preduzeća, eskperata i medija.
 

Detaljnije...

ODRŽANA RADIONICA „KLASTERSKO UDRUŽIVANjE U CILjU POVEĆANjA KONKURENTNOSTI MSP“, RPK KRUŠEVAC, 23.02.2015. G.
 

U organizaciji Regionalne privredne komore Kruševac i Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga, 23.02.2015. godine, u prostorijama Regionalne privredne komore Kruševac, održana je radionica „Klastersko udruživanje u cilju povećanja konkurentnosti MSP“. Cilj radionice je da se iskoriste potencijali koji postoje za osnivanje klastera u različitim oblastima privrede (naročito industrije i poljoprivrede), te da se preduzetnicima predstave klasteri kao jedna od mogućnosti za unapređenje poslovanja i podizanje konkurentnosti kroz međusobnu saradnju, zajednički nastup na tržištu, i saradnju sa naučno - istraživačkim i razvojnim institucijama.
 

Detaljnije...

ODRŽAN 37. MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA U BEOGRADU, 19.02 - 22.02.2015. G.
 

Na 37. međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji je održan u periodu od 19.02. do 22.02.2015. godine, Regionalna privredna komora Kruševac, Turistička organizacija grada Kruševca i Specijalna bolnica - Ribarska Banja predstavile su se na zajedničkom štandu.
Ovogodišnja manifestacija održana je u šest hala na više od 15 000 m2. Na sajmu je, osim Srbije, učestvovalo oko 1100 izlagača iz 50 zemalja.

 

Detaljnije...

ODRŽANA SVEČANOST POVODOM 60 GODINA POSTOJANjA OSNOVNE ORGANIZACIJE GLUVIH I NAGLUVIH KRUŠEVAC, KRUŠEVAČKO POZORIŠTE, 21.02.2015. G.
 

Osnovna organizacija gluvih i nagluvih Kruševac, 21.02.2015. godine u Kruševačkom pozorištu, obeležila je Svečanom akademijom 60 godina postojanja i rada.
Gospođa Ivana Filipović, sekretar Udruženja, upoznala je prisutne sa dosadašnjim radom Organizacije, kao i sa predstojećim aktivnostima, a ovom prilikom, pored Gradske uprave Kruševac, ostalih zaslužnih kolektiva, ustanova i pojedinaca, a u znak dosadašnje podrške i saradnje, uručena je zahvalnica i Regionalnoj privrednoj komori Kruševac i gospodinu Predragu Vukićeviću, predsedniku Regionalne privredne komore Kruševac.
Kruševačka organizacija broji oko 150 članova, a u Srbiji ima oko 30.000 gluvih i preko 100.000 ljudi sa oštećenim sluhom.
 

ODRŽAN POSLOVNI FORUM PRIVREDNIKA SRBIJE I SLOVENIJE, GOSPODARSKA ZBORNICA SLOVENIJE, LjUBLjANA, 20.02.2015. G.
 

Privredna komora Srbije i Gospodarska zbornica Slovenije organizovali su 20.02.2015. godine, u Gospodarskoj zbornici Slovenije u Ljubljani, Poslovni forum privrednika ove dve zemlje.
Iz Rasinskog okruga bilo je pozvano desetak kompanija, a zajedno sa Regionalnom privrednom komorom Kruševac, pozivu su se odazvali: Fabrika maziva – FAM a.d. Kruševac, na čelu sa zastupnikom kapitala, gospodinom Vladicom Petrovićem, i IMK 14. oktobar a.d. Kruševac, na čelu sa generalnim direktorom, Milošem Isailovićem.
Cilj učešća na Poslovnom forumu bilo je predstavljanje privrednih potencijala Rasinskog okruga i podrška politici Vlade Republike Srbije, na čelu sa premijerom, gospodinom Aleksandrom Vučićem.
 

Detaljnije...

ODRŽANA OBUKA KOORDINATORA I MENTORA U RPK KRUŠEVAC – PLATO SRBIJA 3, 20.02.2015. G.
 

U organizaciji Regionalne privredne komore Kruševac i Privredne komore Srbije, 20. februara 2015. godine, održana je obuka lokalnih koordinatora i mentora za nastavak projekta - Plato Srbija 3 u Kruševcu. Pored Regionalne privredne komore Kruševac, u projeku učestvuje i RPK Kraljevo RJ Čačak .
Plato projekat predstavlja uspešnu praksu razmene informacija, znanja i iskustava među projektnim partnerima, među velikim, srednjim i malim preduzećima. Projekat doprinosi poboljšanju poslovanja malih preduzeća, ostvarivanju boljih poslovnih rezultata, kao i uspostavljanju kontakata s privrednim subjektima u zemlji i inostranstvu.
 

Detaljnije...

VLADA RS DONELA UREDBU O UTVRĐIVANJU DRŽAVNOG PROGRAMA OBNOVE PRIVREDNE DELATNOSTI NA POPLAVLjENOM PODRUČJU
 

Na osnovu člana 2. stav 1. Zakona o otklanjanju posledica poplava u Republici Srbiji („Službeni glasnik RS”, broj 75/14) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi („Službeni glasnik RS”, br. 55/05, 71/05 – ispravka, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 – US, 72/12, 7/14 – US i 44/14), Vlada Republike Srbije je donela Uredbu o utvrđivanju Državnog programa obnove privredne delatnosti na poplavljenom području. Rok za podnošenje dokumentacije je 15. februar 2015. g. u jedinicama lokalne samouprave.
 

Uredba...

ODRŽANA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU I DODELjENE NAGRADE POVODOM REPUBLIČKOG KONKURSA DEČJA EKONOMIJA – KONKURS ZA PREDUZIMLJIVE GENERACIJE - „PRIČA U SLICI“, RPK KRUŠEVAC, 12.02.015. GODINE, 11:00 ČASOVA
 

U sali Regionalne privredne komore Kruševac, 12.02.2015. godine, sa početkom u 11 časova, održana je Konferencija za štampu povodom republičkog konkursa Dečja ekonomija – za preduzimljive generacije „Priča u slici“, na kome su đaci četvrtog razreda O.Š. „Dragomir Marković“ osvojili svojom pričom prvu nagradu. Cilj ovog konkursa je da se pokrene preduzetnički duh kod učenika i učenica od prvog do četvrtog razreda, i omogući im se da, kroz program Dečja ekonomija, učestvuju u stvaranju projekta – od ideje do realizacije.
Na Konferenciji za štampu organizovana je dodela nagrada povodom konkursa „Priča u slici”.
 

Detaljnije...

ODRŽANO PREDAVANjE NA TEMU „UTICAJ OBRAZOVANjA NA RAZVOJ INOVATIVNOG MENADžMENTA I PREDUZETNIČKIH VEŠTINA“, RPK KRUŠEVAC, 19.02.2015. GODINE, 12:00 ČASOVA
 

Regionalna privredna komora Kruševac u saradnji sa Visokom poslovnom školom strukovnih studija „prof. dr Radomir Bojković“, Kruševac i prof. dr Slavkom Karavidićem, Akademikom, organizovala je 19.02.2015. godine, sa početkom u 12 sati, predavanje na temu „Uticaj obrazovanja na razvoj inovativnog menadžmenta i preduzetničkih veština“. Predavanju je prisustvovalo 40-ak predstavnika osnovnih, srednjih i visokih škola. Predavanje je održao prof. dr Slavko Karavidić.
 

Detaljnije...

PREZENTACIJA IPARDII PROGRAMA U RPK KRUŠEVAC, 10.02.2015. G.
 

U organizaciji Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Odbora za trgovinu i turizam RPK Kruševac, 10.02.2015. godine, održana je prezentacija IPARD II programa koji je namenjen za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i uslova života na selu.
Prisutnima se prvo obratio Nenad Budimović, sekretar Odbora Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu PKS. On je prisutne upoznao sa tim da je IPARD II program, koji je na snazi do 2020. godine, namenjen poljoprivredi i selu, kao i da do prvog konkursa ima nekoliko meseci, te da je to period koji treba da se iskoristi da se obezbede svi potrebni uslovi za konkurisanje i dobijanje sredstava.
 

Detaljnije...

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O TURIZMU, PKS, 10.02.2015. GODINE, 11:00 ČASOVA
 

Regionalna privredna komora Kruševac Vas obaveštava da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija RS sprovodi javnu raspravu o Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o turizmu, u periodu od 26. januara do 26. februara 2015. godine.
Javna rasprava o Nacrtu Zakona organizovalo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija RS, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, u formi okruglog stola, koji je održan 10. februara 2015. godine, sa početkom u 11,00 časova, u prostorijama Privredne komore Srbije. Učesnici u javnoj raspravi bili su predstavnici državnih organa i organizacija, i druga zainteresovana lica.
 

Tekst Nacrta Zakona...       Obrazloženje...

U RPK KRUŠEVAC ODRŽANA PREZENTACIJA PROGRAMA - POKRENI SE ZA BUDUĆNOST!, 09.02.2015. GODINE
 

U RPK Kruševac, 09.02.2015. godine, održana je prezentacija programa „Pokreni se za budućnost!“. Prezentaciju su držali predstavnici programa - gospodja Ivana Ilić Stojandinović i gospodin Vladimir Đorđević. Ovaj program se sprovodi uz finansijsku podršku kompanije Filip Moris. Filip Moris više od deset godina ima za cilj da podrži, osnaži i motiviše mlade preduzimljive pojedince u nastojanjima da unaprede svoja znanja i veštine, učestvuju u realizaciji društveno-korisnih projekata, i time doprinesu razvoju svog grada i zajednice.

Detaljnije...

PROŠIRENA SEDNICA ODBORA UDRUŽENjA ZA KOMUNALNE DELATNOSTI RPK KRUŠEVAC - TEMA: AKTUELNO STANJE U KOMUNALNOJ PRIVREDI I KONCEPT RESTRUKTURIRANJA JKP, RPK KRUŠEVAC, 06.02.2015. G.
 

Odbor Udruženja za komunalne delatnosti Regionalne privredne komore Kruševac održao je sednicu u proširenom sastavu, kojoj je pored clanova Odbora, predstavnika JKP Rasinskog okruga i predstavnika lokalnih samouprava, prisustvovala i gospođa Tatjana Ercegović- Petrić, sekretar Odbora Udruženja za komunalnu privredu Privredne komore Srbije. Sastanku je ispred lokalne samouprave Kruševca, prisustvovala gospođa Jasmina Palurović, zamenik gradonačelnika.

Detaljnije...

PROŠIRENA SEDNICA ODBORA ZA SISTEMSKA PITANjA I EOI - TEMA: ZAŠTITA PREPOZNATLjIVOSTI NA TRŽIŠTU UZ POMOĆ PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE, RPK KRUŠEVAC, 05.02.2015. G.
 

Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu Republike Srbije, u okviru proširene sednice Odbora za sistemska pitanja i ekonomske odnose sa inostranstvom RPK Kruševac, održala je sastanak na temu: „Zaštita prepoznatljivosti na tržištu uz pomoć prava intelektualne svojine – zaštita robne marke žigom na domaćem tržištu ili u zemljama izvoza“.


Detaljnije...

SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA FRANCUSKO-SRPSKE FIRME - JCY EXPORT DOO, RPK KRUŠEVAC, 04.02.2015. GODINE
 

Predsednik RPK Kruševac, Predrag Vukićević, primio je 04.02.2015. godine predstavnike preduzeća JCY EXPORT DOO, koje se bavi trgovinom košnicama i ramovima za košnice, kao i proizvodnjom i žičenjem ramova. Celokupna proizvodnja namenjena je izvozu.
Ispred firme JCY EXPORT DOO, sastanku su prisustvovali: Jean Christophe, Ivan Milojević i Vladan Vujić, a učestvovali su i Predrag Marković, direktor filijale Kruševac NSZ, i Miroslav Milovanović, stručni saradnik u RPK Kruševac.

Detaljnije...

POČETAK REALIZACIJE ZAJEDNIČKOG PROJEKTA REGIONALNE PRIVREDNE KOMORE KRUŠEVAC I TURISTIČKE ORGANIZACIJE GRADA KRUŠEVCA - „ČARAPANSKO DVORIŠTE“, 03.02.2015. G.
 

Regionalna privredna komora Kruševac i Turistička organizacija grada Kruševca, započele su realizaciju projekta razvoja ruralnog turizma u Rasinskom okrugu, pod nazivom „ČARAPANSKO DVORIŠTE“.
Gostovanjem u emisiji „Kaži konkretno“, na Regionalnoj televiziji Kruševac 03.02.2015. godine, javnosti je premijerno predstavljen projekat „Čarapansko dvorište“. Projektom je planirana aktivna medijska kampanja ruralnog razvoja, sa namerom uticaja na svest stanovnika o značaju razvoja ruralnog turizma u Rasinskom okrugu. Ukazano je na ciljeve, opravdanost, analizu postojećeg stanja, analizu realizovanih aktivnosti RPK Kruševac i TOK-a, usko povezanih sa razvojem turizma u ruralnim područjima.

Detaljnije...

UČEŠĆE REGIONALNE PRIVREDNE KOMORE KRUŠEVAC NA II MEĐUNARODNOJ AGROBIZNIS KONFERENCIJI - SRBIJA NA PUTU KA EVROPSKOJ UNIJI-MAK 2015, KOPAONIK, 30-31.01.2015. G.

Regionalna privredna komora Kruševac uzela je učešće na II MEĐUNARODNOJ AGROBIZNIS KONFERENCIJI ,,SRBIJA NA PUTU KA EVROPSKOJ UNIJI - MAK 2015”, održanoj 30 - 31. januara 2015. godine na Kopaoniku, u Kongresnoj dvorani Porodičnog hotela Angella.
Predstavljajući savremene trendove razvoja turizma koji neizostavno uključuju korišćenje Interneta u turističkoj industriji, a nadovezujući se na analizu turističkih kretanja u Rasinskom okrugu, analizu Internet korisnika na globalnom i nacionalnom nivou, saradnik u Organizacionoj jedinici za uslužne delatnosti, podršku privredi i internacionalizaciju RPK Kruševac, Vanja Damljanović, predstavila je primer korišćenja interaktivne Internet reklame u funkciji prezentacije kulturno - istorijskih potencijala grada Kruševca - proizvodа panoramskog razgledanja ključnih turističkih lokaliteta i spomenika kulture (nastalog u saradnji sa Markom Drekovićem, „Panorama 360“ iz Kruševca), koji možete videti koristeći se Internetom putem linka http://www.panorama360.rs/kapacitet/Trg kosovskh junaka.html .
 

Detaljnije...

UČEŠĆE RPK KRUŠEVAC NA KONFERENCIJI U OKVIRU PROJEKTA „ŽENE ZA SARADNJU“, HOTEL METROPOL, 30.01.2015. G.

Konferencija na kojoj je učestvovala RPK Kruševac, organizovana je u okviru projekta „Žene za saradnju“, koji uz podršku ambasada Velike Britanije u Beogradu i Prištini, od decembra 2013. godine, realizuju komore i organizacije civilnog društva Transkonflikt i Demokratija za razvoj (D4D). „Projekat smo podržali kako bi se otklonile prepreke i otvorile nove poslovne mogućnosti, jer jačanje ekonomske saradnje u regionu doprinosi regionalnoj stabilnosti“, istakao je Denis Kefe, ambasador Velike Britanije u Beogradu. Iako neformalan, projekat je dobra platforma za buduću saradnju, i značajan doprinos krajnjem cilju, koji je, prema amabasadorovim rečima, „normalizacija odnosa Beograda i Prištine, a time i celog regiona“.


Detaljnije...

ODRŽANO PREDAVANJE NA TEMU „KULTURA POSLOVANJA - ETIKA I ESTETIKA“, RPK KRUŠEVAC, 30.01.2015. G.

Regionalna privredna komora Kruševac je 30.01.2015. godine organizovala predavanje na temu „Kultura poslovanja-Etika i Estetika“, a predavač na istoimenu temu bio je prof. dr Željko Vučković, redovni profesor na Pedagoškom fakultetu u Somboru i autor knjige „Biznis i moral“. Uvodno predavanje je držala Zora Mitrović, saradnik u Odboru za kvalitet, nauku i obrazovanje, a predavanju je prisustvovalo oko petnaestak predstavnika privatnog i javnog sektora.


Detaljnije...

PREZENTACIJA UDRUŽENJA „AKADEMIJA NACIONALNOG RAZVOJA“, RPK KRUŠEVAC, 29.01.2015. G.

U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, u četvrtak, 29. januara 2015. godine, održana je prezentacija udruženja mladih „Akademija nacionalnog razvoja“ iz Beograda. Rad udruženja koje je osnovano 2013. godine predstavio je predsednik UO – gospodin Filip Čolaković. Prema rečima Filipa Čolakovića, osnovna ideja je pružanje podsticaja mladima da se bave naukom i šire znanja. Među ciljevima ovog udruženja su i primena inovativnih momenata u procesu obrazovanja, učenje kroz debate, promocije naučno-istraživačkog rada, povezivanje mladih lidera i institucija, i jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva.
 

Detaljnije...

ISPLAĆENE ZARADE U REPUBLICI SRBIJI I RASINSKOM OKRUGU ZA DECEMBAR 2014. GODINE

Prosečna zarada u Republici Srbiji isplaćena u decembru 2014. godine iznosi 68.739 dinara. U odnosu na prosečnu zaradu isplaćenu u novembru 2014. godine, nominalno je veća za 12,7% i realno je veća za 13,2 %.
Prosečna zarada bez poreza i doprinosa isplaćena u decembru 2014. godine iznosi 49.970 dinara. U poređenju sa prosečnom zaradom bez poreza i doprinosa, isplaćenom u novembru 2014. godine, nominalno je veća za 13,0 % i realno je veća za 13,5 %.
 

Izveštaj...

SPOLJNOTRGOVINSKA ROBNA RAZMENA RASINSKOG OKRUGA ZA PERIOD JANUAR – DECEMBAR 2014. GODINE
 

Prema raspoloživim podacima Regionalne privredne komore Kruševac, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Rasinskog okruga u 2014. godini iznosi 368,92 miliona dolara. Vrednost izvezene robe u 2014. godini iznosi 204,67 miliona dolara, i u odnosu na isti period prošle godine, povećana je za 1,3 %. Ukupan uvoz iznosi 164,245 miliona dolara, i u odnosu na isti period prošle godine, smanjen je za 17,4 %.
U Rasinskom okrugu u 2014.godini, ostvaren je suficit od 40,430 miliona dolara. Pokrivenost uvoza izvozom u ovom periodu iznosi 124.6 %, dok je na nivou cele Srbije iznosila oko 72 %.
 

Izveštaj...

URUČENA PRIZNANJA „VIP BIZPARTNER 2014“, PKS
 

Kompanije „Geourb Group“ iz Beograda, „Akvapan“ iz Čačka i „Mali podrum Radovanović“ iz Krnjeva dobitnici su prestižne nagrade „Vip BizPartner 2014“ koju dodeljuju Privredna komora Srbije, kompanija Vip mobile i agencija Chapter 4. Ovogodišnji pobednici su izabrani na osnovu ukupnih rezultata poslovanja, gde su posebno vrednovani rast broja zaposlenih i prihoda, održiv razvoj i korišćenje visokosofisticiranih tehnologija. Priznanja „Vip BizPartner 2014“ dobilo je još 10 kompanija koje imaju manju stopu rasta u odnosu na prve tri, ali se u njihovom poslovanju jasno prepoznaju ulaganja u edukaciju i razvoj, kao i težnja da prerastu svoj sadašnji status. To su: „Flyfly Travel“, „Herba svet“, „Linea Milanović“, „No-kači“, „Pan komerc“, „Porodična mlekara Veličković“, „Pre-print“, „Tehnokomerc“, „Vukas“ i „Zlatara Andrejević“. Značaj porodičnih firmi nije samo u doprinosu privredi, već i njihovoj posvećenosti lokalnoj zajednici i vrednostima koje promovišu, što je posebno vidljivo u periodima krize, istakao je Marko Čadež, predsednik PKS.
 

DODELJENI SERTIFIKATI POLAZNICIMA KURSA ZA SAMOSTALNO VOĐENJE KNJIGA, RPK KRUŠEVAC, 23.01.2015. 16.00 ČASOVA
 

U petak, 23.01.2015. godine, u 16 časova, u sali Regionalne privredne komore Kruševac, održana je svečana dodela sertifikata četvrtoj grupi polaznika „KURSA ZA SAMOSTALNOG KNJIGOVOĐU”. Kurs je realizovan u organizaciji Regionalne privredne komore Kruševac, a u saradnji sa SAOP doo iz Novog Sada, u periodu od 04.11.2014.do 20.01.2015. g. Ovoga puta kurs je bio obogaćen edukacijama iz oblasti poznavanja rada na računaru i preduzetničkih veština. Kurs je pohadjalo 19 polaznika. Kurs za samostalnog knjigovođu je namenjen licima koja imaju malo ili apsolutno nikakvo iskustvo u knjigovodstvenom radu, kao i onima koji žele da postanu profesionalne računovođe, tj. osobama koje će svoju egzistenciju zasnivati na ovoj profesiji. Kurs za samostalnog knjigovođu je orjentisan na praktičan rad u knjigovodstvu i na praktičan rad na računaru, koji se obavlja na najnovijoj internet verziji - programu SAOP miniMAX, tako da će polaznicima ovog kursa svaki sledeći izazov, praktični knjigovodstveni rad ili program biti poznati, a sa malim korekcijama u radu, lako će moći odmah da obavljaju knjigovodstvene poslove u bilo kom privrednom društvu ili agenciji.
 

Detaljnije...

ODRŽAN SASTANAK TIMA ZA POLJOPRIVREDU, RPK KRUŠEVAC, 23.01.2015. G.
 

Na inicijativu Regionalne privredne komore Kruševac, 23.01.2015. godine, održan je sastanak kome su prisustvovali: pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu, Marko Milojević; direktor PSSS Kruševac, Dragoslav Milutinović; zamenik direktora Veterinarske stanice Kruševac, Dragan Džugurdić, i predsednik RPK Kruševac, Predrag Vukićević.
Na sastanku je pokrenuto više tema i dogovorena kontinuirana saradnja oko svih tema koje su u vezi sa poljoprivredom. Na sastanku je dogovoreno da se zajednički organizuje zimska škola za poljoprivrednike, koja će trajati do kraja marta meseca, gde će poljoprivrednicima biti približena najnovija dostignuća iz oblasti stočarstva, voćarstva, ratarstva, kao i menadžmenta u poljoprivredi, marketinga i vođenja knjigovodstva na gazdinstvu. Ciljna grupa su registrovana poljoprivredna gazdinstva koja posluju komercijalno, pre svega ona gde su nosioci mladi ljudi koji ostaju na selu, i koji će biti pokretači razvoja poljoprivrede i sela.
 

ODRŽANA PREZENTACIJA NA TEMU - OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE, PRETPRISTUPNI FONDOVI I AGRAR, RPK KRUSEVAC, 22.01.2015. G.
 

Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa Inovaciono - edukativnim centrom iz Beograda i Srpskom akademijom izumitelja i naučnika, organizovala je prezentaciju 22.01.2015. godine sa početkom u 11 časova, u sali Regionalne privredne komore Kruševac, na sledeće teme:
• OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE (minihidroelektrane, biomasa, solarni paneli i vetrogeneratori)
• INFORMACIJE O PRETPRISTUPNIM FONDOVIMA i IPA fondovima EU
• AGRAR (Informacija o mogućnostima primene proizvoda inovacionog karaktera na planu izgradnje objekata namenjenih poljoprivredi)
 

Zapisnik...

ITALIJANSKA KOMPANIJA LACOLLINA U REGIONALNOJ PRIVREDNOJ KOMORI KRUŠEVAC, RPK KRUŠEVAC, 19.01.2015. G.
 

Dana 19.01.2015. godine, Regionalnu privrednu komoru Kruševac posetila je italijanska kompanija – Lacollina, koja je u Srbiji osnovala ćerku firmu - Ferrante Ortofrutticola DOO, i koja je uz podršku Regionalne privredne komore Kruševac, započela saradnju sa firmom Ekomlek iz Kaonika. Današnjem sastanku prisustvovali su: gospodin Giuseppe Ferrante i gospodin Salvatore Ferrante – vlasnici kompanije Lacolline, sa saradnicima, gospodin Predrag Vukićević, predsednik Regionalne privredne komore Kruševac, gospodin Perica Janković, vlasnik firme Ekomlek Kaonik, i gospodin Vladan Nikolić, v.d. direktora Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga.

 

Detaljnije...

ZVANIČNA POSETA PRVOG PREDSEDNIKA REGIONALNE PRIVREDNE KOMORE KRUŠEVAC, RPK KRUŠEVAC, 16.01.2015. GODINE
 

Prvi predsednik Regionalne privredne komore Kruševac, gospodin Radoslav Ilčić, posetio je 16.01.2015. g. Regionalnu privrednu komoru Kruševac, i sa domaćinom, gospodinom Predragom Vukićevićem, predsednikom Regionalne privredne komore Kruševac, sumirao dosadašnje rezultate i razgovarao o trenutnom stanju privrede i komorskom sistemu.

 

Detaljnije...

ODLUKA O VISINI ČLANARINE RPK KRUŠEVAC ZA 2015. GODINU
 

Na osnovu Zakona o privrednim komorama („Sl. glasnik RS“, br: 65/2001, 36/2009 i 99/2011) i člana 23. stav 1. tačka 1. Statuta Regionalne privredne komore Kruševac, Skupština Regionalne privredne komore Kruševac, na sednici održanoj dana 02.12.2014. godine, donela je Odluku o utvrđivanju visine članarine, osnovici, načinu i rokovima plaćanja Regionalnoj privrednoj privrednoj komori Kruševac 2015. g.


 

Odluka o članarini...

BOŽIĆNI PRIVREDNI DORUČAK, RPK KRUŠEVAC, 08.01.2015.GODINE
 

U četvrtak, 08.01.2015. godine, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, održan je Božićni privredni doručak – skup privrednika iz Rasinskog okruga, crkvenih velikodostojnika i gradskih, okružnih i opštinskih zvaničnika.
Skupu je prisustvovao i gospodin Bratislav Gašić, ministar odbrane Republike Srbije, koji je i otvorio skup, uputio božićne čestitke, a zatim istakao da se aktivno radi na unapredjenju privrednog ambijenta u Kruševcu i Rasinskom okrugu.
 

Detaljnije...

POLOŽAJNICI U REGIONALNOJ PRIVREDNOJ KOMORI KRUŠEVAC, 08.01.2015. GODINE
 

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika - Božića, u prostorijama RPK Kruševac, shodno pravoslavnoj tradiciji i običajima, Predrag Vukićević, predsednik Regionalne privredne komore Kruševac, primio je položajnike.
 

 

 

 

NA TRGU KOSOVSKIH JUNAKA PO PRVI PUT LOMLJENA BOŽIĆNA ČESNICA, 07.01.2015. GODINE
 

Prvog dana Božića, na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu, po prvi put je lomljena božićna česnica. Česnica teška 50-ak kilograma, delo je vrednih majstora pekare Nana, a „obogaćena“ je sa tri zlatnika koji su donacija gospodina Bratislava Gašića - ministra odbrane, Regionalne privredne komore Kruševac i Fabrike maziva – FAM a.d. Kruševac.
 

 

 

ODRŽANE STRUČNE KONSULTACIJE - PRIORITETI U RADU KORISNIKA JAVNIH SREDSTAVA U 2015. GODINI, RPK KRUŠEVAC, 26.12.2014. GODINE
 

U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, u saradnji sa Narodnom bibliotekom Kruševac i Obrazovnim informatorom Beograd, 26.12.2014. godine, sa početkom u 11 časova, održane su stručne konsultacije na temu „Prioriteti u radu korisnika javnih sredstava u 2015. godini“.
Govoreći o programskom budžetu i novinama u budžetskom sistemu, sprovođenju privremenih mera smanjenja plata, javnim nabavkama, prestanku važenja postojećih opštih akata o radu, kolektivnom pregovaranju i uvođenju službeničkog sistema u jedinice lokalne samouprave, stručni predavači Obrazovnog informatora Beograd: Nataša Pavić, Ljiljana Jović, Uroš Papić i Aleksandar Panovski, upoznali su prisutne sa prioritetima u radu korisnika javnih sredstava za narednu godinu.

Detaljnije...

ODRŽANA PREZENTACIJA - KORIŠĆENJE INTERNETA U SVRHU RAZVOJA TURIZMA, RPK KRUŠEVAC, 25.12.2014. GODINE
 

Akcentujući sve intenzivniji plasman proizvoda i usluga u turističkoj industriji zasnovan na upotrebi Interneta kao ključnog sredstva marketinga turističkih proizvoda i usluga, koji omogućava ne samo smanjenje troškova poslovanja (prezentacije i promocije turističkih proizvoda i usluga) već i povećanje ukupnog broja posetilaca neke destinacije, Regionalna privredna komora Kruševac, 25.12.2014. godine predstavila je virtulenu turističku šetnju kroz grad Kruševac - Novogodišnja šetnja. Prisutnima su predstavljeni ključni kulturno-istorijski lokaliteti u gradu Kruševcu, svedoci bogate istorije i tradicije, osnove razvoja kulturnog turizma u gradu Kruševcu, koje možete videti - pored kojih možete prošetati - koristeći se Internetom, putem linka:

 http://www.panorama360.rs/novogodisnjasetnja/Trg%20kosovskh%20junaka.html .

Detaljnije...

ODRŽAN STRUČNI SKUP NA TEMU: „2014. – GODINA KNJIGOVODSTVENIH I PORESKIH PROMENA – ŠTA TEK PREDSTOJI?, RPK KRUŠEVAC, 25.12.2014.GODINE
 

 U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, dana 25.12.2014. g., sa početkom u 10:00 časova, u saradnji sa preduzećem „SAOP" DOO Novi Sad i Poreskom upravom Srbije filijala Kruševac, održan je stručni skup na temu: „2014. - godina knjigovodstvenih i poreskih promena – Šta tek predstoji?" Na seminaru je sa oko 70 predstavnika računovodstvenih agencija, predstavnicima finansijskog i knjigovodstvenog sektora preduzeća, interaktivno obrađivana ova materija. Predstavnici SAOP-a i predstavnici Poreske uprave Srbije filijala Kruševac su izložili svoja iskustva, davali savete i navodili rešenja za probelme iz prakse.

 

Detaljnije...

ODRŽANA NOVOGODIŠNJA IZLOŽBA MALE PRIVREDE, HOL KRUŠEVAČKOG POZORIŠTA, 24.12.2014. GODINE
 

 U sredu, 24. decembra 2014. godine, u holu Kruševačkog pozorišta, održana je Novogodišnja izložba male privrede, ženskog preduzetništva i rukotvorina, u organizaciji Regionalne privredne komore Kruševac.
RPK Kruševac godinama aktivno radi na promociji privrednika organizovanjem učešća na sajmovima u zemlji i inostranstvu, privrednim izložbama, skupovima i slično. Ovo je bila prilika da se na lep i prigodan način predstave mali privrednici Rasinskog okruga, odnosno da se i građanstvo i privreda upoznaju sa rukotvorinama našeg kraja i proizvodima naših malih privrednika.
 

Detaljnije...

ISPLAĆENE ZARADE U REPUBLICI SRBIJI I RASINSKOM OKRUGU ZA NOVEMBAR 2014. GODINE

Prosečna zarada u Republici Srbiji isplaćena u novembru 2014. godine iznosi 60.982 dinara. U odnosu na prosečnu zaradu isplaćenu u oktobru 2014. godine, nominalno je manja za 1,6% i realno je manja za 1,6 %.
Prosečna zarada bez poreza i doprinosa isplaćena u novembru 2014. godine iznosi 44.206 dinara. U poređenju sa prosečnom zaradom bez poreza i doprinosa, isplaćenom u oktobru 2014. godine, nominalno je manja za 1,6 % i realno je manja za 1,6 %.
 

Izveštaj...

ODRŽAN SAJAM VISOKIH ŠKOLA I FAKULTETA, HALA SPORTOVA KRUŠEVAC, 23.12.2014. GODINE
 

Sajam visokih škola i fakulteta, u organizaciji Školske uprave grada Kruševca, Regionalne privredne komore Kruševac, Nacionalne službe za zapošljavanje Kruševac i Saveta za karijerno vođenje grada Kruševca, održan je 23.12.2014. godine, u periodu od 11 do 15 sati, u Hali sportova u Kruševcu.
 


Detaljnije...

U OSNOVNOJ ŠKOLI DRAGOMIR MARKOVIĆ KRUŠEVAC ODRŽANA RADIONICA ZA PROFESORE NA TEMU PREDUZETNIŠTVA, 22.12.2014. GODINE
 

Predstavnici Regionalne privredne komore Kruševac, u saradnji sa Agencijom za regionalni razvoj Rasinskog okruga, održali su radinicu za nastavnike Osnovne škole Dragimir Marković Kruševac, na temu preduzetništva.
Preduzetničko obrazovanje uvedeno na svim školskim nivoima bi činilo snažan uticaj na mlade, kroz podizanje i stimulisanje preduzetničke svesti. Preduzetničko obrazovanje je važno, ne samo kao skup znanja potrebnih pojedincu za pokretanje malog biznisa, već i kao nosilac inovacija i preduzetničkih vrednosti. Ove vrednosti se vaspitavaju kroz nastavne pristupe učenja kroz rad, razvijanje proaktivnih radnih stavova i načina mišljenja koji su potrebni u današnjem svetu rada i tržišnoj ekonomiji.
 

ODRŽAN SEMINAR ISO 9001/14001:2015 DIS VERZIJA, RPK KRUŠEVAC, 22.12.2014. GODINE
 

U cilju upoznavanja privrednika i stručne javnosti sa novom verzijom standarada ISO 9001/ISO 14001:2015, Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa Mašinskim fakultetom u Beogradu i Jedinstvenim udruženjem Srbije za kvalitet - JUSK, organizovala je obrazovno informativni seminar ISO 9001/14001:2015 DIS VERZIJA. Seminar je održan u sali RPKK, 22.12.2014. sa početkom u 11 sati. Predavač na seminaru bio je prof. dr Vidosav Majstorović, diplomirani mašinski inženjer, redovni profesor na Mašinskom fakultetu u Beogradu i Predsednik JUSK-a.

Detaljnije...

POSETA FLC-A REGIONALNOJ PRIVREDNOJ KOMORI KRUŠEVAC U OKVIRU REALIZACIJE PROJEKTA GIFT SEE, RPKK, 18.12.2014. GODINE

                                        

U četvrtak, 18.12.2014. godine, predstavnci prvostepene kontrole Ministarstva finansija Republike Srbije - Mirjana Ćirić i Aleksandar Stefanović, posetili su Regionalnu privrednu komoru Kruševac, i tom prilikom održan je on-the-spot audit i radni sastanak predstavnika FLC i GIFT projektnog tima RPK Kruševac.
Regionalna privredna komora Kruševac učestvuje u svojstvu partnera na projektu „GIFT – SEE“ - Green Intermodal Fright Transport. Nosilac ovog projekta je Ministarstvo za saobraćaj i veze Grčke, a finansira ga EU kroz program SEE. Projekat traje od aprila 2012. do 31.decembra 2014. godine.
GIFT teži definisanju inovativne i integrisane transportne mreže za razvoj efikasnih ekoloških transportnih koridora u regionu JIE.
Kako bi rezultati i aktivnosti projekta bili vidjivi što širem auditorijumu, informacije koje se odnose na projekat GIFT mogu se pogledati na zvaničnom sajtu projekta www.gift-project.eu .
                                                                                                    Jointly for our common future

                                                      

ZORA MITROVIĆ ISPRED REGIONALNE PRIVREDNE KOMORE KRUŠEVAC UZELA UČEŠĆE NA 2. NACIONALNOJ KONFERENCIJI SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM „MENADžMENT, SPORT I TURIZAM“, BANJA LUKA, 12 - 13.12.2014. G
 

MASTA – 2014 održana je u Banja Luci, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, od 12. do 13. decembra 2014. Ova Konferencija je ustanovljena sa ciljem da animira profesore i naučnike sa fakulteta i sa instituta, kao i eksperte iz industrije, da se aktivno uključe u pronalaženje rešenja za promene i izazove u savremenom, dinamičkom okruženju. Takođe, Konferencija je omogućila učesnicima da prikažu svoje ideje i time daju svoj doprinos razvoju teorije i poslovne prakse iz gore pomenutih oblasti. Da napomenemo, da je na Konferenciji bilo i radova iz domena Kulture, a jedna novina jeste i oblast društvene odgovornosti.

Detaljnije...

PROMOTIVNI SPOT PROJEKTA GIFT

                                        

Brzo i jednostavno saznajte sve o projektu GIFT.
 

Pogledajte naš promotivni spot:

 

https://www.facebook.com/video.php?v=366323500159109&set=vb.246358935488900&type=2&theater

                                                                                                    Jointly for our common future

                                                      

RUSKE KOMPANIJE U OBILASKU PRIVREDNIKA RASINSKOG OKRUGA, 10.12.2014. G.
 

U okviru privredne posete ruske delegacije iz Lipecke oblasti, u periodu 08 - 11.12.2014. godine, organizovan je obilazak kompanija iz Rasinskog okruga u oblasti prehrambene, drvopreradjivačke industrije i industrije guma i maziva, u organizaciji Regionalne privredne komore Kruševac.
Delegaciji iz Lipecke oblasti predstavljeni su turistički potencijali Rasinskog okruga.
Tom prilikom posećeno je više od 20 kompanija, kao što su Trayal Korporacija Kruševac, Cooper Tire Kruševac, FAM Kruševac, Vino Župa Aleksandrovac, Rubin Kruševac, Vino Kalem i Fruti Komerc Velika Drenova, Bg Produkt Kruševac, Duga Fruit i Duga Komerc Kruševac, IMK 14. oktobar Kruševac, Flori Kruševac, Rast Medvedja, Kostka Mudrakovac, DND Jeftić, Kolarević Pojate, Ribarska banja i dr.

Detaljnije...

POSLOVNI FORUM LIPECKA OBLAST – RASINSKI OKRUG, RPK KRUŠEVAC, 09.12.2014. G.
POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI REGIONALNE PRIVREDNE KOMORE KRUŠEVAC I PRIVREDNE KOMORE LIPECKE OBLASTI
 

Privredna delegacija Ruske Federacije iz Lipecke oblasti posetila je Rasinski okrug u periodu od 08. do 11.decembra 2014. g. u cilju intenziviranja privrednih odnosa. Ovo je uzvratna poseta delegacije iz Lipecka Rasinskom okrugu. Predsednik RPK Kruševac, Predrag Vukićević, je sa privrednicima posetio Lipeck početkom septembra ove godine, kada su započeti poslovni pregovori koji su danas krunisani sporazumom.
Privrednu delegaciju Lipecke oblasti predvodio je gospodin Anatoli V. Goltsov, predsednik Privredne komore Lipecke oblasti, koji je došao sa značajnijim privrednicima koji su zainteresovani za pronalaženje partnera iz oblasti proizvodnje guma, maziva, nameštaja, prehrambene industrije.
 

Detaljnije...

STRATEŠKO PARTNERSTVO – ULAGANJE U STOČARSTVO U RASINSKOM OKRUGU, 05.12.2014. G.
 

Regionalna privredna komora Kruševac, Ferari Grupa Italija i Ekomlek Kaonik potpisali su Sporazum o strateškom partnerstvu u oblasti stočarstva. Gospodin Klaudio Ferari, vlasnik grupacije „Ferari“, ima nameru da investira u uzgoj svinja u Rasinskom okrugu, a strateški partner u Rasinskom okrugu biće mu firma EKOMLEK Kaonik, čiji je vlasnik gospodin Perica Janković. Regionalna privredna komora Kruševac pružaće podršku inivesticija u obnavljanju stočnog fonda u Rasinskom okrugu, koji će doprineti podizanju kapaciteta, novom zapošljavanju i privrednom razvoju okruga.
Grupacija „Ferari“ je renomirani italijanski proizvođač svinja i mesnih prerađevina, a njene članice pokrivaju ceo tehnološki lanac, od proizvodnje kukuruza i stočne hrane, do uzgajališta svinja, sopstvenih energetskih pogona na bio-gas, klanica i pogona za proizvodnju mesnih prerađevina.

Detaljnije...

VLASNIK FIRME JELEC HIDROAGREGAT I STROIMAŠSERVIS U POSETI RPK KRUŠEVAC, 05.12.2014. G.
 

Regionalnu privrednu komoru Kruševac posetila je ruska delegacija na čelu sa gospodinom Viktorom A. Sitnjikovim, vlasnikom firmi Stojmaš servisa i Jelec hidroagregat - Lipecka oblast, koji je podneo Pismo o namerama za kupovinu dela Prve petoletke (PPT Cilindri i PPT TMO Trstenik). Treba napomenuti da je gospodin Sitnjikov i donator u obnavljanju mosta u Sušici, Trsteniku, kao i škole u Trmčaru. Regionalna privredna komora Kruševac je organizovala posetu IMK 14. oktobar, Trajal korporaciji i Fabrici maziva - FAM Kruševac za delegaciju iz Rusije, kada je i potpisan prvu ugovor sa Fabrikom maziva za isporuku njihovih proizvoda.

Detaljnije...

PREDRAG VUKIĆEVIĆ DOBIO JEDNOGLASNU PODRŠKU NA MANDAT OD ČETIRI GODINE

Na sednici Skupštine Regionalne privredne komore Kruševac, održane dana 02.12.2014. godine, dosadašnji vršilac dužnosti predsednika Regionalne privredne komore Kruševac, Predrag Vukićević, jednoglasnom odlukom Skupštine RPK Kruševac izabran je za predsednika Regionalne privredne komore Kruševac na mandat od četiri godine.
Naša misija je stvaranje poslovnog okruženja u kome će biti moguće ostvariti i ojačati značajne poslovne kontakte. Pružamo širok spektar usluga našim članicama. Ove usluge su zamišljene tako da pomažu preduzećima i preduzetnicima da što efektivnije iskoriste svoje vreme i marketinške investicije, kao i da postojećim i budućim članicama omoguće uvid u aktuelna poslovna zbivanja u zemlji i svetu, putem seminara, sajmova, kurseva... Trudiću se da u naredne četiri godine sprovodim našu misiju, kao i da unapredim atmosferu koja bi dovela do podsticanja investicija u čitavom Rasinkom okrugu, istakao je prilikom izbora Predrag Vukićević.
 

IZVEŠTAJ SA RADIONICE - PREDUZETNIČKO UČENJE, RPK KRUŠEVAC, 28.11.2014. G.

Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa OŠ „Dragomir Marković“ Kruševac, organizovala je radionicu na temu – Preduzetničko učenje. Radionica je održana 28.11.2014. godine, u sali Regionalne privredne komore Kruševac.
Ova aktivnost je realizovana u okviru IPA programa Evropske unije. Projekat, koji finansira EU, realizuje SEECEL - Centar za preduzetničko učenje Jugoistočne Evrope. SEECEL je regionalna ustanova čija je misija da promoviše uključivanje preduzetničkog učenja i preduzetničke pismenosti u osam zemalja Jugoistočne Evrope u pretpristupnom procesu.
 

Detaljnije...

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA GIFT, BUDIMPEŠTA, 25. i 26.11.2014. GODINE

                                        

U okviru medjunarodnog projekta GIFT (Green Intermodal Freight Transport), čiji je glavni cilj da mapira, analizira i proceni stanje transportnog sektora u regionima Jugoistočne Evrope, kao i da predloži nove regulative i strategije u svrhu promovisanja inovativnih ekoloških intermodalnih teretno-transportnih koridora, dana 25. i 26. novembra 2014. godine, u Budimpešti, u organizaciji mađarskog partnera na projektu - IFKA, održana je Završna konferencija GIFT projekta - FUTURAIL 2014 and GIFT Closing Conference. Ispred Regionalne privredne komore Kruševac, Konferenciji su prisustvovali: gospodin Predrag Vukićević, predsednik Regionalne privredne komore Kruševac – koordinator projekta projektnog tima RPK Kruševac, gospodin Ivan Stefanović – asistent na projektu projektnog tima RPK Kruševac, gospodin Goran Lapčević - član Upravnog odbora za RPK Kruševac na projektu GIFT, i eksperti - gospodin Aleksandar Petrić i prof.dr Zlatan Šoškić.
Kako bi rezultati i aktivnosti projekta bili vidjivi što širem auditorijumu, informacije o projektu GIFT mogu se pogledati na zvaničnom sajtu projekta www.gift-project.eu .

                                                                                                    Jointly for our common future

Detaljnije...                                                         

ISPLAĆENE ZARADE U REPUBLICI SRBIJI I RASINSKOM OKRUGU ZA OKTOBAR 2014. GODINE

Prosečna zarada u Republici Srbiji isplaćena u oktobru 2014. godine iznosi 61.963 dinara. U odnosu na prosečnu zaradu isplaćenu u septembru 2014. godine, nominalno je veća za 1,9% i realno je veća za 2,1%.
Prosečna zarada bez poreza i doprinosa isplaćena u oktobru 2014. godine iznosi 44.938 dinara. U poređenju sa prosečnom zaradom bez poreza i doprinosa, isplaćenom u septembru 2014. godine, nominalno je veća za 2,2% i realno je veća za 2,4%.
 

Izveštaj...

PRIVREDA RASINSKOG OKRUGA U SUFICITU ZA PRVIH DEVET MESECI 2014. GODINE

Prema raspoloživim podacima Regionalne privredne komore Kruševac, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Rasinskog okruga za prvih devet meseci 2014. godine iznosi 277,683 miliona dolara. Vrednost izvezene robe za period januar – septembar 2014. godine iznosi 156,074 miliona dolara, i u odnosu na isti period prošle godine povećana je za 2,7 %. Ukupan uvoz iznosi 121,609 miliona dolara, i u odnosu na isti period prošle godine smanjen je za 19,1 %.
U Rasinskom okrugu, u prva tri kvartala 2014. godine, ostvaren je suficit od 34,465 miliona dolara. Pokrivenost uvoza izvozom u ovom periodu iznosi 128,3 %, dok je na nivou cele Srbije iznosila 72,5%.

 
Izveštaj...

RPK KRUŠEVAC NA SAJMU PRIVREDE U TIRANI, 22-26.11.2014. GODINE

RPK Kruševac je po drugi put za redom organizovala nastup privrednika Rasinskog okruga na Opštem privrednom sajmu u Tirani.
Ove godine albanskom tržištu su se predstavili: FAM, Flori, Sion Elektroniks i Faktor Kruševac.
Sajam PANAIR je međunarodnog karaktera i na sajmu su se predstavile kompanije iz Mađarske, Italije, Nemačke, Hrvatske, Francuske i Makedonije. Takođe, bilo je i poslovnih poseta iz Italije, sa Kosova, Nemačke, Makedonije.
 

Detaljnije...

ODRŽANA RADIONICA - POSLOVNO PLANIRANJE, RPK KRUŠEVAC, 21.11.2014.G.

Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa Agencijom za regionalni razvoj Rasinskog okruga, organizovala je besplatnu radionicu na temu - Poslovno planiranje, koja je namenjena svima koji žele da započnu posao i unaprede svoje znanje i veštine u oblasti poslovnog planiranja. Radionica, kojoj je prisustvovalo petnaest polaznika, održana je 21.11.2014. g., u sali Regionalne privredne komore Kruševac, a predavači na radionici bili su: Sonja Jevremović i Vladan Nikolić iz Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga.
Teme koje su obrađene: uloga i značaj poslovnog planiranja, tržišni aspekt poslovanja, finansijski aspekt poslovanja, ekonomski pokazatelji poslovnog plana.
Povod za realizaciju radionice bilo je obeležavanje Globalne nedelje preduzetništva, koja je ove godine obeležena u periodu od 17. do 23. novembra, u više od 140 zemalja širom sveta.
 

ODRŽAN SEMINAR NA TEMU - NOVI ZAHTEVI ZA BEZBEDNOST VOĆA I POVRĆA PRI IZVOZU U EU, RUO, 20.11. 2014. G.

Dana 20.11.2014. godine, u prostorijama RUO, održan je seminar za poljoprivredne proizvođače na temu „Novi zahtevi za bezbednost voća i povrća pri izvozu u EU“. Uslove za izvoz voća i povrća u EU sa aspekta bezbednosti hrane prezentovao je Nenad Vujović, načelnik poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.
Nenad Vujović je drugi put ove godine posetio RPK Kruševac; u februaru ove godine se na istu temu razgovaralo sa hladnjačarima, a sada sa primarnim poljoprivrednim proizvođačima.
 

Detaljnije...

ODRŽAN OKRUGLI STO NA TEMU„KREATIVNA INDUSTRIJA – PROFIT I KULTURA, UMETNOST, KREACIJA“, RPK KRUŠEVAC, 20.11.2014. G.

Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa Udruženjem za kreativnu industriju Privredne Komore Srbije, organizovala je Okrugli sto na temu „Kreativna industrija-profit i kultura, umetnost, kreacija“.
Okrugli sto je održan u sali Regionalne privredne komore Kruševac, 20.11.2014.(četvrtak), sa početkom u 11 sati.
Okruglim stolom predsedavao je Sekretar Udruženja za kreativnu industriju PKS, gospodin Mirko Prlja.
 

Detaljnije...

ODRŽANA PREZENTACIJA MEĐUNARODNOG SAJMA GRAĐEVINARSTVA SEEBBE (Beograd), RPK KRUŠEVAC, 19.11.2014. G.

U RPK Kruševac je 19.11.2014. g. održana prezentacija Međunarodnog sajma građevinarstva (SEEBBE - South-East Europe Belgrade Building Expo), koji se svake godine u aprilu organizuje na Beogradskom sajmu, i najveći je događaj te vrste u Jugoistočnoj Evropi. Beogradski sajam će organizovati 41. Međunarodni sajam građevinarstva SEEBBE u periodu od 15 do19.aprila 2015. g.

 

Detaljnije...

ODRŽANA PREZENTACIJA FIRME ELEKTRO INSTAL, RPK KRUŠEVAC, 06.11.2014. G.

U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, 06.11.2014. godine, održana je prezentacija firme ELEKTRO INSTAL koja radi projekte iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.
Gospodin Kristijan Vujičin je, predstavljajući firmu, naglasio da je to firma koja je od 2008. godine uradila i realizovala preko 60 projekata iz ove oblasti. Samo u ovoj godini se realizuje 8 projekata koje je ovaj tim uradio. Gospodin Vijičin je prezentovao projekte koje su do sada realizovani, sa posebnim osvrtom na solarnu energiju i geotermalnu energiju.

Detaljnije...

PRIVATIZACIJA U RASINSKOM OKRUGU, SASTANAK U RPK KRUŠEVAC, 04.11.014. G.

U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac je 4. novembra 2014. g. održan sastanak na temu - Predstavljanje plana privatizacije fabrika u Rasinskom okrugu u svetlu novog Zakona o privatizaciji. Sastanku su prisustvovali: gospodin Predrag Vukićević, predsednik Regionalne privredne komore Kruševac, gospodin Dragi Nestorović, gradonačelnik Kruševca, gospodin Branislav Vesić, načelnik Rasinskog upravnog okruga, gospodin Miroslav Aleksić, predsednik Opštine Trstenik, i gospođa Marijana Radovanović, v.d. direktora Agencije za privatizaciju Republike Srbije.
Nakon razgovora u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, organizovan je sastanak u Fabrici maziva – FAM a.d. Kruševac, sa direktorima i zastupnicima kapitala preduzeća iz Rasinskog okruga koja se nalaze u postupku privatizacije.
 

ODRŽANA RADIONICA - RAZVIJANJE POSLOVNIH IDEJA KROZ IZRADU BIZNIS PLANOVA, RPK KRUŠEVAC, 04.11.2014. G.

U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, Privredna komora Srbije je 4. novembra 2014. g., u saradnji sa italijanskim partnerima, a u okviru projekta EASE&SEE „Razvoj socijalnog preduzetništva u Jugoistočnoj Evropi“ organizovala radionicu „Razvijanje poslovnih ideja kroz izradu biznis planova“.
Radionica je bila praktična obuka na temu izrade biznis planova uz pomoć italijanskih stručnjaka iz ove oblasti, a sa ciljem unapređenja poslovnih veština i uspešnijeg nastupa na domaćim i inostranim tržištima.

Detaljnije...

ZARADE U REPUBLICI SRBIJI I RASINSKOM OKRUGU - SEPTEMBAR 2014. G.

Prosečna zarada u Republici Srbiji isplaćena u septembru 2014. godine iznosi 60.803 dinara. U odnosu na prosečnu zaradu isplaćenu u avgustu 2014. godine, nominalno je manja za 3,5% i realno je manja za 4,2%.
Prosečna zarada bez poreza i doprinosa isplaćena u septembru 2014. godine iznosi 43.975 dinara. U poređenju sa prosečnom zaradom bez poreza i doprinosa, isplaćenom u avgustu 2014. godine, nominalno je manja za 3,6% i realno je manja za 4,3%.

Izveštaj...

Izbor za predsednika regionalne privredne komore kruševac

Na osnovu čl. 37. Statuta Regionalne privredne komore Kruševac i čl. 16. Pravilnika o izborima u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, na sednici Upravnog odbora Regionalne privredne komore Kruševac, održanoj dana 03.11.2014. godine, doneta je Odluka o raspisivanju izbora za predsednika Regionalne privredne komore Kruševac.

Odluka...

POZIV ZA UČEŠĆE NA 9. MEĐUNARODNOM SAJMU JABUKA – INTERPOMA BOLCANO 19 - 23.11.2014. GODINE

Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa turističkom agencijom Kompas iz Beograda, poziva Vas da uzmete učešće na 9. Međunarodnom sajmu jabuka - INTERPOMA, koji će se realizovati u Bolcani u periodu od 20. do 22. novembra 2014. godine.
9. Međunarodni sajam jabuka - INTERPOMA predstavlja internacionalni sajam proizvodnje, skladištenja i marketinga jabuke. Jedinstven širom sveta, sajam se održava na dvogodišnjem nivou i predstavlja jedinstvenu priliku za otkrivanje najnovijih informacija o trendovima, novim ponudama i proizvodima, za sklapanje poslovnih veza i susreta sa najboljim svetskim stručnjacima iz oblasti voćarstva. 
 
Detaljnije...     Program...

ODRŽAN SASTANAK SA PRIMARNIM POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA U OKVIRU SERIJE SASTANAKA - IMATE REČ-BUDITE DEO REŠENjA, RPK KRUŠEVAC, 31.10.2014. GODINE, 11:00 ČASOVA

U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, 31.10.2014. godine, održan je sastanak sa primarnim poljoprivrednim proizvođačima, na temu „Imate reč- budite deo rešenja“.
Sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja, zadruga, vlasnici privatnih firmi i individualni proizvođači iz skoro svih oblasti poljoprivredne proizvodnje.
Izneti su problemi u poljoprivrednoj proizvodnji i vrlo konkretni predlozi za poboqšanje stanja i poslovnog ambijenta u poljoprivredi, našoj veoma važnoj privrednoj grani.
 

Detaljnije...   

U SALI RASINSKOG UPRAVNOG OKRUGA PROF. DR ZORAN PUNOŠEVAC ODRŽAO SEMINAR - POSLOVNI BONTON I UPRAVLJANJE VREMENOM, 30.10.2014. GODINE, 11:00 ČASOVA

Dana 30.10.2014. godine sa početkom u 11:00 časova, u Sali Rasinskog upravnog okruga, održan je seminar u organizaciji Regionalne privredne komore Kruševac - Odbor za kvalitet, nauku, obrazovanje i inovacije, u kooperaciji sa Agencijom za konsalting – AQP. Seminar na temu poslovnog bontona i upravljanja vremenom održao je prof.dr Zoran Punoševac.
 

Detaljnije...   

ODRŽAN GRANSKI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA INDUSTRIJE I ENERGETIKE U OKVIRU SERIJE SASTANAKA - IMATE REČ-BUDITE DEO REŠENjA, RPK KRUŠEVAC, 30.10.2014. GODINE, 11:00 ČASOVA

U RPK Kruševac, 30.10.2014. godine, održan je granski sastanak sa predstavnicima industrije i energetike Rasinskog okruga.
Industriju najviše opterećuju siva ekonomija, nelojalna konkurencija, visoke dažbine i nedostatak kvalifikovane mlade radne snage, neizjednačen tretman domaćih i stranih investitora. Rešenja su u pojačanom inspekcijskom nadzoru, smanjenju poreza na zarade i drugih parafiskalnih nameta, podsticaju izvoza i unapređenju obrazovanja, istakli su privrednici Rasinskog okruga tokom dijaloga „Imate reč – budite deo rešenja“.
 

Detaljnije...   

ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA SEKTORA TRGOVINE, TURIZMA I UGOSTITELJSTVA - „IMATE REČ-BUDITE DEO REŠENJA“, RPK KRUŠEVAC, 29.10.2014. GODINE, 11:00 ČASOVA

U cilju definisanja ključnih prepreka uspešnijem poslovanju i preduzimanja određenih mera koje će dovesti do rešavanja problema sa kojima se suočavaju privredne grane - turizam i trgovina, održan je granski sastanak u okviru dijaloga privrede i Vlade - Imate reč-budite deo rešenja.
Stavovi izneti tokom dijaloga biće predstavljeni u pisanoj formi i dostavljeni na razmatranje Vladi Republike Srbije, radi donošenja mera ekonomske politike kojima će se unaprediti ambijent za poslovanje i investiranje u pojedinačnim sektorima privređivanja.
  
Detaljnije...   

ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA GRADjEVINSKE INDUSTRIJE U OKVIRU SERIJE SASTANAKA - IMATE REČ-BUDITE DEO REŠENjA, RPK KRUŠEVAC, 28.10.2014. GODINE, 11:00 ČASOVA

U utorak, 28.10.2014. godine, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, održan je prošireni sastanak Udruženja za gradjevinsku industriju RPK Kruševac - jedan od serije sastanaka po delatnostima koji imaju za cilj da se evidentiraju problemi u privredi i daju predlozi za njihovo rešavanje.
Sastanku su prisustvovali predstavnici gradjevinske industrije u Rasinskom okrugu, a preduzeća koja nisu mogla prisustvovati dostavila su svoju diskusiju u pisanom obliku.
 

Detaljnije...   

NOVE TEHNOLOGIJE U OBRAZOVANjU, PKS, 28.10.2014. GODINE

Privredna komora Srbije aktivno će učestvovati u obrazovanju profesionalaca, kao i korisnika informaciono-komunikacionih tehnologija. Sajam i konferencija „Nove tehnologije u obrazovanju“ održaće se 27. i 28. februara 2015. godine, najavili su organizatori: Udruženje za elektronske komunikacije i informaciono društvo Privredne komore Srbije, Britanski savet Britanske ambasade u Beogradu, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarsto prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Druga po redu ovakva konferencija organizuje se kako bi se unapredio kvalitet prosvetnog sistema u Srbiji i podstakla upotreba informaciono - komunikacionih tehnologija (IKT) u sistemu obrazovanja.
 
Detaljnije... 

ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA SEKTORA SAOBRAĆAJA, VEZA I PUTNE PRIVREDE U OKVIRU SERIJE SASTANAKA - IMATE REČ-BUDITE DEO REŠENjA, RPK KRUŠEVAC, 23.10.2014. GODINE, 11:00 ČASOVA

U RPK Kruševac je 23.10.014. godine održan granski sastanak sektora saobraćaja, veza i putne privrede u okviru dijaloga privrede i Vlade - Imate reč- budite deo rešenja.
Cilj sastanka – dijaloga je da se zajedno sa svim akterima sa teritorije Rasinskog okruga u oblasti saobraćaja, veza i putne privrede definišu ključne prepreke uspešnijem poslovanju, kako bi se došlo do rešenja za probleme sa kojima se suočava privreda.
Sastanku su prisutvovali predstavnici teretnog transporta, auto škola i prevoznici putničkog transporta.
 
Detaljnije...

RPK KRUŠEVAC VAS POZIVA NA KURS ZA SAMOSTALNOG KNjIGOVOĐU UZ PRAKTIČAN RAD NA RAČUNARU I KNjIGOVODSTVENOM PROGRAMU

Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa SAOP doo iz Novog Sada, organizuje po četvrti put KURS ZA SAMOSTALNOG KNJIGOVOĐU uz praktičan rad na računaru i knjigovodstvenom programu. Kurs za samostalnog knjigovođu (osnovni kurs) je namenjen licima koja imaju malo ili apsolutno nikakvo iskustvo u knjigovodstvenom radu, kao i onima koji žele da postanu profesionalne računovođe, i koji će svoju egzistenciju zasnivati na ovoj profesiji, Sve dodatne informacije možete dobiti u RPK Krusevac; kontakt osobe su: Ljiljana Veljkovic i Marija Veskovic; telefon: 037 / 441-128; 441-280, ili marija.veskovic@komora.net .

 

Prijava...

ODRŽANA PREZENTACIJA ZAKONA O ZAŠTITI POTROŠAČA, RPK KRUŠEVAC, 22.10.2014. GODINE, 11:00 ČASOVA

Povodom donošenja novog Zakona o zaštiti potrošača („Sl. glasnik RS“, br. 62/2014), u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, dana 22.10.2014. godine, realizovana je prezentacija Zakona o zaštiti potrošača.
Prezentaciju su održali predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije: Vesna Novaković, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Mirjana Damjanović, tržišni inspektor - koordinator za zaštitu potrošača u Sektoru tržišne inspekcije i Nevena Praizović, Odeljenje za zaštitu potrošača.
Prezentaciji Zakona prisustvovalo je 34 zainteresovanih učesnika, predstavnika privrednih subjekata, inspekcijskih organa Rasinskog okruga i Organizacije potrošača Kruševca.

Detaljnije...

U RPK KRUŠEVAC ODRŽANA PREZENTACIJA HORIZON 2020, 21.10.2014. GODINE u 11:00 ČASOVA

Regionalna privredna komora Kruševac i Agencija za regionalni razvoj Rasinskog okruga, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Evropskom mrežom preduzetništva Srbije, Nacionalnom agencijom za regionalni razvoj, Privrednom komorom Srbije i Univerzitetom u Novom Sadu, organizovale su Info dan Programa EU za finansiranje istraživanja i inovacija – HORIZON 2020 – sa fokusom na mala i srednja preduzeća, 21. oktobra 2014. g. u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac.

Detaljnije...

ČLANAK O POSETI DELEGACIJE RASINSKOG OKRUGA NA SAJTU UPRAVNOG OKRUGA SALCBURGA, AUSTRIJA

Predsednik RPK Kruševac, gospodin Predrag Vukićević, načelnik Gradske uprave, gospodin Bojan Bjelanović, i direktor kompanije Fabrika maziva - FAM Kruševac, gospodin Vladica Petrović, posetili su Privrednu komoru Gornje Austrije, Salcburga i Salcburški distrikt.
Cilj sastanka bio je uspostavljanje privredne saradnje sa regionom Gornje Austrije i Salcburga i predstavljanja Rasinskog okruga kao dobre investicione destinacije.
Članak sa sajta Upravnog okruga Salcburga (Austrija) možete pogledati u prilogu.

Detaljnije...

ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA PREHRAMBENE INDUSTRIJE U OKVIRU SERIJE SASTANAKA - IMATE REČ-BUDITE DEO REŠENjA, RPK KRUŠEVAC, 20.10.2014. GODINE, 11:00 ČASOVA

U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac je 20.10.2014. godine, u 11:00 časova, održan prvi od osam granskih sastanaka na temu „Imate reč - budite deo rešenja“. Sastanak je održan sa predstavnicima prehrambene industrije.
Privrednici su usmeno izneli probleme koji ih tište u oblastima privređivanja. Prisutni su bili predstavnici mlekarske industrije, hladnjačari, predstavnici proizvođača hrane za životinje i prerađivača voća i povrća.

Detaljnije...

ODRŽAN TREĆI SAJAM LOVA, RIBOLOVA, SEOSKOG TURIZMA I STARIH ZANATA U TRSTENIKU, 17 – 19.10.2014. GODINE

U cilju zaštite i očuvanja tradicije srpskog naroda, Regionalna privredna komora Kruševac pružila je podršku organizovanju trećeg Sajma lova, ribolova, seoskog turizma i starih zanata, održanog u Hali sportova Trstenik, u periodu od 17. do 19. oktobra 2014. godine.
U organizaciji Lovačkog udruženja Trstenik, Organizacije sportskih ribolovaca „Petar Spasojević“ i Turističke organizacije opštine Trstenik, a pod pokroviteljstvom Opštine Trstenik, na sajmu su predstavljene rukotvorine Udruženja Etno Rasina Kruševac, Etno udruženja Car Lazar Kruševac, Udruženja Kreativa Kruševac, Etno udruženja MS Art, Zanatske radnje Zmajče, AnaesKeramik Kruševac, Seoskog domaćinstva Ilić Brus, Seoskog domaćinstva Tomić Brus, Nadežde Pejčić, Nebojše Miloševića i Dušanke Veljković.

Detaljnije...

ODRŽANA PREZENTACIJA FONDA ZA RAZVOJ REPUBLIKE SRBIJE, RPK KRUŠEVAC, 17.10.2014. GODINE, 11:00 ČASOVA

Povodom donošenja Programa Fonda za razvoj Republike Srbije za 2014. godinu, dana 17.10.2014. godine, u 11:00 časova, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac realizovana je prezentacija programa Fonda za razvoj za 2014 godinu.
Aktuelne programe Fonda za razvoj Republike Srbije predstavili su: Vesna Vučetić, direktorka Sektora za upravljanje rizicima i rizičnim plasmanima, i Nenad Radovanović, direktor Sektora interne revizije

Detaljnije...

POSLOVNI FORUM RUSKA FEDERACIJA (LIPECKA I ROSTOVSKA OBLAST) – RASINSKI OKRUG, RPK KRUŠEVAC, 16.10.2014. GODINE

Privrednе delegacijе Ruske Federacije iz Lipecke i Rostovske oblasti posetile su Rasinski okrug u periodu od 14 do 16. oktobra 2014. g. u cilju intenziviranja privrednih odnosa. Tom prilkom posećeno je više od dvadeset kompanija, a značajni razgovori obavljeni su u kompanijama Prva petoletka Trstenik i IMK 14. oktobar Kruševac.
Privrednu delegaciju Lipecke oblasti predvodio јe gospodin Viktor Aleksandrovič Sitnjikov, vlasnik dve velike fabrike u Ruskoj Federaciji (StroiMaš Servis Moskva i JelecHidroagregat Lipecka oblast), koji je zainteresovan za unapređenje saradnje sa kompanijama iz metalskog kompleksa, kako velikih tako i manjih kompanija.
Rostovsku delegaciju predvodila je gospođa Olga Stančenko, zamenica načelnika Rostovske oblasti, koja je iskazala interesovanje u uspostavljanju privrednih odnosa sa kompanijama iz prehrambenog i gumarskog sektora, kao i proizvodnje sadnog materijala.

Detaljnije...

ODRŽAN SEMINAR - JAVNI NASTUP I VEŠTINA GOVORNIŠTVA, RPK KRUŠEVAC, 13.10.2014. GODINE, 18:00 ČASOVA

U organizaciji Regionalne privredne komore Kruševac, a u saradnji sa Lokalnom Mensom Kruševac, dana 13.10.2014. g. u 18:00 časova, u sali Regionalne privredne komora Kruševac, pred pedesetak prisutnih, održan je seminar na temu: JAVNI NASTUP I VEŠTINA GOVORNIŠTVA. Predavač na seminaru bio je Boris Teodosijević, potpredsednik Mense Srbije. Predavač je kroz kroz radionicu i interaktivnu komunikaciju sa polaznicima obradio brojne teme koje se tiču veštine govorništva i javnog nastupa.

 

Detaljnije...

ODRŽANA PROŠIRENA SEDNICA ODBORA ZA TRGOVINU, TURIZAM I UGOSTITELjSTVO RPK KRUŠEVAC, RPK KRUŠEVAC, 13.10.2014. GODINE, 14:00 ČASOVA

Dana 13.10.2014. godine, sa početkom u 14 časova, u RPK Kruševac održana je proširena sednica Odbora za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo RPK Kruševac.
Sa osvrtom na obrazovane Grupacije Odbora za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo RPK Kruševac: Grupacija turističkih agencija, Grupacija trgovine i Grupacija ugostitelja i hotelijera, razmatrane su buduće aktivnosti Odbora za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo RPK Kruševac, među kojima je najavljeno sazivanje granskog sastanka u okviru aktivnosti koju Privredna komora Srbije, u saradnji sa Ministarstvom privrede Republike Srbije i resornim ministarstvima, organizuje u vidu dijaloga privrede, države i struke, pod sloganom „Imate reč - budite deo rešenja“, a koji će se realizovati 29. oktobra 2014. godine u 11 časova, u Velikoj sali RPK Kruševac. Na sastanku će biti reči o postojećim problemima u oblasti trgovine, turizma i ugostiteljstva, sa akcentom na preciznost i davanje konkretnih predloga rešavanja problema.

Detaljnije...

U RPK KRUŠEVAC ODRŽAN SASTANAK SA ITALIJANSKIM PRIVREDNIKOM, 13.10.2014. GODINE

Dana 13.10. 2014. g. u 12 časova, u RPK Kruševac, sa gospodinom Pjerom Pekorarijem, vlasnikom više kompanija u Modeni (Italija) u oblasti proizvodnje traktora, mašina za punjenje, bicikli i dr., održan je sastanak na temu - Mogućnosti za saradnju u oblasti metalske industrije – proizvodnja traktora i komponeti. Jedna od kompanija koja je u vlasništvu ovog italijanskog privrednika je firma MIRA SRL ( www.mira-italia.com ),  SAI Motori ( www.saispa.it ), koja se bavi proizvodnjom malih traktora i multikultivatora.
 

Detaljnije...

POSETA PRIVREDNOJ KOMORI AUSTRIJE, 6 - 7.10.2014. GODINE

Gospodin Predrag Vukićević, predsednik RPK Kruševac, gospodin Bojan Bjelanović, načelnik Gradske uprave Kruševac, i gospodin Vladica Petrović, direktor kompanije Fabrika maziva - FAM Kruševac, posetili su Privrednu komoru Gornje Austrije, Salcburga i Salcburški distrikt, u periodu od 6 do 7.10.2014. godine. Cilj sastanka bio je uspostavljanje privredne saradnje sa regionom Gornje Austrije i Salcburga, kao i predstavljanje Rasinskog okruga i Kruševca kao dobre investicione destinacije.
 

Detaljnije...

SPOLjNOTRGOVINSKA ROBNA RAZMENA RASINSKOG OKRUGA ZA PERIOD JANUAR - AVGUST 2014. GODINE

Prema raspoloživim podacima Regionalne privredne komore Kruševac, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Rasinskog okruga za prvih osam meseci 2014. godine iznosi 243,986 miliona dolara. Vrednost izvezene robe za period januar – avgust 2014. godine iznosi 137,232 miliona dolara, i u odnosu na isti period prošle godine povećana je za 5%. Ukupan uvoz iznosi 106,754 miliona dolara, i u odnosu na isti period prošle godine smanjen je za 21,5%.
U Rasinskom okrugu, u prvih osam meseci 2014. godine, ostvaren je suficit od 30,478 miliona dolara. Pokrivenost uvoza izvozom u ovom periodu iznosi 128,5%, dok je na nivou cele Srbije iznosila 72,7%.

Izveštaj...

ODRŽANA KONFERENCIJA - JAČANjE SARADNjE IZMEĐU SRPSKIH I KOSOVSKIH PREDUZETNICA I STVARANjE NOVIH MOGUĆNOSTI IZMEĐU SRBIJE I KOSOVA, 30. SEPTEMBAR 2014. GODINE, PRIŠTINA

Predstavnici Privredne komore Srbije i Regionalne privredne komore Kruševac, zamenica gradonačelnika Grada Kruševca i značajan broj preduzetnica iz Srbije učestvovali su u konferenciji pod nazivom Osnaživanje preduzetnica u promovisanju poslovne saradnje između Kosova i Srbije, koje je održana 30. septembra u Prištini.
 


Detaljnije...  

ZNAČAJ POST-OBRAZOVNOG STRUČNOG USAVRŠAVANJA I EDUKACIJE U PRIVREDI

U Zbornik radova 14. Medjunarodne naučne konferencije Research and Development in Mechanical Engineering u organizaciji profesora Predraga Dašića, uključen je i rad Zore Mitrović, ispred Odbora za kvalitet, nauku i obrazovanje Regionalne privredne komore Kruševac.
Naučni rad „Značaj post-obrazovnog stručnog usavršavanja i edukacije u privredi“ govori o tome da obrazovni sistem, izmedju ostalog, treba da se prilagodi i potrebama privrede.

Deo naučnog rada...

ZARADE U REPUBLICI SRBIJI I RASINSKOM OKRUGU - AVGUST 2014. G.

Prosečna zarada u Republici Srbiji isplaćena u avgustu 2014. godine iznosi 62.992 dinara. U odnosu na prosečnu zaradu isplaćenu u julu 2014. godine, nominalno je veća za 1,0% i realno je veća za 1,2%.
Prosečna zarada bez poreza i doprinosa isplaćena u avgustu 2014. godine iznosi 45.610 dinara. U poređenju sa prosečnom zaradom bez poreza i doprinosa, isplaćenom u julu 2014. godine, nominalno je veća za 0,9% i realno je veća za 1,1%.

Izveštaj...

U RPK KRUŠEVAC ODRŽANA RADIONICA PORODIČNE FIRME – STUB RAZVOJA EKONOMIJE SRBIJE, 24.09.2014. GODINE

U Regionalnoj privrednoj privrednoj komori Kruševac, dana 24. septembra 2014. g. realizovana je radionica na temu: Porodične firme – stub razvoja ekonomije Srbije, koju je organizovala Agencija za odnose s javnošu Chapter 4, pod generalnim pokroviteljstvom kompanije VIP mobile i uz podršku Axa osiguranja, Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga i Regionalne privredne komore Kruševac.

Detaljnije...   

U TRAYAL KORPORACIJI ODRŽANA RADIONICA „BANKARSKA GARANCIJA I DOKUMENTARNI AKREDITIV“, 23.09.2014. GODINE

Odbor za sistemska pitanja i ekonomske odnose sa inostranstvom i Odbor za bankarstvo i osiguranje Regionalne privredne komore Kruševac organizovali su seminar - radionicu na temu: „Bankarska garancija i dokumentarni akreditiv – najsigurniji finansijski instrument u poslovanju sa inostranstvom“. Radionica je održana 23.09.2014. godine u Upravnoj zgradi TRAYAL KORPORACIJE (adresa: Miloša Obilića bb, 37000 Kruševac), sa početkom u 12 časova.. Radionica je imala za cilj da upozna privrednike sa suštinom i funkcijom instrumenata plaćanja u međunarodnom prometu i da im pruži dodatnu sigurnost kako bi u pregovorima sa inostranim partnerima znali na pravi način da zaštite svoju firmu. Predavači na radionici su bili eksperti iz Banke Intesa - Centrala Beograd, gospodja Milinka Dvokić, rukovodilac Službe za akreditive, i Dejan Madić, rukovodilac Službe za bankarske garancije.
 

NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA STUPIO NA SNAGU

Regionalna privredna komora Kruševac Vas obaveštava da je dana 22.09.2014. godine počeo je da se primenjuje novi Zakon o zaštiti potrošača. Ovim Zakonom skraćen je rok odgovora trgovca na reklamaciju sa 15 na 8 dana. Odgovor trgovca na reklamaciju potrošača mora da sadrži odluku da li prihvata reklamaciju, izjašnjenje o zahtevu potrošača, konkretan predlog i rok za rešavanje reklamacije. Propisana je obaveza trgovca da vrati novac potrošaču ukoliko mu ne isporuči robu u ugovorenom roku ili najkasnije u roku od 30 dana ako drugo nije ugovoreno. Propisana je i obaveza trgovca da vodi knjigu reklamacija potrošača i da je čuva najmanje dve godine od dana podnošenja reklamacije potrošača.

Detaljnije...   

ODRŽAN ETNO FESTIVAL U VARVARINU, 20.09.2014. GODINE

Regionalna privredna komora Kruševac, ukazujući na značaj zaštite i očuvanja tradicije i identiteta srpskog naroda, podržala je i aktivno učestvovala u organizaciji Etno festivala, održanog dana 20.09.2014. godine sa početkom u 12:00h, u Opštini Varvarin. Etno festival organizovan povodom obeležavanja dana Opštine Varvarin, u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Kruševac, Turističkom organizacijom grada Kruševca i Centrom za stručno usavršavanje Kruševac, otvorio je predsednik Opštine Varvarin - gospodin Zoran Milenković. Na festivalu je učestvovalo oko 60 izlagača iz više mesta ovog dela Srbije, dok je u kulturno - umetničkom delu programa nastupilo oko 250 izvođača. Otvaranju Etno festivala prisustvovali su predsednik Skupštine opštine Varvarin - Bratislav Tašić, Narodni poslanik - Violeta Lutovac, predsednik Opštine Ćićevac - Zlatan Krkić, i zamenik predsednika Opštine Varvarin - gospodin Zoran Malezić.

Detaljnije...   

ODRŽANA MEĐUNARODNA NAUČNA KONFERENCIJA „RESEARCH AND DEVELOPMENT IN MECHANICAL INDUSTRY“, TOPOLA, OPLENAC, OD 19.09. DO 21.09.2014. GODINE

14. Međunarodna naučna konferencija „Research and Development in Mechanical Industry“- u organizaciji profesora Predraga Dašića, ujedno i predsednika organizacionog i naučnog Komiteta istoimene Konferencije, održana je u Topoli, na Oplencu, od 19.09. do 21.09.2014. godine.
Skupu su prisustvovali profesori i naučnici ne samo iz Srbije, već i iz Hrvatske, Crne Gore, B i H, Bugarske, Poljske, Italije, Alžira, Rumunije.

Detaljnije...   

ODRŽANA PREZENTACIJA - SAKUPLJANjE I ZBRINjAVANjE OTPADNE PLASTIKE, RPK KRUŠEVAC, 18.09.2014. GODINE

Regionalna privredna komora Kruševac je organizovala izlaganje / prezentaciju na temu - Proizvodnja, upotreba i odlaganje upotrebljene plastične materije u prirodi, pregled tehnologija za proizvodnju goriva od otpadne plastike i sopstveni razvoj, i ponuda mikro postrojenja za pirolizu Branimira M. Brankovića www.branimirbrankovic.rs). Prezentacija je održana u sali Regionalne privredne komore Kruševac, u četvrtak 18.09.2014. godine, u trajanju od 11 do14 časova.
 

Detaljnije...   

PREDSEDNIK RPK KRUŠEVAC U POSETI PRIVREDNOJ KOMORI LIPECKE OBLASTI, RUSKA FEDERACIJA, 03 – 05.09.2014. GODINE

Na poziv predsednika Privredne komore Lipecke oblasti, gospodina Anatolij Goljcova, i vlasnika firme Jelechidroagregat, gospodina Viktora Sitnjikova, a u cilju predstavljanja privrednih potencijala Rasinskog okruga, gospodin Predrag Vukićević, predsednik Regionalne privredne komore Kruševac, posetio je Lipecku oblast u periodu od 3. do 5. septembra 2014. godine, i tokom posete obavio značajne sastanke na kojima je iskazano interesovanje za saradnju sa firmama u Rasinskom okrugu, te najavljen dolazak u Kruševac sredinom oktobra ove godine. Predsednik Regionalne privredne komore Kruševac je predstavio Kruševac i Rasinski okrug kao dobru destinaciju za investicije, zajednička ulaganja i poslovnu saradnju.

Detaljnije...   

ODRŽAN INICIJATIVNI SASTANAK ZA OBRAZOVANjE GRUPACIJE ZA NEGOVANjE STARIH ZANATA I UMETNIČKOG NASLEĐA REGIONALNE PRIVREDNE KOMORE KRUŠEVAC

Dana 11.09.2014. godine sa početkom u 12:15 časova u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održan je inicijalni sastanak za obrazovanje Grupacije za negovanje starih zanata i umetničkog nasleđa u RPK Kruševac.
Sastanku su prisustvovali Svetozar Babić, rukovodilac Službe zajednice preduzetnika PKS, Milovan Bučić, član Grupacije PKS, Mirko Miladinović, predsednik Skupštine zajednice preduzetnika PKS, Goran Vasić, direktor Narodnog muzeja Kruševac, Zlatko Milenković, direktor Turističke organizacije Brus, Svetlana Babić, i Suzana Milosavljević, Turistička organizacija Kruševac, Margareta Jaćimović, Opština Varvarin, Vanja Damljanović, saradnik u Odboru trgovine, turizma i ugostiteljstva RPK Kruševac.


Detaljnije...   

ODRŽANA PREZENTACIJA KONKURSA O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENjA PODSTICAJA ZA UNAPREĐENJE EKONOMSKIH AKTIVNOSTI NA SELU KROZ PODRŠKU NEPOLjOPRIVREDNIM AKTIVNOSTIMA U DOMU KULTURE OPŠTINE BRUS

Dana 16.09.2014. godine u Domu kulture Opštine Brus, Regionalna privredna komora Kruševac u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Brus, održala je prezentaciju "Konkursa o uslovima i načinu korišćenja podsticaja za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima".
Uslove konkursa kojima su obuhvaćeni podsticaji podrške programima koji se odnose na unapređenje ruralne ekonomije za investicije koje se sprovode sa ciljem unapređenja kvaliteta života u ruralnim područjima, a koji se odnose na: program za podršku investicijama za izgradnju, dogradnju i adaptaciju objekata i nabavku opreme, a radi pružanja ugostiteljskih usluga u domaćoj radinosti ili seoskom turističkom domaćinstvu i program za podršku investicijama za nabavku opreme za bavljenje tradicionalnim zanatima koji se smatraju starim zanatima koji su sertifikovani u skladu sa podzakonskim aktom kojim se uređuju poslovi koji se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovi domaće radinosti, predstavile su Nevenka Đorđević, sekretar Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Vanja Damljanović, saradnik u Odboru za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo RPK Kruševac.

Detaljnije...   

ODRŽAN OKRUGLI STO O ZNAČAJU I UPOTREBI RUSKOG JEZIKA

Regionalna privredna komora Kruševac u saradnji sa Gradskom upravom grada Kruševca, ruskom kompanija „Vifsaid“ i Kulturnim centarom Kruševac u okviru realizacije projekta „Dani ruskog dečijeg filma u Srbiji“ , kinematografskog projekta za najmlađe „Bajke detinjstva“ koji se realizuje u periodu od 13. do 17. septembra u Kruševcu, u cilju unapređenja privredne i kulturne saradnje ruskog i srpskog naroda dana 14.09.2014. godine održala je Okrugli sto o značaju i upotrebi ruskog jezika.
Detaljnije...   

ODRŽANA  PREZENTACIJA KONKURSA MINISTARSTVA POLjOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Dana 12.09.2014. godine je u organizaciji Odbora za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo i Odbora za poljooprivredu, vodoprivredu i šumarstvo održana prezentacija „Konkursa o uslovima i načinu korišćenja podsticaja za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima“.
Vanja Damljanović, saradnik u Odboru za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo, je informisala prisutne o Registru starih zanata i Registru turizma, i delovima ovih registara koji se odnose na konkurs koji je raspisan od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Ona je prisutnima pojasnila pojam starih zanata, način dobijanja sertifikata, kao i sa spiskom od 450 starih zanata koji su registrovani u našoj zemlji. Sve ove informacije su prezentovane prisutnima zbog činjenice da se može konkurisati samo za zanate koji se nalaze u Registru starih zanata. Takođe je prisutnima približila i sve odredbe Zakona o turizmu koje se odnose na seoski turizam.

Detaljnije...   

ODRŽANA PREZENTACIJA PROJEKTA „BRAINPOOL“

Dana 08.09.2014. godine, sa početkom u 12.00 časova, u sali Regionalne privredne komore Kruševac, održana je prezentacija projekta “Brainpool”. Prezentaciju ovog projekta u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održao je gospodin Wolfgang Klinger iz austrijske kompanije Bicenta Project, sa saradnicima na projektu Warnerom Portenkirchnerom, gospodinom Milošem Pavlovićem i gospodinom Zoranom Tomićem.
Prisutnima se na početku prezentacije obratio gospodin Predrag Vukićević, predsednik Regionalne privredne komore Kruševac, ističući da “projekat Brainpool predstavlja sponu između privrednika i mladih obrazovanih ljudi, podstiče privredne subjekte da ulažu u razvoj zajednice u kojoj posluju, istovremeno pružajući podršku mladim obrazovanim ljudima, što se pozitivno odražava na kvalitet života ljudi našeg grada i Rasinskog okruga”


Detaljnije...   

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, u saradnji sa USAID Projektom za bolje uslove poslovanja (USAID BEP), Privrednom komorom Srbije i Regionalnom privrednom komorom Kruševac, organizovalo je javnu raspravu o Nacrtu zakona o inspekcijskom nadzoru, 09. septembra 2014.godine.
Javnoj raspravi je prisustvovala državna sekretarka u Ministarstvu državne i lokalni samouprave g-dja Vidosava Džagić, zamenik direktora USAID Projekta za bolje uslove poslovanja g-dja Dragana Stanojević, ekspert USAID projekta za bolje uslove poslovanja g-din Milan Stefanović i g-dja Nevenka Rakić ispred Privredne komore Srbije.

Detaljnije...   

NOVI PRISTUP ZAŠTITI VODA U SRBIJI

Dana 29.08.2014. godine, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac je održan naučni skup na temu „Novi pristup zaštiti voda u Srbiji“. Skup je organizovala Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, a pod pokriviteljstvom OEBS-a. Skupu je prisustvovao gradonačelnik Kruševca.
Skup je otvorio predsednik RPK Kruševac, Predrag Vukićević, koji je istakao važnost ove teme i naglasio da se RPK Kruševac i Odbor za zaštitu životne sredine, putem prezentacija i projekata, bore za zdravu životnu sredinu.

Detaljnije...   

ODRŽANO STRUČNO SAVETOVANJE - NOVINE U ZAKONU O RADU

U sali Doma sindikata u Kruševcu, 27.08.2014. g. (sreda), održano je stručno savetovanje na temu - NOVINE U ZAKONU O RADU. Stručno savetovanje je organizovala Regionalna privredna komora Kruševac u saradnji sa Paragrafom.

Teme koje su obrađivane na skupu:
-izmene u radnom zakonodavstvu, zasnivanje radnog odnosa, radno vreme, odmor i odsustva, zaštita zaposlenih, fond solidarnosti, višak zaposlenih, udaljenje zaposlenog sa rada, izmena ugovora o radu, prestanak radnog odnosa, oragnizacija zaposlenih i poslodavaca, kolektivni ugovori i nadzor (predavač je bila Jelena Starčević - Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalana pitanja).
-zarada, naknada zarade i druga primanja (predavač je bila Danijela Rajković - Ministarstvo za rad, zapošljavanje , boračka i socijalana pitanja)
-radni sporovi u sudskoj praksi (predavač - Mirijana Popović, savetnik Vrhovnog kasacionog suda).

Detaljnije...    

POPUST NA KUPOVINU RUČNOG I GRAĐEVINSKOG ALATA ZA ČLANOVE REGIONALNE PRIVREDNE KOMORE KRUŠEVAC

Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa zanatsko trgovinskom radnjom MISKO iz Kruševca, svojim članovima obezbeđuje 10% popusta pri kupovini ručnog poljoprivrednog i građevinskog alata, kao što su: ašovi, vile, grabulje, itd. Zanatsko trgovinska radnja MISKO bavi se proizvodnjom poljoprivrednog i građevinskog alata i građevinskih kolica. Građevinska kolica i ostali poljoprivredni i građevinski materijal članovima Regionalne privredne komore Kruševac biće dostupan po nižoj ceni, uz priloženu Potvrdu o članstvu izdatu u svrhu korišćenja odobrenog popusta na kupovinu proizvoda i usluga. Potvrdu izdaje Regionalna privredna komora Kruševac, Odbor za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo, na zahtev članova. Kontakt: Vanja Damljanović, 037 441 128, 441 280, vanja.damljanovic@komora.net
Bliže informacije o ponudi zanatsko trgovinske radnje MISKO možete dobiti pozivanjem broja 037/440 658 ili slanjem poruke na e-mail: sztrmisko@gmail.com , dok asortiman njihovih proizvoda možete videti na njihovom sajtu http://www.misko.rs 
 

NASTUP PRIVREDE RASINSKOG OKRUGA NA SAJMU U TIRANI

Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da će Regionalna privredna komora Kruševac, ukoliko postoji interesovanje privrednika, ove godine organizovati nastup privrednika Rasinskog okruga na PANAIR sajmu u Tirani, Albanija. Međunarodni sajam Panair 2014, najveći međunarodni sajam u Albaniji, sveobuhvatna je manifestacija koja ima za cilj razvijanje trgovinskih odnosa, te pruža priliku za susrete najznačajnijih proizvođača, uvoznika i distributera. Prezentacija sajma u Tirani održana je u utorak, 02.septembra 2014.godine, u 11 časova, u sali Regionalne privredne komore Kruševac. Rok za prijavu za ovaj sajam je 15.09.2014. g.

Detaljnije...

ZARADE U RS I RASINSKOM OKRUGU - JULI 2014. GODINE

Prosečna zarada u Republici Srbiji, isplaćena u julu 2014. godine, iznosi 62.380 dinara. U odnosu na prosečnu zaradu isplaćenu u junu 2014. godini, nominalno je veća za 0,6% i realno je veća za 0,7%.
Prosečna zarada bez poreza i doprinosa isplaćena u julu 2014. godine iznosi 45.216 dinara. U poređenju sa prosečnom zaradom bez poreza i doprinosa isplaćenom u junu 2014. godine, nominalno je veća za 0,7% i realno je veća za 0,8%.
 

Izvestaj...

OSTVAREN SUFICIT U SPOLjNOTRGOVINSKOJ ROBNOJ RAZMENI RASINSKOG OKRUGA ZA PRVIH SEDAM MESECI 2014. GODINE

Prema raspoloživim podacima Regionalne privredne komore Kruševac, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Rasinskog okruga za prvih sedam meseci 2014. godine iznosi 211,881 miliona dolara. Vrednost izvezene robe za period januar – juli 2014. godine iznosi 118,363 miliona dolara, i u odnosu na isti period prošle godine povećana je za 9% Ukupan uvoz iznosi 93,518 miliona dolara, i u odnosu na isti period prošle godine smanjen je za 22,2%.
U Rasinskom okrugu, za prvih sedam neseci 2014. godine, ostvaren je suficit od 24,845 miliona dolara.

Izveštaj... 

POČEO SA RADOM KOORDINACIONI CENTAR ZA PODRŠKU IZVOZNICIMA U RUSIJU

RPK Kruševac obaveštava privrednike da je, u Privrednoj komori Srbije, počeo da radi Koordinacioni centar za pružanje pomoći srpskim preduzećima prilikom izvoza prehrambenih proizvoda u Rusiju. U rad centra biće uključeni i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Uprave carina Srbije. Koordinacioni centar biće na raspolaganju izvoznicma 24 sata, i u stalnom kontaktu sa Trgovinskim predstavništvom Rusije u Srbiji, sa ciljem da se reše svi eventualni problemi oko izvoza na rusko tržište.
 

Detaljnije...

RASPISAN KONKURS MINISTARSTVA POLjOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Regionalna privredna komora Kruševac Vas obaveštava da je raspisan konkurs Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine - Uprave za agrarna plaćanja, o uslovima i načinu korišćenja podsticaja za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu, kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima.

Podsticaji obuhvataju podršku programima koji se odnose na unapređenje ruralne ekonomije za investicije, koje se sprovode s ciljem unapređenja kvaliteta života u ruralnim područjima.

Pravo na korišćenje podsticaja pod uslovima utvrđenim ovim konkursom imaju:
1.fizičko lice-nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva
2.preduzetnik
3.pravno lice

Informacije o Konkursu možete naći na sajtu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine http://www.mpzzs.gov.rs 

Detaljnije...

ODRŽANO PREDAVANjE „JEZIK I IDENTITET U DOBA POSTMODERNOG KONZUMERIZMA“, SALA RASINSKOG UPRAVNOG OKRUGA, 31.07.2014. U 11 SATI

Dana, 31.07.2014. g. (četvrtak), u sali Rasinskog upravnog okruga u Kruševcu (Balkanska 63/ I sprat), održano je predavanje na temu: „Jezik i identitet u doba postmodernog konzumerizma“, sa početkom u 11 sati.
Predavanje je održao dr filoloških nauka, docent, Tomislav Pavlović, profesor na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.
 

 

Detaljnije...

ODRŽAN OKRUGLI STO GRUPACIJE ZA NEGOVANjE STARIH ZANATA, RPK KRUŠEVAC, 28.07.014. GODINE

U cilju kreiranja povoljnijeg ambijenta za očuvanje, oživljavanje i zaštitu starih zanata i umetničkog nasleđa na lokalnom i regionalnom nivou, u okviru aktivnosti obrazovane Grupacije za negovanje starih zanata i umetničkog nasleđa PKS, dana 28.07.2014. godine u RPK Kruševac, organizovan je Okrugli sto u cilju konstituisanja radnog tela Grupacije za negovanje starih zanata i umetničkog nasleđa u RPK Kruševac, koje će u Opštinama Rasinskog okruga sprovoditi aktivnosti očuvanja, oživljavanja i zaštite starih i tradicionalnih zanata i umetničkog nasleđa.
 

Detaljnije...

ISPLAĆENE ZARADE U RASINSKOM UPRAVNOM OKRUGU - JUN 2014. GODINA

Prosečna zarada u Republici Srbiji, isplaćena u junu 2014. godine, iznosi 61.992 dinara. U odnosu na prosečnu zaradu isplaćenu u maju 2014. godini, nominalno je veća za 1,7 % i realno je veća za 1,6 %.
Prosečna zarada bez poreza i doprinosa isplaćena u junu 2014. godine iznosi 44.883 dinara. U poređenju sa prosečnom zaradom bez poreza i doprinosa isplaćenom u maju 2014. godine, nominalno je veća za 1,6 % i realno je veća za 1,5 %.
Izveštaj...

SPOLjNOTRGOVINSKA ROBNA RAZMENA RASINSKOG OKRUGA BELEŽI SUFICIT U PRVOJ POLOVINI GODINE

Prema raspoloživim podacima Regionalne privredne komore Kruševac, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Rasinskog okruga za prvu polovinu 2014. godine iznosi 177,55 miliona dolara. Vrednost izvezene robe za period januar – juni 2014. godine iznosi 99,55 miliona dolara, i u odnosu na isti period prošle godine povećana je za 10,8%. Ukupan uvoz iznosi 78 miliona dolara, i u odnosu na isti period prošle godine smanjen je za 16,9%.
U Rasinskom okrugu, u prvoj polovini 2014. godine, ostvaren je suficit od 21,5 miliona dolara. Pokrivenost uvoza izvozom u ovom periodu iznosi 127,5 %, dok je na nivou cele Srbijen iznosila 73,5%. Izvoz Rasinskog okruga u ukupnom izvozu Republike Srbije učestvuje sa 1,3%, dok u uvozu Republike Srbije učestvuje sa 0,7%.
 

Izveštaj...

ODRŽANA TREĆA PROŠIRENA SEDNICA ODBORA ZA SISTEMSKA PITANjA I EKONOMSKE ODNOSE SA INOSTRANSTVOM, RPK KRUŠEVAC, 24.07.2014. godine, 11.00 časova

Regionalna privredna komora Kruševac - Odbor za sistemska pitanja i ekonomske odnose sa inostranstvom i Biro za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije održali su 24.07.2014.godine, treću proširenu sednicu Odbora sa privrednicima Rasinskog okruga, a fokus sednice bio je usmeren na:
• saradnju sa zemljama u regionu i CEFTA region - (Bosna i Hercegovina, Makedonija, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Moldavija, Albanija) i kako povećati izvoz
• nastup privrede Rasinskog okruga na sajmu u Celju, Slovenija, 09 -13.septembar 2014.
 

Detaljnije...

ODRŽANA PREZENTACIJA PROJEKTA „ELEKTRA + “, RPK KRUŠEVAC, 22.07.2014. GODINE, U 10.00 ČASOVA

Dana 22.07.2014. godine, u 10.00 časova, u sali Regionalne privredne komore Kruševac, održana je prezentacija projekta ELEKTRA +, koji je napravljen u Salcburgu 2006. godine, a koji je 2008. godine i nagrađen. Projekat je razvijen u okviru Bicenta Project, kompanije iz Austrije koja sarađuje sa Salzburg Research, sa ciljem da adaptira i implementira infrastrukturne projekte. Prezentaciju ovog projekta u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održao je gospodin Volfgang Klinger (Wolfgang Klinger) iz austrijske kompanije Bicenta Project, sa saradnicima na projektu - gospodinom Zoranom Tomićem i gospodinom Milošem Pavlovićem.
Na početku prezentacije, prisutnima se obratio gospodin Predrag Vukićević, predsednik Regionalne privredne komore Kruševac, i izrazio zadovoljstvo što su predstavnici Gradske uprave Kruševac, predstavnici zdravstvenih i ostalih institucija, i privredni subjekti Kruševca i Rasinskog okruga, u skladu sa sopstvenom i društvenom odgovornošću, prepoznali važnost koji ovaj projekat ima za poboljšanje kvaliteta života ljudi našeg grada, kao i razvoj Rasinskog okruga, kroz podsticanje ulaganja u razvoj zajednice u kojoj posluju.
 

Detaljnije...

PREZENTACIJA „TURISTIČKI MILjE BELE VODE“, PONEDELJAK, 21.07.2014. G. u 14h, SALA REGIONALNE PRIVREDNE KOMORE KRUŠEVAC

Dana 21.07.2014. godine, sa početkom u 14h, u sali Regionalne privredne komora Kruševac, održana je prezentacija prirodnih i antropogenih potencijala sela smeštenog nadomak Kruševca, koje zapljuskuje Zapadna Morava. Dugogodišnja tradicija klesarskog zanata odvajkada je mnogim umetnicima, državnicima, piscima i dr., Belu Vodu činila interesantnom, što je rezultiralo organizacijom velikog broja manifestacija (sportskih, umetničkih, rekreativnih). Ako se tome doda značaj mineralnih izvora oko kojih su se u prošlosti nastanjivali ljudi, nižući i ostavljajući za sobom tragove srpske kulture, prezentacija koju je držao dr Velibor Lazarević, jedan je od vidova direktnog uticaja na izgradnju svesti o postojećem turističkom potencijalu Rasinskog okruga koji bi se mogao upotrebiti u svrhu brendiranja kruševačkog kraja.
 

Detaljnije...

ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA METALSKOG KOMPLEKSA RASINSKOG OKRUGA - REGIONALNA PRIVREDNA KOMORA KRUŠEVAC, 18.07.2014. GODINE

U petak, 18.07.2014. godine, sa početkom u 9:00 časova, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, održan je sastanak inicijalnog odbora za formiranje metalskog klastera i IMK 14. oktobar Kruševac, a povodom saradnje sa potencijalnim strateškim partnerom Mira srl i White Company iz Modene – Italija, koja se tiče proizvodnje poljoprivrednih mašina u Rasinskom okrugu. Sastanku su prisustvovali: predsednik RPK Kruševac, gospodin Predrag Vukićević, sa saradnicima; generalni direktor IMK 14. oktobar Kruševac, gospodin Miloš Isailović; šef kabineta direktora IMK 14. oktobar, gospođa Ljiljana Stojković; predstavnici inicijalnog odbora za formiranje metalskog klastera - gospodin Aleksandar Janković, vlasnik i direktor firme GroAs iz Aleksanrovca i gospodin Radojković Slavoljub, direktor i vlasnik firme Nikod iz Kruševca.
 

Detaljnije...

REGIONALNA PRIVREDNA KOMORA KRUŠEVAC U POSETI KOMPANIJAMA RASINSKOG OKRUGA, U SARADNJI SA EVROPSKOM MREŽOM PREDUZETNIŠTVA I PKS, 16. – 17. 07 2014. GODINE

Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa Evropskom mrežom preduzetništva i PKS, započela je aktivnost na uključivanju kompanija iz Rasinskog okruga u Evropsku mrežu preduzetništva. Osnovni cilj posete je da se unapredi internacionalizacija privrede Rasinskog okruga i poveća izvoz kompanija iz okruga.
U prvom krugu poseta, planirano je da se obidju sledeće kompanije: Kolarević Pojate, AgroMil Pojate, Vojvoda Prijezda Stalać, Trayal Korporacija Kruševac, Ortex Kruševac, Vino Kalem Velika Drenova, Fruti Komerc Kamenare, Fam Kruševac, Flory Kruševac, Aroma 1990 Kruševac, GroAs Aleksandrovac, Hi Župa Kruševac, Dunipak Kruševac.
Evropska mreža preduzetništva je najveća mreža za poslovnu podršku kompanijama u Evropskoj uniji i šire, podržana je od strane Evropske komisije u okviru Programa za konkurentnost i inovacije EU – CIP.
 

Detaljnije...

ODRŽAN SASTANAK RADNE GRUPE ZA OSNIVANjE KLASTERA PREDSTAVNIKA METALSKOG SEKTORA

Dana 8. jula 2014. godine, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, održan je sastanak radne grupe za osnivanje klastera metalaca. Na sastanku su razmatrani načini na koje je moguće formirati klaster, kao i o aktima koje treba pripremiti. Dogovoreno je da se sledeći sastanak radne grupe održi početkom septembra, kada će se pripremiti i osnivačka skupština, a do tada će se raditi na uključivanju što više preduzeća u ovu inicijativu.

 

SPOLjNOTRGOVINSKA RAZMENA RASINSKOG OKRUGA U SUFICITU U PRVIH PET MESECI OVE GODINE; IZVOZ RASTE

Prema raspoloživim podacima Regionalne privredne komore Kruševac, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Rasinskog okruga za period januar – maj 2014. godine iznosi 146,845 miliona dolara.
Vrednost izvezene robe za period januar – maj 2014. godine iznosi 81,588 miliona dolara, i u odnosu na isti period prošle godine povećana je za 10,4%.
Ukupan uvoz iznosi 65,257 miliona dolara, i u odnosu na isti period prošle godine smanjen je za 14,6%.
U Rasinskom okrugu, u periodu januar – maj 2014. godine, ostvaren je suficit od 16,331 miliona dolara. Pokrivenost uvoza izvozom u ovom periodu iznosi 125,02 %, dok je na nivou cele Srbije iznosila 73,5%.
Detaljnije...

Održan četvrti sastanak projekta GIFT, 03. i 04. jula, u Modeni, Italija

                                        

Regionalna privredna komora Kruševac je jedan od partnera na projektu GIFT (Zeleni intermodalni teretni transport). Nosilac ovog projekta od međunarodnog značaja je Ministarstvo saobraćaja i veza Grčke, a finansira ga EU kroz program SEE. S obzirom na to da je trajanje ovog projekta, koji okuplja 26 partnera iz 9 zemalja, produženo do kraja tekuće godine, početkom jula (3. i 4. juli 2014. godine) održani su sastanci u Modeni, Italija, gde su, izmedju ostalog, definisani dodatni zadaci i ciljevi uzrokovani produžetkom projekta. Sastancima su prisustvovali: gospodin Predrag Vukićević, predsednik Regionalne privredne komore Kruševac – koordinator projekta projektnog tima RPK Kruševac, gospodin Ivan Stefanović – asistent na projektu projektnog tima RPK Kruševac, gospodin Goran Lapčević - član Upravnog odbora za RPK Kruševac na projektu GIFT, prof.dr Zlatan Šoškić – koordinator izrade Studije o regionalnom ekonomskom, društvenom i ekološkom uticaju predloženih zelenih koridora, i prof.dr Snežana Ćirić Kostić – saradnik na izradi studije.

Kako bi rezultati i aktivnosti projekta bili vidjivi što širem auditorijumu, informacije o projektu GIFT mogu se pogledati na zvaničnom sajtu projekta www.gift-project.eu

                                                                                                    Jointly for our common future

Detaljnije...                                                         

STUPILE NA SNAGU PORESKE OLAKŠICE NA ZARADE NOVOZAPOSLENIH

Za zasnivanje radnog odnosa sa najmanje jednim, a najviše devet radnika, privrednik će povratiti 65% plaćenog poreza, 70% ako zaposli 10 do 99 radnika, i 75% za zapošljavanje najmanje 100 novih radnika.
Ovakve poreske olakšice funkcionisaće po principu povraćaja u roku od 15 dana od uplate, a važiće zaključno sa 30. junom 2016. godine.
Poreska uprava je, na svojoj internet stranici http://www.poreskauprava.gov.rs/pravna-lica/objedinjena/poreski-propisi.html , objavila korisničko uputstvo o načinu ostvarivanja prava na povraćaj dela plaćenih poreza i doprinosa po odbitku za novozaposlena lica.
U ovom korisničkom uputstvu, dato je uputstvo o načinu podnošenja poreske prijave PPP PD za koju se može podneti zahtev za povraćaj, kao i sadržaj zahteva za povraćaj, koji se podnosi pojedinačno za svaku podnetu prijavu.
U uputstvu je naveden i spisak dokaza koje poslodavac treba da podnese uz zahtev za povraćaj dela plaćenih poreza i doprinosa po odbitku.
 

PRIVREDNA POSETA PREDSEDNIKA REGIONALNE PRIVREDNE KOMORE KRUŠEVAC MODENI, ITALIJA, 02.07.2014. GODINE

U cilju predstavljanja privrednih potencijala Rasinskog okruga, gospodin Predrag Vukićević, predsednik Regionalne privredne komore Kruševac, posetio je Modenu, Italija, 02.07.2014. godine, i tokom posete obavio značajne sastanke i ostvario brojne poslovne kontakte sa italijanskim privrednicima koji su izrazili interesovanje za saradnju sa firmama u Rasinskom okrugu, kao i za skori dolazak u Kruševac. Predsednik Regionalne privredne komore Kruševac je predstavio Kruševac i Rasinski okrug kao dobru destinaciju za investicije, zajednička ulaganja i poslovnu saradnju.

Detaljnije...

OD 1. JULA 2014. GODINE, OBAVEZNA ELEKTRONSKA PRIJAVA PDV

Prijave poreza na dodatu vrednost (PDV) od 1. jula podnose se iskljucivo elektronski, sto je do sada bilo samo opciono, objavila je na svom sajtu Poreska uprava Srbije. U slucaju da u prijavi postoje neispravnosti ili matematicke greske, dobicete o tome obavestenje u elektronskom obliku. Poreska prijava ce se smatrati podnetom kada u elektronskom obliku dobijete potvrdu o formalnoj ispravnosti i matematickoj tacnosti podataka, kao i identifikacioni broj prijave, navedeno je na sajtu Poreske uprave. Na sajtu www.poreskauprava.gov.rs  je navedeno i da je, kako bi se omogucio potpun prelazak na elektronsko podnosenje prijava, bilo neophodno da se u obrascu dodaju odredjena polja.

 

POPUST 10% U RESTORANU I KONAČIŠTU

Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa restoranom i konačištem Promaja iz Vlajkovca, svojim članovima pruža mogućnost smeštaja i ishrane po 10% nižoj ceni. Domaća kujna PROMAJA se nalazi u mestu Vlajkovci na istočnoj strani Kopaonika, na 244. kilometru puta Beograd – Kopaonik, odnosno na 23. kilometru puta Kopaonik – Brus, na nadmorskoj visini od 600 metara. Kompleks Promaja čine: kafanski deo sa 50 mesta, koji je uređen od drveta i stakla, separe sala sa kaminom, ribnjak pastrmki, letnja terasa na reci Graševki sa 200 metara, veliki travnati prostor pored reke sa stazama za kampovanje, sala za proslave i sastanke – opremljena tehnikom za prezentacije sa 150 mesta, konačište – višekrevetni smeštajni kapaciteti, igralište za mali fudbal, košarku i odbojku, prodavnica domaćih proizvoda i suvenira. Članovi Regionalne privredne komore Kruševac mogu koristiti usluge smeštaja i ishrane po nižoj ceni koštanja, uz priloženu Potvrdu o članstvu, izdatu u svrhu korišćenja odobrenog popusta na kupovinu proizvoda i usluga. Potvrdu izdaje Regionalna privredna komora Kruševac - Odbor za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo, na zahtev članova. Kontakt: Vanja Damljanović, 037 441 128, 441 280 vanja.damljanovic@komora.net
Bliže informacije o ponudi restorana i konačišta Promaja možete dobiti na sajtu
http://www.promaja.rs  pozivanjem broja +381 (0)63 649 830;+381(0)37 830 131 ili slanjem poruke na e-mail: dule.promaja@gmail.com  

 

ODRŽAN NATIONAL OPEN DAY GIFT PROJEKTA NA ZLATIBORU, 26. JUNA 2014. G.

U cilju rezimiranja aktivnosti, ciljeva i trenutnih postignutih rezultata rada na projektu GIFT, dana 26.06.2014. godine, članovi GIFT projektnog tima RPK Kruševac, u ulozi jednog od 26 partnera, prezentovali su GIFT projekat u hotelu Dunav na Zlatiboru.
Glavne teme projekta GIFT - Zeleni intermodalni teretni transport su podizanje ekološke svesti transportnih sistema kroz analizu postojeće situacije, i davanje predloga konkretnih mera unapređenja i primene ekologije u teretnom transportu u zemaljama jugoistočne Evrope, gde je teretni saobraćaj dominantan sektor i ključni faktor razvoja konkurentnosti.
Projekat su predstavili: predsednik RPK Kruševac, Predrag Vukićević; savetnik za implementaciju, monitoring i evaluaciju, Goran Lapčević i saradnik na projektu, Vanja Damljanović. Prezentaciji su prisustvovali i članovi projektnog tima: koordinator izrade studije društveno – ekonomskog i ekološkog uticaja projekta GIFT, dr Zlatan Šoškić i saradnik na izradi studije GIFT, Snežana Ćirić Kostić.
Nacionalnom info danu projekta GIFT prisustvovalo je ukupno 52 stručnjaka iz različitih naučnih oblasti, među kojima i gosti iz Bugarske, Rumunije i Italije.
 

DODELJENO PRIZNANjE REGIONALNOJ PRIVREDNOJ KOMORI KRUŠEVAC

Na svečanosti povodom obeležavanja 125 godina rada TRAYAL KORPORACIJE, dana 26.06.2014. godine, dodeljena je zahvalnica Regionalnoj privrednoj komori Kruševac i predsedniku RPK Kruševac, Predragu Vukićeviću, kao priznanje za saradnju i doprinos uspehu TRAYAL KORPORACIJE.

 

PREZENTACIJA FIRME„AGROFRUIT INTERNATIONAL”

Firma Agrofruit International je u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac prezentovala svoj delokrug rada i voćarima Rasinskog okruga ponudila saradnju u vidu kupovine najkvalitetnijih frigo živića, kao i otkup, kako jagoda tako i drugog voća.
Ova firma je eksluzivni zastupnik za Goossens Flefoplant sadnice jagoda, ne samo za Srbiju, već i za ceo Balkan. U ponudi su sorte jagoda: Darselect, Elsanta, Malwina, Rumba, Salsa, Sonata i Henoye. Po želji kupca mogu obezbediti kvalitetan sadni materijal i drugog voća i povrća.
Agrofruit International je mlada firma, osnovana je u Begaljici 2014. godine, ali je perspektivna, pa je već u prvoj godini postojanja postala zastupnik ovog poznatog rasadnika iz Holandije. Pored prodaje sadnog materijala, bavi se otkupom i izvozom voća, najviše na tržište Švedske.
Prezentacija je održana u velikoj sali RPK Kruševac, u ponedeljak, 30.06.2014. godine, sa početkom u 15. sati.

 

ODRŽANA XIII MEĐUNARODNA NAUČNA KONFERENCIJA SVESRPSKI SIMPOZIJUM -  DRUGI SDEV 2014 SRPSKE DUHOVNE I EKOLOŠKE VREDNOSTI

Dvodnevna naučna konferencija pod nazivom Drugi svesrpski simpozijum „SDEV 2014“ godine održana je u sali Regionalne privredne komore 20. i 21. juna 2014. godine. Tim povodom okupio se veliki broj eminentnih naučnika iz zemlje i inostranstva i mladi istraživači iz Rasinskog okruga. Sledeći tematiku „duhovna ekologija – predmet i metod“ na skupu su predstavljeni radovi Akademika profesora sa Niškog i Beogradskog univerziteta.

 

Detaljnije...

ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA GRAFIČKE INDUSTRIJE

Dana 18. juna 2014. godine u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održan je sastanak grafičke industrije. Na sastanku su razmatrani izveštaji o inicijativama pokrenutim na prethodnom sastanku (zajednički sastanak grafičke industrije i proizvođača ambalaže), prodiskutovalo se urađeno i pričalo se o nekim problemima u poslovanju.
Istaknuto je da svršeni učenici grafičkog smera uglavnom nisu zainteresovani za posao u struci, da često rade druge, slabije plaćene poslove. Učenici bi trebalo da idu na praksu i u druga mesta. Na tenderima se često traži da preduzeće ima određen broj radnika grafičke struke, što manja preduzeća ne mogu uvek da ispune.
Opšta klima je takva da su mala grafička preduzeća žrtve velikih naručilaca. Zakon o javnim nabavkama pravi probleme grafičarima. Cene su dampingovane do kraja (materijal plus 15%). Postoje ogromne razlike u ponudama a niko ne traži bonitet listu.
Zaključeno je da inspekcijski organi treba da rade svoj posao, da treba da deluju i savetodavno i preventivno. Zakon o radu mora da olakša privremeno zapošljavanje. Poreska uprava može po prihodima lako da utvrdi da li ima većih neregularnosti u prijavljivanju radnika.
Takođe je zaključeno da grafičari treba da se okupe ponovo u septembru. Na taj sastanak treba pozvati i predstavnike banaka koji bi prezentovali preduzećima uslove pod kojima sa njima posluju. Sve grafičare treba obavestiti o mogućnosti prekvalifikacije radnika i zajedno sa Hemijskom školom organizovati prekvalifikaciju. Ovime bi radnici koji imaju praktična znanja dobili i formalnu kvalifikaciju, što može da bude značajno na nekim tenderima.

 

ODRŽANA RADIONICA FAKTORI USPEHA ZA POSTIZANJE KVALITETA MESA I MLEKA

U četvrtak, 19.06.2014. godine, Regionalna privredna komora Kruševac je u saradnji sa PKS i predstavništvom PKS u Austriji, organizovala radionicu za uzgajivače goveda i proizvođače mesa Faktori uspeha za postizanje kvaliteta mleka i mesa. Radionica je organizovana u saradnji sa Poljoprivrednom komorom Austrije i Udruženjem za stočarstvo Austrije.

Detaljnije...

Poseta privrednika Rasinskog okruga sajmu China Smart Expo 2014

budimpešta, 17.06.2014. godine

Regionalna privredna komora Kruševac organizovala je besplatnu posetu privrednika sa teritorije Rasinskog okruga prvom poslovnom sajmu „China SMart Expo 2014“ u Budimpešti (besplatan prevoz i propusnice za sajam) 17.06.2014.godine.
„China SMart Expo 2014“ je mesto susreta 120 proizvođača i distributera iz Kine koji će predstavljati svoje proizvode. Ovo je bila jedinstvena poslovna prilika za distributere i potencijalne partnere iz Centralne i Jugoistočne Evrope da se informišu, izaberu, pregovaraju i iniciraju svoje potencijalne poslovne odnose sa uglednim kineskim proizvođačima i distributerima. 
Na Kina SMart Expou bili su izloženi proizvodi kineskih proizvođača i distributera iz sledećih oblasti:
1. Rezervni delovi za automobile i bicikle (kočnice, elektronika, gume, itd.)
2. Mehanizacija (poljoprivreda, zaštita bilja, alati za metal i drvo, itd.)
3. Elektronika (PC i pribor, štampači, konzole za igru, LCD monitori, sredstva za komunikaciju, kućni aparati, zabava, itd.)
4. Elektična oprema (generatori snage, motori, transformatori, žice, kablovi, električno osvetljenje, itd.)
5. Proizvodnja alata (kućni alati, mašine, šrafovi, itd.)
6. Industrija osvetljenja (lampe za uštedu energije, LED, itd.)
7. Laka industrija (kuhinjski pribor, kožni proizvodi, torbe, tekstil, sport, rukotvorine, itd.)
U organizaciji RPK Kruševac sajam je posetilo 89 privrednika Rasinskog okruga.

Detaljnije...

Dodeljeni sertifikati polaznicima kursa za samostalno vođenje knjiga, RPK KRUŠEVAC, 16.06.2014. 10.00 časova

U  ponedeljak  16.06.2014.godine u 10 časova u sali Regionalne privaredne komore Kruševac održana je svečana dodela sertifikata polaznicima “KURS ZA SAMOSTALNOG KNJIGOVOĐU”.  Kurs je realizovan u organizaciji Regionalne privredne komore Kruševac u saradnji sa SAOP doo iz Novog Sada u periodu od 04.04.2013.do 12.06.2014. Kurs je pohadjao 21 polaznik. Kurs za samostalnog knjigovođu je namenjen licima koja imaju malo ili apsolutno nikakvo iskustvo u knjigovodstvenom radu i onima koja žele da postanu profesionalne računovođe, koja će svoju egzistenciju zasnivati na ovoj profesiji. Kurs za samostalnog knjigovođu je orjentisan na praktičan rad knjigovodstvu i na praktičan rad na računaru koji se obavlja na najnovijoj internet verziji, programu SAOP miniMAX, tako da će polaznicima ovog kursa, svaki sledeći izazov, praktični  knjigovodstveni rad ili  program, biti  poznat i sa malim korekcijama u radu, lako će moći odmah da obavljaju knjigovodstvene poslove u bilo kom privrednom društvu ili agenciji.

Detaljnije...

ODRŽANA PREZENTACIJA ProgramA podrške EvropskE bankE za obnovu i razvoj  malim i srednjim preduzećima u Srbiji, RPK KRUŠEVAC, 16.06.2014. 12.00 časova

Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji, realizovala je prezentaciju Programa “Podrška razvoju malih i srednjih preduzeća u Srbiji”, koji za ciljnu grupu ima mala i srednja preduzeća - potencijalne korisnike programa i lokalna/regionalna konsultantska preduzeća. Program je finansiran od strane Evropske unije sa 3,5 miliona evra, sprovodi ga EBRD Small Business Support u saradnji sa Ministarstvom privrede Republike Srbije. Cilj Programa je podrška malim i srednjim preduzećima u Srbiji da, kroz korišćenje modela poslovnog savetovanja od strane domaćih konsultanata i međunarodnih savetnika, unaprede svoje poslovanje. Mala i srednja preduzeća mogu koristiti usluge poslovnog savetovanja putem saradnje sa lokalnim konsultantima u različitim oblastima, kao što su: strateško planiranje, marketing, unapređenje organizacije, unapređenje radnih procesa, informaciono komunikacionih tehnologija, inženjerskih rešenja, upravljanja kvalitetom, efikasnijeg korišćenja izvora finansiranja, finansijskog izveštavanja, upravljanja životnom sredinom.

Detaljnije...

ODRŽAN Radni sastanak predstavnika metalskog sektora Rasinskog okruga
RPK KRUŠEVAC, 12.06.2014.GODINE U 11.00 SATI

U četvrtak, 12.06.2014. godine, sa početkom u 11.00 časova, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održan je radni sastanak predstavnika metalskog sektora Rasinskog okruga. Teme o kojima je diskutovano na sastanku bile su potencijali sektora, problemi u poslovanju, mogućnosti za saradnju, inicijative i predlozi za dalji rad i poboljšanje poslovnog ambijenta.

Nakon uvodnog obaćanja i predstavljanja nekih od aktivnosti RPK Kruševac, prisutni su pozvani da daju sugestije i komentare po predvidjenim temama. Zaključci sa sastanka su:

1. Oformiti klaster metalskog sektora Rasinskog okruga – pripremiti materijal za naredni sektorski sastanak vezano za nacine registracije, onosno predlozi za najpovoljniji vid registrovanja - zajednicko misljenje je da je najbolje registrovati ovu ideju kao Udruzenje. O ovome ce biti diskusije na narednom sastanku, kada ce Vladan i prezentovani prednosti klasterskog udruzivanja. U medjuvremenu, prosledjujem Vam par informacija o klasterima. 

Detaljnije...

IZVEŠTAJ SA SeminarA „Tim i timski rad“ u okviru Projekta „Unapredimo poslovnu kulturu“, rpk kruševac, 10.06.2014. u 11.00 sati

Odbor za kvalitet, nauku i obrazovanje Regionalne privredne komore Kruševac organizovao je edukativni Seminar „Tim i timski rad“, u okviru Projekta „Unapredimo poslovnu kulturu“. Seminar je održan sali Komore Kruševac, 10.06.2014. godine u 11 sati. Predavač na seminaru bio je prof. dr Zoran Punoševac. Seminaru je prisustvovalo 22 polaznika, predstavnika privrede.

Detaljnije...

SASTANAK DIREKTORA FIRMI HI „ŽUPA“ KRUŠEVAC, „SAVREMENI DOM“ KRUŠEVAC I „FABRIKA ULJA“ KRUŠEVAC SA PREDSEDNIKOM REGIONALNE PRIVREDNE KOMORE KRUŠEVAC, 09.06.2014. GODINE U 14.00 SATI

U ponedeljak, 09. juna 2014. godine, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održan je radni sastanak direktora i zastupnika kapitala firmi «Župa a.d», Kruševac, «Fabrika ulja a.d.» Kruševac i «Savremeni dom» Kruševac, koje su u procesu restrukturiranja. Sastanak je organizovan na inicijativu predsednika RPK Kruševac, Predraga Vukićevića.
Teme sastanka bile su nastup, odnosno predstavljanje ovih firmi na privrednom Forumu u Modeni, koji će se održati početkom jula 2014. godine, kao i na privrednom Forumu sa privrednicima iz Rusije, koji će se održati u septembru ove godine u Kruševcu.
Pored ovih tema, prisutni su zamoljeni i da iznesu svoje viđenje trenutne situacije firmi iz kojih dolaze, informacije o mogućnosti pokretanje proizvodnje, planove za izlazak iz restrukturiranja, kao i da predlože vidove saradnje za koje su zainteresovani sa stranim partnerima, pre svega iz Italije i Rusije.
Na sastanku se razgovaralo i o problemamima sa kojima se firme suocavaju i u cijem resavanju im Komora moze pomoci.

SPOLJNOTRGOVINSKA ROBNA RAZMENA RASINSKOG OKRUGA
ZA PERIOD JANUAR - APRIL 2014. GODINE

Prema raspoloživim podacima Regionalne privredne komore Kruševac, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Rasinskog okruga za period januar – april 2014. godine iznosi 118,767 miliona dolara. Vrednost izvezene robe za period januar – april 2014. godine iznosi 66,55 miliona dolara, i u odnosu na isti period prošle godine povećana je za 9%. Ukupan uvoz iznosi 52,2 miliona dolara, i u odnosu na isti period prošle godine smanjen je za 13,2%.
U Rasinskom okrugu, u periodu januar - april 2014. godine, ostvaren je suficit od 14,343 miliona dolara. Pokrivenost uvoza izvozom u ovom periodu iznosi 127,49%, dok je na nivou cele Srbije iznosila 74,2%. Izvoz Rasinskog okruga u ukupnom izvozu Republike Srbije učestvuje 1,3%, dok u uvozu Republike Srbije učestvuje 0,8%.

Spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga, januar - april 2014. godine

POPUST ZA ČLANOVE KOMORE U TP "LASER TIM" IZ KRUŠEVCA

TP "LASER TIM" iz Kruševca, ul. Šumadijska 95, bavi se trgovinom na veliko kancelarijskim materijalom, fotokopir papirom, tabulirima, registratorima, blokovskom robom, školskim priborom i ostalim potrošnim materijalom, kao što su toneri, kertridži, riboni i dr.

Za članove Regionalne privredne komore Kruševac "Laser tim" odobrava popust od 20% na artikle iz programa i odloženo plaćanje do 45 dana.

Kontak telefon "Laser tima" - 037 401 065.

ODRŽAN SEMINAR NA TEMU "Intelektualna svojina u poljoprivredi i prehrambenoj industriji", GRADSKA UPRAVA GRADA KRUŠEVCA, 09.06.2014. u 12 sati

Seminar na temu Intelektualna svojina u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, drugi je deo Seminara na tu temu, a u sklopu Odbora za kvalitet, nauku i obrazovanje RPKK. Pozivi su slati od strane stručnih službi Gradske Uprave.
Seminar je bio zakazan za 09.06.2014. u 12 sati.
Strategija održivog razvoja Republike Srbije zahteva stvaranje privrede zasnovane na znanju. Za postizanje ovog cilja od suštinske je važnosti razviti održivu konkurentnost malih i srednjih preduzeća u Srbiji uz pomoć njihovog kapaciteta za inovacije i zaštitu intelektualne svojine. Na tržištu se skoro svakoga dana pojavljuju novi proizvodi, brendovi i kreativni dizajni koji predstavljaju rezultat neprestane inovativnosti i kreativnosti čovečanstva.
Mala i srednja preduzeća često su pokretačka snaga takvih inovacija. Podizanjem svesti o značaju sistema Intelektualne svojine među malim i srednjim preduzećima, unaprediće se njihova konkurentnost na tržištu roba i tehnologija, i njihovo poslovanje biće obogaćeno dodatnom vrednošću. Pored standardnih oblika intelektualne svojine, kao što su patenti, žigovi i dizajn, kojima se štite proizvodi, procesi, usluge, brendovi i druga sredstva kompanije, posebnu pažnju treba posvetiti i tzv. mekim oblicima intelektualne svojine. U pitanju su poslovne tajne, know-how, i poverljive informacije. Ovi oblici sadrže važne izvore znanja u kompaniji, koji donose vrednost njihovom poslovanju, čine veliki deo njihove tržišne vrednosti, te često utiču na njihovu konkurentnost.
Korišćenjem zaštite intelektualne svojine, njeni vlasnici će biti u mogućnosti da odvrate potencijalno krivotvorenje, kao i da se uspešno bore protiv realnog narušavanja prava, budući da u zaštićenoj intelektualnoj svojini vlasnik poseduje jasan dokaz vlasništva koji se može koristiti u svrhe pokretanja sudskih sporova.
Portfolio intelektualne svojine kompanije treba posmatrati kao skup ključnih sredstava koji dodaju značajnu vrednost preduzeću. Potpuno iskorišćavanje sistema intelektualne svojine omogućava kompanijama da profitiraju na osnovu svog inovacionog kapaciteta i kreativnosti, što potom ohrabruje i pomaže dalje inovacione napore.

ODRŽAN seminar “Turizam nije trošak, turizam je investicija”
RPK KRUŠEVAC, 06.06.2014.GODINE U 14.00 SATI

U petak, 06.06.2014. godine sa početkom u 14 časova, u organizaciji Odbora trgovine, turizma i ugostiteljstva RPK Kruševac i Hemijsko – tehnološke škole Kruševac, održan je seminar „Turizam nije trošak, turizam je investicija“. Seminar je zasnovan na istraživanju i analizi smernica razvoja turizma usvojenih planskih i strateških dokumenata u opštinama Rasinskog okruga, turističke administrativne strukture nacionalnog, regionalnog i lokalnog nivoa i ostvarenog godišnjeg prihoda od boravišnih taksi za 2013. godinu u opštinama Rasinskog okruga.

Detaljnije...

ODRŽANA PREZENTACIJA PORTALA OBJEDINJENE PONUDE PROIZVODA I USLUGA RASINSKOG OKRUGA, RPK KRUŠEVAC, 06.06.2014. u 11.00 sati

U petak, 06.06.2014. godine, sa početkom u 11.00 časova, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održana je prezentacija Portala objedinjene ponude proizvoda i usluga privrednika Rasinskog okruga.
Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Agencijom za regionalni razvoj Rasinskog okruga, uz podršku Rasinskog upravnog okruga, grada Kruševca i ostalih opština u Rasinskom okrugu, realizuje projekat „Promocija objedinjene ponude proizvoda i usluga Rasinskog okruga“.
Portal ima za cilj da okupi sve privrednike Rasinskog okruga i njihovu ponudu plasira tržištu. Uz pomoć ovog portala firme će besplatno promovisati svoju kompaniju, proizvod ili uslugu putem interneta. Naime, reč je o portalu koji će biti vodič i berza aktuelanog poslovanja, tržišta: ponude i tražnje proizvoda i usluga kompanija iz Rasinskog okruga u cilju daljeg umrežavanja na nivou sektora, Okruga, ali i proširenja saradnje na nivou zemlje i inostranstva.

Detaljnije...

ODRŽANA PREZENTACIJA PROGRAMA "POKRENI SE ZA BUDUĆNOST!" I "POKRENI SE ZA POSAO", RPK KRUŠEVAC, 05.06.2014. GODINE

U četvrtak, 05.06.2014. godine, sa početkom u 11.00 časova, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održana je prezentacija programa "Pokreni se za budućnost" i "Pokreni se za posao". Prezentacija je realizovana u saradnji programa Pokreni se za budućnost, RPK Kruševac, Astronomskog društva Eureka iz Kruševca, Akademije nacionalnog razvoja iz Beograda i NVO Eneka iz Niša.
Pre samog početka prezentacije održan je radni sastanak između g-dje Ljubice Maksimović, kooridnatorke projekta "Pokreni se za budućnost!", g-dja Mirjana Zlatanović, pomoćnice gradonačelnika Grada Kruševca za društvene delatnosti, g-dje Jelena Milanović, direktorka Fonda za podsticanje i razvoj mladih talenata Grada Kruševca, dr Zorana Tomića iz Astromskog društva Eureka iz Kruševca i predstavnika RPK Kruševac.

Detaljnije...

Popust na kupovinu suvenira za članove Regionalne privredne komore Kruševac - ATELJE ZORA

Regionalna privredna komora Kruševac u saradnji sa Ateljeom Zora iz Kruševca svojim članovima obezbeđuje popust pri kupovini suvenira. Atelje Zora, kuća domaće radinosti bavi se izradom različitih oblika suvenira ističući pri tom oslikavanje boca različitog oblika i zapremina tehnikom „akrila na pesku“. Ova tehnika proizašla je iz samog ateljea i predstavlja tehniku lepljenju peska na staklenim, drvenim i keramičkim površinama. Praktičnost ovih rukotvorina ogleda se u upotrebnoj vrednosti samih boca, koje mogu poslužiti kao ukrasna, ekskluzivna i unikatna ambalaža. Atelje Zora nosilac je priznanja Ministarstva privrede Republike Srbije u domenu umetničkih zanata. Kreacije koje nastaju iz dugogodišnjeg rada i iskustva Ateljea Zora, članovi Regionalne privredne komore Kruševac, mogu kupiti po nižoj ceni uz priloženu Potvrdu o članstvu izdatu u svrhu korišćenja odobrenog popusta na kupovinu proizvoda i usluga. Potvrdu izdaje Regionalna privredna komora Kruševac, Odbor za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo na zahtev članova. Kontakt: Vanja Damljanović, 037 441 128, 441 280, vanja.damljanovic@komora.net 
Bliže informacije o ponudi rukotvorina Ateljea zora možete dobiti pozivanjem broja 062/83 48 739 ili slanjem poruke na e-mail: ateljezora@yahoo.com. Atelje Zora nalazi se u ul. Takovska 23, gde možete videti suvenire iz njihovog asortimana prodaje.

ODRŽANA Prezentacija EVROPSKE MREŽE PREDUZETNISTVA I BIROA ZA SARADNJU SA EU PKS, RPK Krusevac, 03.06.2014. godine u 12.00 sati

Privredna komora Srbije i preko nje posredno ceo komorski sistem Srbije učestvuje u projektu Evropske mreže preduzetništva (EEN), koji okuplja skoro 600 institucija za pružanje podrške malim i srednjim preduzećima u preko 50 zemalja sveta. Projekat omogućava srpskim firmama besplatno oglašavanje i traženje partnera za komercijalnu saradnju, kao i za transfer tehnologije, informacije o otvorenim pozivima raspoloživih fondova i programa EU.
U cilju adekvatnog upoznavanja privrednika sa spektrom besplatnih usluga EEN (www.een-srbija.rs) , Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa Biroom za saradnju sa EU Privredne komore Srbije, 03. juna 2014. godine organizovala je prezentaciju EEN mreže u prostorijama Regionalne privredne komore Kruševac.
Prezentaciju EEN mreže održao je g-din Marko Kovačević, koordinator EEN u PKS, a prezentaciju Biroa za saradnju sa EU g-din Zdravko Ilić, kooordinator Biroa. Prezentacija je realizovana u organizaciji Odbora z sistemska pitanja i ekonomske odnose sa inostranstvom i Odbora za mala i srednja preduzeca i preduzetnistvo RPK Krusevac. Skupu je prisustvovalo oko četrdeset privrednika sa teritorije Rasinskog okruga. Detaljnije
Vise informacija na http://www.pks.rs/MSaradnja.aspx?id=91&p=3&

ODRŽAN SEMINAR "INFRASTRUKTURA KVALITETA U SRBIJI-MAŠINE I OPREMA", RPK kruševac, 30.05.2014. godine

Iz Komore Srbije u poseti Odboru za kvalitet, nauku i obrazovanje RPKK bili su Direktor Centra za edukaciju i stručno obrazovanje PKS mr Mirjana Kovačević, koordinator Centra za kvalitet PKS, Ljubiša Dimitrijević i prof. dr Aleksandar Petrović, dipl. inženjer mašinstva, profesor mašinskog fakulteta u Beogradu. Infrastruktura kvaliteta u Srbiji, izvodi iz Prezentacije na istoimenu temu:
Harmonizacija tehničkog zakonodavstva podrazumeva i njegovo sprovođenje u praksi, za šta je neophodno značajno unapređenje odgovarajuće infrastrukture kvaliteta.

Detaljnije...

ODRŽAN OkruglI sto „Evropski dan parkova“, RPK kruševac, 30.05.2014. godine

Dana 30. 05.2014. godine, sa početkom u 11 časova, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac organizovan je Okrugli sto povodom obeležavanja Evropskog dana parkova. Evropski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope, sa ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj zelenih površina. Prvi put Dan parkova obeležen je širom Evrope 1999. godine, a u Srbiji se obeležava od 2001. godine. Nosioci organizacije ovog događaja su Regionalna privredna komora Kruševac i Grad Kruševac.
Nakon pozdravne reči sekretara RPK Kruševac, Violete Vidaković, prisutnima se obratila Dragana Milićević, pomoćnik gradonačelnika za ekologiju, održivi razvoj i energetiku. Rezime realizovanih aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine i ukazivanje na značaj održivosti životne sredine predstavljeni su izlaganjem direktorke OŠ „Knez Lazar“, Danijele Sekulić, prezentacijom „I mi volimo parkove“, predstavnikom JP„Srbijašume šumsko gazdinstvo „Rasina“ Kruševac, Gordane Milovanović, prezentacijom „Šume kao čuvari kvaliteta našeg života“ i predstavnikom JKP „Vodovod Kruševac“, dr Slavica Mrfat Vukelić, prezentacijom „Značaj zelenih površina u urbanoj ekologiji“.

ODRŽAN Forum Srbija - Slovenija, PRIVREDNA KOMORA SRBIJE
petak, 30. maj 2014. godine

Forum Srbija - Slovenija odžan je u petak, 30. maja 2014. godine, u Privrednoj komori Srbije. Politički odnosi Srbije i Slovenije odlični su, ekonomska saradnja ide uzlaznom putanjom, ali ima prostora za unapređenje investicija, robne razmene, kao i za zajednički nastup kompanija na trećim tržištima, poruka je Srpsko-slovenačkog poslovnog forma, održanog u Privrednoj komori Srbije (PKS) kome je prisustvovao i Borut Pahor, predsednik Slovenije.
Slovenija je uvek među prvih deset ekonomskih partnera Srbije. Slovenačke investicije u srpsku privredu dostigle su 1,4 milijardu evra, dok je robna razmena premašila milijardu dolara, rekao je, na otvaranju foruma, Željko Sertić, predsednik PKS, zahvalivši predsedniku i narodu Slovenije na velikoj podršci i pomoći Srbiji u najtežim trenucima - kada je bila pogođena nezapamćenim poplavama.

Detaljnije...

popust pri korišćenju usluga provere i analize pravilnosti sačinjavanja godišnjih finansijskih izveštaja i PDV obračuna potencijalnih klijenata

Regionalna privredna komora Kruševac u saradnji sa agencijom za konsalting „FIN EKSPERT“ iz Kruševca svojim članovima obezbeđuje popust pri korišćenju usluga provere i analize pravilnosti sačinjavanja godišnjih finansijskih izveštaja i PDV obračuna potencijalnih klijenata – privrednih društava i radnji. Po izvršenoj proveri sačinjava se zapisnik sa predlogom otklanjanja eventualnih nepravilnosti. Cena koštanja ove usluge je 1.000,00 RSD po jednom registratoru pregledane dokumentacije. Članovi Regionalne privredne komore Kruševac, ostvaruju pravo na korišćenje usluga agencije za konsalting „FIN EKSPERT“ po nižoj ceni uz priloženu Potvrdu o članstvu izdatu u svrhu korišćenja odobrenog popusta na kupovinu proizvoda i usluga. Potvrdu izdaje Regionalna privredna komora Kruševac, Odbor za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo na zahtev članova. Kontakt: Vanja Damljanović, 037 441 128, 441 280, vanja.damljanovic@komora.net 
Bliže informacije o ponudi trgovinske radnje “FIN EKSPERT” možete dobiti pozivanjem brojeva 037 671 399; 063 3671 399 ili slanjem poruke na e-mail: cirkovic@ptt.rs

ITALIJANSKo - indijska delegacija U POSETI KRUSEVCU i rasinskom okrugu, 27.05.2014. godine

Grupa italijanskih kompanija, koje zastupa SAI a.d. iz Modene i SAI a.d. iz Indije, zainteresovane su za poslovnu saradnju sa više preduzeća iz Rasinskog okruga, pre svih sa trsteničkom Prvom petoletkom i Industrijom 14. oktobar, rezime je sastanka te privredne delegacije sa rukovodstvom grada Kruševca, Rasinskog okruga, Regionalne privredne komore Krusevac i poslovodstvom Industrije IMK "14. oktobar" i IHM "Prva Petoltka".
Prema mišljenju vlasnika Pjero Pekorari, sistem poslovanja bi bio koncipiran po principima usvajanja italijanske tehnologije, proizvodnje u Srbiji i izvoza na inostrano tržište. Osim toga, obilaskom terena,  Pjero Pekorari se zainteresovao i za mogućnosti trgovine svinjskim mesom, odnosno uvoza u Italiju i proizvodnje peleta. "Osnovni motiv mog dolaska u Kruševac bio je organizovanje proizvodnje traktora trotočkaša", izjavio je predsednik kompnije SAI Pjero Pikorari, "međutim, nakon dvodnevne posete ovom kraju i obilaska većeg broja preduzeća, utvrdili smo da Rasinski okrug ima sjajne potencijale i da postoje gotovo neogranične mogućnosti za širenje poslovne saradnje. Između ostalog u poljoprivredi, prehrambrenoj industriji, preradi drveta i mašinogradnji".

Detaljnije...

ODRŽAN SEMINAR NA TEMU INTELEKTUALNA SVOJINA U PRIVREDI I PROSVETI, 26.05.2014. VELIKa SALa GRADSKE UPRAVE

Odbor za kvalitet, nauku i obrazovanje RPKK i Savez za intelektualnu svojinu Rasinskog Okruga, održali su Seminar edukativnog karaktera na temu Intelektualna svojina u privredi i prosveti. Radno Predsedništvo Seminara činili su Milorad Obradović-Predsednik Saveza za intelektualnu svojinu, Zoran Asković-Načelnik školske uprave, i Predrag Marković-Direktor NSZ, Kruševac.
Intelektualna svojina je proizvod ljudskog uma-intelekta.
Inovaciona delatnost je skup radnji koje se preduzimaju u cilju ostvarivanja novog proizvoda, tehnologije, procesa, ili pak neke značajne izmene na već postojećem proizvodu, procesu, tehnologiji.

Detaljnije...

Poseta Kosovskih privrednica RPK Kruševac, 19 - 20. maj 2014. godine

Sastanak i poseta Kruševcu kosovskih privrednica organizovana je u sklopu redovnih aktivnosti projekta uspostavljanja Foruma preduzetnica Srbije i Kosova, koji zajednički implementiraju organizacije Transkonflikt Srbija iz Beograda i Demokratija za razvoj (D4D) iz Prištine. Posetu Kruševcu oragnizovala je Regionalna privredna komora u saradnji sa Transkonflikt i D4D. Dvodnevnom događaju je prisustvovalo desetak privrednica sa teritorije Kosova kao i veliki broj preduzetnica iz Rasinskog okruga.
Događaj je započet posetom Gradskoj upravi Kruševca, gde se prisutnima obratila zamenica Gradonačelnika Jasmina Palurović. Nakon toga, gošćama je predstavljen Savet za rodnu ravnopravnost grada Kruševca, a gošće su se upoznale sa poslanicama u skupštini Republike Srbije iz Rasinskog okruga Draganom Barišić i Vesnom Rakonjac.

Detaljnije...

RPK Kruševac poziva privrednike da pomognu stradalima od poplava u skladu sa svojim mogućnostima

RPK Krusevac apeluje na privredna društva da, u skladu sa mogućnostima, učestvuju u akciji pomoći ugroženim područjima i doprinesu ublažavanju posledica nezapamćenih poplava.
Ugroženom stanovništvu najpotrebniji su odeća i obuća, dušeci, ćebad, flaširana voda, sokovi i hrana, sredstva za higijenu. Neophodni su i dečja hrana, pelene i druga oprema za bebe.
Detaljnije...         Apel predsednika RPK Kruševac       Apel Privredne komore Srbije

NOVO: PONUDA I TRAŽNJA INOSTRANIH KOMPANIJA I MEDJUNARODNI TENDERI, MAJ 2014.

U želјi da svojim članovima olakša uspostavlјanje poslovne saradnje sa kompanijama u inostranstvu, kao i da podstakne učešće srpskih privrednih subjekata u međunarodnim tenderima, komorski sistem Srbije je uveo novu uslugu redovnog informisanja o otvorenim tenderima i pozivima za poslovnu saradnju. Privrednicima se na elektronske adrese dva puta mesečno dostavlјa pregled otvorenih tendera u zemlјama Evrope i sveta, razvrstanih po delatnostima, kao i informacije o inostranim kompanijama koje su, preko EEN mreže, iskazale interes za saradnju sa poslovnim partnerima iz Srbije.
Kontakt osoba u RPK Kruševac je Aleksandra Alekisć tel. 037 441 128 ili e-mail:aleksandra.aleksic@komora.net
Kontakt osoba u PKS je Slobodan Filipović, tel. 011 3300 961, e-mail: slobodan.filipovic@pks.rs
Ponuda i tražnja inostranih kompanija i medjunarodni tenderi, maj 2014. godine

popust pri kupovini usluga i proizvoda štamparije "M-graf" iz Trstenika za članove Regionalne privredne komore Kruševac

Ako ste u potrazi za kvalitetnim štampanim materijalom, pouzdanom uslugom, poštovanjem dogovorenih rokova, brigom o svakom detalju dogovora, a pri tom ste član Regionalne privredne komore Kruševac, iskoristite pravo korišćenja popusta pri kupovini usluga i proizvoda štamparije "M-graf" iz Trstenika. Oprema štamparije M-graf iz Trstenika je visoko profesionalna, a iskusni grafički dizajneri, ofset majstori, kartonažeri i knjigovesci su spremni da udovolje svim zahtevima tržista omogućavajući pri tom članovima Regionalne privredne komore Kruševac popust od 10% pri kupovini njihovih usluga i proizvoda. Najvece iskustvo štamparije je štampa i dorada svih vrsta knjiga u tvrdom i bros povezu, komercijalne ambalaže, reklamnog materijala, časopisa, novina, kataloga, blokovske robe. Korišćenje visokog nivoa izvođenja štamparskih poslova članovima Regionalne privredne komore Kruševac biće dostupno po nižoj ceni uz priloženu Potvrdu o članstvu izdatu u svrhu korišćenja odobrenog popusta na kupovinu proizvoda i usluga. Potvrdu izdaje Regionalna privredna komora Kruševac, Odbor za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo na zahtev članova. Kontakt: Vanja Damljanović, 037 441 128, 441 280, vanja.damljanovic@komora.net 
Bliže informacije o ponudi štamparije "M-graf"iz Trstenika možete naći na sajtu www.mgraf.rs
           

održan sastanak vezano za mogućnost upisa učenika u specijalizovano matematičko odeljenje sedmog razreda, rpk kruševac, 14.05.2014. godine

Dana 14.05.2014.godine u 12h u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održan je sastanak direktora škola, pedagoga i psihologa u cilju razmatranja mogućnosti upisa učenika u specijalizovano matematičko odeljenje sedmog razreda za školsku 2014/2015. godinu. Identifikovanje mladih talenata i kontinuiran rad na njihovom usavršavanju suština je osnivanja specijalizovanog matematičkog odeljenja. Učenici ovih odeljenja radiće po Planu i programu sedmog razreda osnovne škole, s tim što će imati povećan broj časova matematike, fizike i informatike. Matematika, fizika i informatika su nauke mladih, pa je rana selekcija i početak usmerenog rada sa đacima u tim oblastima ključna za njihov dalji razvoj. Učenici koji imaju razvijene sklonosti za ove nauke to svoje opredeljenje mogu jasno iskazati u ranom uzrastu (12-13 godina). Sastanku su prisustvovali Dragana Milićević, Pomoćnik gradonačelnika za ekologiju, održivi razvoj i energetiku i Mirjana Zlatanović, Pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti. Ovaj projekat podržan je od strane Gradske uprave Kruševac, Školske uprave u Kruševcu Nacionalne službe za zapošljavanje i Regionalne privredne komore Kruševac.

ODRŽAN Seminar na temu "Poslovno ponašanje i poslovni bonton",
RPK Kruševac, 13.05.2014. GODINE u 11.00 sati

U okviru projekta koji implementira Odbor za kvalitet, nauku i obrazovanje RPKK „Unapredimo poslovnu kulturu“, 13.05. u 11 sati održan je Seminar u sali Komore Kruševac pod nazivom „Poslovno ponašanje i poslovni bonton“. Predavač na Seminaru je bio prof. dr Zoran Punoševac, ispred svoje sertifikovane Konsalting agencije AQP.
Seminaru je prisustvovalo 23 predstavnika javnog i privatnog sektora Rasinskog Okruga. Seminar se završio u 13 sati.
Na početku izlaganja, prof. dr Zoran Punoševac je prisutnima ukratko objasnio šta je to što radi Odbor za kvalitet, nauku i obrazovanje, koji su mu ciljevi, prioriteti, planovi, aktivnosti i mogućnosti.
Znanje nije bezlično poput novca, znanje ne boravi u knjizi, i bazi podataka, znanje je otelotvoreno u čoveku. Stalno obrazovanje i usavršavanje je najefikasniji način ostvarivanja konkurentske prednosti privrede.

Detaljnije...

ODRŽAN INFO-SEMINAR „IZMENE ZAKONSKE REGULATIVE U SRBIJI, NJIHOVA PRIMENA I PRAKTIČAN PRIKAZ KROZ SOFTVERSKO REŠENJE EDICIJA MALI POSLOVNI PROGRAMI 2“, RPK KRUŠEVAC, 09.05.2014. GODINE U 12.00 SATI

Dana 09.05.2014.god. u Reginalnoj privrednoj komori Kruševac održan je info-seminar „Izmene zakonske regulative u Srbiji, njihova primena i praktičan prikaz kroz softversko rešenje edicija Mali poslovni programi 2“.

Predavači su bili predstavnici firme „Privredni savetnik Informacione tehnologije“ Miodrag Milosavljević i Milan Stojanović.
Teme seminara su bile:
 

 1. Opšte informacije o ediciji mali poslovno programi

 2. Objedinjena naplata i predaja PPP PD prijava

 3. Promene u M4 obrascu i osnovicama doprinosa

 4. Najavljene izmene Zakona o radu

 5. Izmena kontnog plana

 6. Izmene Zakona o porezu na dobit pravnih lica

 7. Microsoft-prestanak podrške Windows HP

Seminaru su pored korisnika programa PSIT prisustvovali i potencijalni korisnici.

ODRŽANA prezentacijA „Odlaganje ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja“- Envipak DOO, RPK kruševac, 09.05.2014. u 10.00 časova

U RPK Kruševac je održana prezentacija Envipack-a, specijalizovanog operatera sa integralnom dozvolom za sakupljanje i transport opasnog i neopasnog otpada koji je osnovan od strane kompanije Galenika Fitofarmacija a.d. prevashodno sa ciljem da se uspostavi sistem za sakupljanje i zbrinjavanje otpadne ambalažeod sredstava za zaštitu biljana teritoriji R.Srbije. Osnovna je namera da se smanje količine generisanog otpada u skladu sa najboljim iskustvima zemalja iz EU i sveta.
Početkom 2012. godine Envipack je započeo sa uspostavljanjem prvih sakupljačkih mesta na većim poljoprivrednim imanjima. Sakupljačka mesta su opremljena specijalnim kontejnerima za privremeno skladištenje ispražnjene ambalaže i sa vrećama za odvojeno sakupljanje isprane i neisprane ambalaže. 2013. godine preko Envipack-a je sakupljeno i zbrinuto 105 tona ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja.

Detaljnije...

ODRŽAN Seminar "Zdravlje na radu", RPK Kruševac, 07.05.2014. GODINE u 12.00 sati

07.05.2014. u 12 sati, u Sali Regionalne privredne komore Kruševac, održan je Seminar na temu: Iskustva u proceni rizika iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Predavač na Seminaru je bila dr Zorana Milosavljević, član Odbora za kvalitet, nauku i obrazovanje RPKK.
Seminaru je prisustvovalo 30-ak predstavnika stručne javnosti, što javnog, što privatnog sektora. Seminar se završio u 13 sati.
Zaključak sa Seminara: Podela na umni i fizički rad umnogome zahteva zakonsku dopunu samih akata o proceni rizika na radnom mestu, jer je fizički rad daleko naporniji od umnog. Bezbednost i zdravlje na radu jeste obezbeđivanje takvih uslova na radu kojima se, u najvećoj mogućoj meri, smanjuju povrede na radu, profesionalna oboljenja i oboljenja u vezi sa radom i koji pretežno stvaraju pretpostavku za puno fizičko, psihičko i socijalno blagostanje zaposlenih.

Detaljnije...

ODRŽAN Sajam obrazovanja U KRUŠEVCU, HALA SPORTOVA, 30.04.2014. GODINE

30. aprila 2014. godine, u periodu od 12 do 17 sati, u Hali sportova u Kruševcu, održan je Sajam Obrazovanja, koji je imao za cilj upoznavanje učenika završnih razreda osnovnih škola i njihovih roditelja sa ponudama obrazovnih programa srednjih škola Rasinskog okruga. Organizatori Sajma obrazovanja su bili Gradska uprava Grada Kruševca, Školska uprava u Kruševcu, Savet partnera za karijerno vođenje i savetovanje Grada Kruševca, Nacionalna služba za zapošljavanje i Sportski centar Kruševac.

Detaljnije...

Popust na kupovinu kancelarijskog materijala i školskog pribora za članove Regionalne privredne komore Kruševac

Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa trgovinskom radnjom LITTERA DOO iz Kruševca, svojim članovima obezbeđuje popust pri kupovini kancelarijskog materijala i školskog pribora. Veliki asortiman proizvoda knjižare LITTERA DOO iz Kruševca članovima Regionalne privredne komore Kruševac biće dostupan po nižoj ceni uz priloženu Potvrdu o članstvu izdatu u svrhu korišćenja odobrenog popusta na kupovinu proizvoda i usluga. Potvrdu izdaje Regionalna privredna komora Kruševac, Odbor za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo na zahtev članova. Kontakt: Vanja Damljanović, 037 441 128, 441 280, vanja.damljanovic@komora.net 
Bliže informacije o ponudi knjižare LITTERA DOO možete dobiti pozivanjem broja 037/491 553 ili slanjem poruke na e-mail: littera@ptt.rs

ODRŽAN POSLOVNO - STRUČNI SKUP "REORGANIZACIJA I UNAPRED PRIPREMLJEN PLAN REORGANIZACIJE (UPPR)", RPK Kruševac, utorak, 29.04.2014. u 12.30 sati

Regionalna privredna komora Kruševac je u saradnji sa Agencijom za licenciranje stečajnih upravnika oragnizovala poslovmno stručni skup na temu: REORGANIZACIJA I UNAPRED PRIPREMLJENI PLAN REORGANIZACIJE (UPPR). Sastanak je održan u velikoj sali Regionalne privredne komore Kruševacu u (utorak).29.aprila 2014.
Sastana je održan na inicijativu Odbora za restrukturiranje i privatizaciju Regionalne privredne komore Kruševac. Na tom sastanku je bilo prisutno oko četrdesetak privrednika iz Rasinskog okruga.
Predavači su bili: Ljiljana Pavović Sudija Privrednog suda u Beogradu, Nemanja Nikolić konsultant i stečajni upravnik Dragan Rađenović.

Detaljnije...

Putujte jeftinije kao član Regionalne privredne komore Kruševac sa turističkom agencijom VIP TOURS & SERVICE

Sarađujući sa organizatorom putovanja VIP TOURS & SERVICE Regionalna privredna komora Kruševac svojim članovima obezbeđuje popust na kupovinu sezonskih i vansezonskih turističkih putovanja. Pored postojećih mogućnosti izbora velikog broja destinacija, polaska iz Kruševca, popusta 7-10% na uplatu aranžmana u celosti, odloženog plaćanja aranžmana do kraja godine, kao i kupovine „First i Last minute“ aranžmana u svakom trenutku, svi članovi Regionalne privredne komore Kruševac ostvaruju pravo korišćenja dodatnog popusta od 5-10%. Na osnovu Potvrde o članstvu u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, izdate u svrhu korišćenja odobrenog popusta za kupovinu turističkih aranžmana, svi zainteresovani članovi moći će da putuju po nižoj ceni. Potvrdu izdaje Regionalna privredna komora Kruševac, Odbor za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo na zahtev članova. Kontakt: Vanja Damljanović, 037 441 128, 441 280, vanja.damljanovic@komora.net 
Bliže informacije o sezonskoj i vansezonskoj ponudi turističke agencije VIP TOURS & SERVICE možete naći na sajtu http://www.viptours.rs

ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA GRAFIČKE INDUSTRIJE I PROIZVOĐAČA AMBALAŽE RASINSKOG OKRUGA, RPK Kruševac, utorak, 29.04.2014. u 10.00 sati

U utorak, 29.04.2014. godine, sa početkom u 10.00 sati, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održan je sastanak predstavnika grafičke industrije i proizvođača ambalaže Rasinskog okruga. Sastanak je održan na inicijativu Odbora za preduzetništvo i mala i srednja privredna društva RPK Kruševac. Sastanak je otvorila g-dja Zlata Deljanin, firma Dunipak iz Kruševca, predsednica Odbora za MSPP RPK Kruševac.
U Rasinskom okrugu posluje značajan broj firmi iz oblasti grafičke industrije i proizvodnje ambalaže i smatramo da je održavanje ovog sastanka, kao prvog koraka u sektorskoj saradnji i umrežavanju, bitno za dalji razvoj i jačanje konkurentnosti firmi, kao i za prevazilaženje konkretnih problema sa kojima se firme susreću u poslovanju.

Detaljnije...

POSETA g-dje vere stupar, predstavnika jts, regionalnoj privrednoj komori kruševac vezano za realizaciju projekta GIFT SEE

                                        

U ponedeljak, 28.04.2014. godine, g-dja Vera Stupar, predstavnik JTS-a programa SEE za projekat GIFT - Green Intermodal Freight Transport, posetila je Regionalnu privrednu komoru Kruševac i tom prilikom je održan on-the-spot audit i radni sastanak g-dje Stupar i GIFT projektnog tima RPK Kruševac.
Regionalna privredna komora Kruševac učestvuje u svojstvu partnera na projektu „GIFT – SEE“- Green Intermodal Fright transport. Nosilac ovog projekta je Ministartsvo za saobraćaj i veze Grčke, finansira ga EU kroz program SEE. Projekat traje od aprila 2012. do avgusta 2014. godine.
GIFT teži definisanju inovativne i integrisane transportne mreže za razvoj efikasnih ekoloških transportnih koridora u regionu JIE.

Kako bi rezultati i aktivnosti projekta bili vidjivi što širem auditorijumu, informacije vezano za projekat GIFT mogu se pogledati na zvaničnom sajtu projekta www.gift-project.eu

Jointly for our common future

OBELEŽEN DAN DEVOJČICA U KRUŠEVCU - realni susreti UČENIKA ZAVRŠNIH RAZREDA OSNOVNIH ŠKOLA sa svetom rada 24.04.2014. godine

Veliko nam je zadovoljstvo što su Regionalna privredna komora Kruševac i njen Centar za žensko preduzetništvo, po treći put za redom, bila uključeni u realiaciju manifestacije „Dan Devojčica“ u Kruševcu u svojstvu koordinatora privrednica – učesnica, naravno sa koordinatorom za Srbiju Udruženjem poslovnih žena, kao i što se veliki broj firmi i preduzetnica odazvao pozivu da učestvuje i pruži devojčicama završnih razreda osnovnih i srednjih škola priliku da se na terenu upoznaju sa svetom rada.
Dan Devojčica se u Srbiji sprovodi u okviru Realnih susreta u projektu “Profesionalna orijentacija u Srbiji”, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, u čijoj realizacijij RPK Krusevac učestvuje kao saradnik na lokalu. Na realizaciji Dana Devojcica saradnju imamo i sa Udruzenjem poslovnih zena Srbije, kao spoljnim saradnikom Programa za ovu aktivnost. Program je zamišljen kao dan kada učenice završnih razreda osnovnih škola posećuju izabrana preduzeća i tako dobijaju priliku da steknu konkretna iskustva u oblastima u kojima žene profesionalno nisu dovoljno zastupljene.

Detaljnije...

ODRŽANA PREZENTACIJA PROGRAMA MENTORING, KOJI SPROVODI AGENCIJA ZA REGIONALNI RAZVOJ KRUŠEVAC, 24.04.2014. godine

U četvrtak, 24.04.2014. godine, sa početkom u 14.00 sati, u RPK Kruševac Agencija za regionalni razvoj Rasinskog okruga organizovala je i održala prezentacija programa ”MENTORING ZA 100 NOVOOSNOVANIH I POSTOJEĆIH MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA I PREDUZETNIKA".
Prisutne je pozdravila i skupu se na početku obratila g-dja Sonja Jevremović, direktorka Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga, nakon čega je g-din Vladan Nikolić, takođe iz Agencije, prezentovao program mentoringa prisutnim privrednicima.
Ovaj javni poziv za realizaciju mentoring programa sprovodi Nacionalna agencija za regionalni razvoj u saradnji sa akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama i centrima za razvoj MSPP u Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Rumi, Beogradu, Požarevcu, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu, Novom Pazaru, Nišu, Leskovcu, Vranju, Zaječaru, Kruševcu i Lajkovcu.

Detaljnije...

NOVO ZA ČLANOVE REGIONALNE PRIVREDNE KOMORE KRUŠEVAC - POPUST NA PUTOVANJA TURISTIČKE AGENCIJE OK TRAVEL IZ KRUŠEVCA

Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa turističkom agencijom OK TRAVEL D.O.O. iz Kruševca, svojim članovima obezbeđuje popust na kupovinu turističkih aranžmana koji se nalaze u ponudi organizatora putovanja OK TRAVEL D.O.O. Članovi Regionalne privredne komore Kruševac, pored već postojećih povoljnosti koje nudi turistička agencija OK TRAVEL D.O.O.: prevoz iz Kruševca, 5% popusta za uplatu aranžmana u celosti i mogućnost odloženog plaćanja turističkih aranžmana, ostvaruju pravo na korišćenje dodatnog popust od 10%. Na osnovu Potvrde o članstvu u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, izdate u svrhu korišćenja odobrenog popusta za kupovinu turističkih aranžmana, svi zainteresovani članovi moći će da letuju u Grčkoj po nižoj ceni. Potvrdu izdaje Regionalna privredna komora Kruševac, Odbor za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo na zahtev članova. Kontakt: Vanja Damljanović, 037 441 128, 441 280, vanja.damljanovic@komora.net
Bliže informacije o sezonskoj i vansezonskoj ponudi turističke agencije OK TRAVEL D.O.O. iz Kruševca možete naći na sajtu www.gradtravel.rs
                   

ODRŽAN Sastanak na temu „Zakonske novine u oblasti privatnog obezbeđenja“. RPK Kruševac, 23.04.2014. godine, 11.00 sati

U sredu, 23.04.204. godine sa početkom u 11:00 časova u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održano je sastanak i prezentacija na temu: „Zakonske novine u oblasti privatnog obezbeđenja“.
Cilj organizovanja ovog sastanka je bio informisanje privrednika iz sektora privatne bezbednosti o članovima Zakona o privatnom obezbeđenju na koje posebno treba obratiti pažnju radi blagovremene pripreme firmi za primenu odredbi Zakona, sagledavanje realnog stanja i problema u pružanju usluga privatnog obezbeđenja, saradnji policije i privatnog sektora bezbednosti na lokalnom nivou i aktivnostima Udruženja za privatno obezbeđenje PKS u narednom periodu.
Sastanku su prisustvovali predstavnici firmi koje se bave privatnim obezbeđenjem, fizičkim i tehničkim, firmi koje imaju sopstveno obezbeđenje (14. Oktobar), predstavnici kritične infrastrukture (elktrodistribucija), predstavnici Regionalne privredne komore Kruševac, ispred MUP bio je prisutan Rade Krunić, pomoćnik načelnika uprave policije Kruševac a iz Privredne komore Srbije bili su prisutni Đorđe Vučinić, predsednik odbora udruženja za privatno obezbeđenje i vlasnik preduzeća Securitas services, Ninoslav Janjić, zamenik predsednika Odbora, vlasnik preduzeća WLS Electronic, Slobodan Maksimović, predsednik grupacije za fizičko tehničko obezebeđenje i Zoran Milićević, sekretar udruženja.

Detaljnije...                      

ODRŽANO savetovanje na temu: Uloga, prava i obaveze pošiljaoca, prevoznika i primaoca opasnog tereta kao učesnika u transportnom procesu u svetlu Zakona o transportu opasnog tereta, RPK KRUŠEVAC, 22.04.2014. u 11.00 sati

U utorak, 22.04.204. godine, sa početkom u 11:00 časova u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održano je savetovanje na temu: Uloga, prava i obaveze pošiljaoca, prevoznika i primaoca opasnog tereta kao učesnika u transportnom procesu u svetlu Zakona o transportu opasnog tereta. Savetovanje je održano u saradnji Uprave za transport opasnog tereta Ministarstva saobraćaja, Udruženja za saobraćaj i telekomunikacije Privredne komore Srbije i Regionalne privredne komore Kruševac. Osnovni cilj savetovanja bio je upoznavanje učesnika u transportu opasnog tereta sa propisima u ovoj oblasti i namenjeno je svim privrednim subjektima, institucijama i organizacijama koje u svom poslovanju imaju dodira sa opasnim materijama, u smislu proizvodnje, upotrebe, prometa, manipulacije i privremenog odlaganja opasnog tereta.

Detaljnije...                        

ODRŽAN RADNI SASTANAK / DOGOVOR OKO PREDSTAVLJANJE POTENCIJALA RASINSKOG OKRUGA ZA PRIVREDNU SARADNJU SA AZERBEJDŽANOM, RPK Kruševac, 17.04.2014.

U četvrtak, 17.04.2014. godine, sa početkom u 11.00 časova, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održan je sastanak privrednika vezano za predstavljanje potencijala Rasinskog okruga za privrednu saradnju sa Azerbejdžanom, a sve u cilju jačanja bilateralnih odnosa dve zemlje, jačanja spoljnotrgovinske saradnje i privlačenja stranih direktnih investicija koji imaju za cilj dalje zapošljavanje radnika.
Azerbejdžansko-srpski odnosi su se poslednjih godina dinamično i uspešno razvijali i za kratak period su se podigli na novi, viši nivo – strateškog partnerstva. Uzajamne posete predsednika država Azerbejdžana i Srbije stvorile su široke mogućnosti za dalji, uspešan razvoj, naših bilateralnih i multilateralnih odnosa.

Detaljnije...

RASPISAN Konkurs budzetskog Fonda za poljoprivredu GRADA KRUŠEVCA

Grad Kruševac raspisao je
konkurs za dodelu sredstava Budzetskog Fonda za poljoprivredu

 

1. Voćarstvo                          - Konkurs     - Prijava

 2. Oprema i mehanizacija    - Konkurs     - Prijava  
 3. Osemenjavanje                 -
 Konkurs     - Prijava

ODRŽANA prezentacija na temu: Implementacija projekta PLATO SRBIJA 3 na teritoriji Rasinskog okruga i Srbije, RPK Kruševac, 16.04.2014, 12.00 sati

U sredu, 16.04.2014. godine, sa početkom u 12.00 časova, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održana je prezentacija na temu: Implementacija projekta PLATO SRBIJA 3 na teritoriji Rasinskog okruga i Srbije.
Na samom početku prisutnima se obratio gdin Predrag Vukićević, predsednik Regionalne privredne komore Kruševac, a zatim je prisutne pozdravio Dr Aleksandar Gračanac, koordinator Foruma i Odbora za MSPP Privredne komore Srbije, koji je ukratko predstavio PLATO projekat, rad Foruma i PKS i pozvao prisutne da iskoriste mogućnosti za saradnju i umrežavanje koje nudi i omogućava komorski sistem Srbije. U daljem radu sastanka prisutnima je prezentovano stanje u sektoru MSPP u Rasinskom okrugu, a zatim je korodinator projekta PLATO SRBIJA 3, gdin Aleksandar Nikolić, prisutne detaljno upoznao sa samom idejom udruživanja, učenja i unapredjenja poslovanja koje nudi učešće u projektu PLATO.

Detaljnije...

ODRŽANA edukacijA na temu MOBING - KAKO SE BORITI PROTIV NJEGA, salA RPK Kruševac, 15.04.2014. godine (utorak), sa početkom u 13 sati

U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, u saradnji sa Centrom za prevenciju mobinga u Srbiji i neuropsihijatrom Brankom Vukovićem, organizovana je edukacija na temu MOBING - KAKO SE BORITI PROTIV NJEGA, 15.04.2014. godine (utorak), sa početkom u 13 sati.

Seminaru je prisustvovalo oko 30 tak predstavnika privrede, škola, gradske uprave i javnih preduzeća.
Nasilje je deo svakodnevnice koju najčešće ne vidimo ako nismo akteri tog dešavanja. Nasilje se dešava svuda oko nas, u fabrikama, kancelarijama, privatnim kućama, bolnicama, školama. Najveći broj slučajeva nasilja se dešava u tajnosti.
U modernom svetu, radno mesto je jedino preostalo bojno polje gde ljudi mogu –ubijati- jedni druge bez rizika da budu privedeni pred lice pravde.
Konrad Lorenz (animalni psiholog) je koristio reč mobing da bi nazivao ponašanje nekih životinja koje se udružuju protiv jednog svog člana, napadaju ga i isteruju iz zajednice i dovode do smrti.
Mobing je kada jedna ili više osoba u dužem vremenskom periodu ponovlja, negativni tretman prema jednoj ili prema više individua, u ograničenom radnom prostoru.

Detaljnije...

ODRŽAN Sastanak Grupacije za robni transport RPK Kruševac
10.04.2014. godine u 12.00 sati

U četvrtak, 10.04.2014. godine, sa početkom u 12.00 časova, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održan je inicijalni sastanak Grupacije za robni transport pri Odboru za saobraćaj, veze i putnu privredu Komore. Sastanak je bio prilika da transporteri robnog tereta sa teritorije Rasinskog okruga predstave svoje poslovanje i probleme sa kojima se suočavaju, kako na lokalnu, tako i na nivou zemlje. Na osnovu iznetih problema i predloga, pokrenuto je nekoliko inicijativa za dalji rad u okviru Komore, komorskog sistema i Privredne komore Srbije, kao i vezano za saradnju sa lokalnom samoupravom i nadležnim ministarstvima.

Detaljnije...                              

OBELEŽENO DESET GODINA UDRUŽENJA JASTREBAČKI BISER, JASTREBAC, 06.04.2014.

U organizaciji udruženja „Jastrebački biser“, Regionalne privredne komore Kruševac i Grada Kruševca, 06.04.2014. godine, na Jastrepcu je održan seminar iz voćarstva povodo deset godina postojanja udruženja „Jastrebački biser“.
Seminar je podeljen u dva dela. Prvi deo je održan u voćnjaku člana udruženja, Milana Petrovića iz sela Buci. Tu su prisutni na praktičnim primerima u zasadima kupine, trešnje, ribizle i borovnice mogli da vide pravilnu rezidbu, raspored grana prihranjivanje, zaštitu... prof.dr Mihajlo Nikolić je sa je sa prisutnim voćarima diskutovao o eventualnim greškama i propustima, i greške u rezidbi u mladom zasadu trešnje ispravljao odmah.
Teorijski deo je održan u Vili „Ravnište“ na Jastrepcu, pored članova udruženja „Jastrebački biser“ bili su prisutni i predstavnici drugih udruženja iz Rasinskog okruga, pradstavnici Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, kao i ditributeri sredstava za zaštitu bilja.

Detaljnije...

održana sednica Grupacije na temu Problem izvoza loznih kalemova na tržište EU, VINO KALEM, VELIKA DRENOVA, 03.04.2014. godine

U organizaciji Grupacije za preradu i promet voća, povrća, šumskih plodova i voćnog sadnog materijla Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu Privredne komore Srbije (PKS), 03.04.2014. godine je u Velikoj Drenovi, u prostorijama Vino kalema, održana sednica Grupacije na temu Problem izvoza loznih kalemova na tržište EU.
Sednici su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, predstavnici inspekcijske i PSS službe, kao i predstavnici Regionalne privredne komore Kruševac.
Ukazujući na problem ovog izvoza u EU, Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu PKS, između ostalog je rekao da EU, preko Uredbe - odnosno liste tri, izriče zabranu svim zemljama koje nisu članice EU da obavljaju izvoz loznog sadnog materijala u zemlje Evropske unije.
Predstavnici Ministarstva poljoprivrede su saopštili da će na skriningu koje će se održati u oktbru ove godine u Briselu ponovo pokrenuti pitanje izvoza loznih sadnica u Evropsku uniju, a pored toga su istakli da će se tada započeti proces izmena Zakona o sadnom materijalu voćaka, vinove loze i hmelja i njegovo usklađivanje sa regulativom Evropske unije.

RPK KRUŠEVAC DOBITNIk POVELJE SAVEZA PČELARSKIH ORGANIZACIJA SRBIJE

Regionalna privredna komora Kruševac dobitnik je Povelje Saveza pčelarskih organizacija Srbije u znak doprinosa razvoju pčelarstva na teritoriji Rasinskog okruga i Srbije. RPK Kruševac ima lepu saradnju sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije i nadamo se da će se ta saradnja nastaviti u cilju razvoja pčelarstva Okruga.

Povelja

ODRžAN poslovno-stručni skup na temu: UPRAVLJANJE IMOVINOM U VELIKIM SISTEMIMA, RPK Kruševac, 03.04.2014. godine u 11.00 sati

U četvratak, 03.04.2014. godine, u sali Regionalne privredne komore Kruševac održan je poslovno stručni skup na temu UPRAVLJANJE IMOVINOM U VELIKIM SISTEMIMA. Tom prilokom gosti u RPK Kruševac bili su predstavnici Privredne komore Beograda, Centra za privredni razvoj Srbije i RB „Kolubare“.
Upravljanje imovinom je veoma važan segment u poslovanju svakog privrednog subjekta, a posebno kompleksnih sistema sa velikim brojem osnovnih sredstava koji posluju na više različitih i udaljenih lokacija. Upravljanje sredstvima je od velike važnosti, zato što bitno utiče na produktivnost i profitabilnost. Svako preduzeće ima kritična sredstva bez kojih ne mogu da se obavljaju svakodnevni poslovi. Stoga je dostupnost informacija o tome gde se imovina nalazi, ko je za istu zadužen, pregled finansijskih promena, servisiranja, ulaganja, preseljenja, dobijanja zapisnika (istorijata) o eventualnoj promeni na imovini, trenutne vrednosti i slično, veoma bitna za poslovanje.

Detaljnije...

Održan seminar na temu GOST R standard u RPK Kruševac, 02.04.2014. godine

Regionalna privredna komora Kruševac u saradnji sa Privrednom komorom Beograda organizovala je 02.04.2014. godine sastanak na temu GOST- R Standard kao neophodnost pri izvozu roba i usluga na tržište Carinske unije Ruske Federacije, Belorusije i Kazahstana. Seminar - prezentacija je održan u sali Regionalne privredne komore Kruševac sa početkom u 12 časova.
Cilj seminara je bio da se privredna društva i preduzetnici upoznaju sa GOST – R standardima, specifičnim standardima koje je neophodno ispuniti kod plasmana roba i usluga na tržište Carinske unije - Ruske Federacije, Belorusije i Kazahstana.
Na samom početku seminara Sekretar Odbora za sistemska pitanja i ekonomske odnose sa Inostranstvom Aleksandra Aleksić je upoznala privrednike sa trendom kretanja spoljnotrgovinske razmene okruga sa Ruskom Federacijom. Istakla je da je u 2013.godini Ruska Fedreacija bila prva izvozna destinacija Rasinskog okruga, izvoz u Rusku federaciju je iznosio 30,2 miliona dolara u 2013.godini i u odnosu na 2012. godinu je povećan za oko 45%, dok uvoz je bio 8 puta manji nego izvoz u 2013. godini iznosio je oko 3,5 miliona dolara. Za prva dva meseca 2014.godine izvoz je iznosio 4,3 miliona dolara i smanjen je za 21% u odnosu na isti period prošle godine ali je naglasila da prva dva meseca ne predstavljaju trend.

Detaljnije...     

ODRŽAN SASTANAK GRUPACIJE TRGOVINE, RPK kruševac, 01.04.2014 godine u 13.00 h

Dana 01.04.2014 godine u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održan je sastanak grupacije TRGOVINE koja je formirana pri Odboru za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo. Sastanak je otvorio predsednik Regionalne privredne komore Kruševac g-din Predrag Vukićević, a zatim je sednicom predsedavao predsednik Odbora za trgovinu turizam i ugostiteljstvo g-din Zoran Krstić.
Cilj ovog sastanka je da se predstavi PORTAL objedinjene ponude Radinskog okruga. Ovaj PORTAL je projekat Regionalne privredne komore Kruševac, a pertneri u projektu su: Agencija za regionalni razvoj Rasinskog okruga, Rasinski upravni odkrug, Nacionalna služba za zapošljavanje Kruševac, Grad Kruševac i Opštine Aleksandrovac, Trstenik, Brus, Varvarin i Ćićevac. Svrha ovog portala je da okupimo privrednike Rasinskog okruga na jednom mestu.

Detaljnije...         

UČEŠĆE RPK KRUŠEVAC NA FORUMU KOSOVSKO SRPSKIH PRIVREDNICA, priština,
26 - 28.03.2014. godine

U periodu od 26. do 28. marta 2014. godine u Prištini je organizovan Forum kosovsko srpskih privrednica, na kome su ispred Regionalne privredne komore Kruševac uzele učešće Violeta VIdaković, sekretar Komore, Marija Vesković, Centar za žensko preduzetništvo, Sanja Knežević, Etno selo Latkovac i Dušica Milenković, ETNO RASINA - Kruševac.
Nakod dolaska u Prištinu održan je sastanak privrednica sa Kosova i iz Srbije sa Ambasadorom Velike Britanije, na kome je razgovarano o značaju rada i postojanja Foruma kosovsko srpskih privrednica.
Tokom trodnevnog rada Foruma, održana je i panel diskusija “Uloga porodičnog nasleđa u nezavisnosti žena”, u kome su uzele učešće obe kopredsednice, zajedno sa Predsednicom kosovskih Parlamentarki, a u okviru konferencije WEEK OF WOMEN.

Detaljnije...                                           

ODRŽAN SASTANAK SEKCIJE KNJIGOVODJA RPK KRUŠEVAC
2
8.03.2014. GODINE U 13.00 SATI

U petak, 28.03.2014. godine, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održan je sastanak Sekcije knjigovodja RPK Kruševac. Sastanku je prisustvovalo oko četrdeset predstavnika knigovodstvenih agencija i knjigovodja Rasinskog okruga, a sastanku su prisustvovali i obratili se skupu direktor Poreske uprave Kruševac, g-din Živojin Miloradović sa saradnicima i g-dja Snežana Mitrović iz Saveza računovodja Srbije. Tema sastanka bile su aktuelne promene propisa Poreske upravo i druge aktelne teme.
Na sastanku je data informacija o osnivanju Podružnice Saveza računovodja i revizora Srbije za Kruševac, koja svojom aktivnošću pokriva Rasinski okrug. Predsednica Podružnice je Stojanka Todosijević, vlasnica knjigovodstvene agnecije "Millaz", Kruševac.

ODRŽAN RADNI SASTANAK ZAJEDNICE PREDUZETNIKA RASINSKOG OKRUGA, RPK KRUŠEVAC, 27.03.2014. GODINE U 12.00 SATI

U četvrtak, 27.03.2014. godine, sa početkom u 12.00 časova, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održan je radni sastanak Zajednce preduzetnika Rasinskog okruga. Castanak je otvorio predsednik Skupštine Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije, g-din Miroslav Miladinović, a učesnike je pozdravio ispred Regionalne privredne komore Kruševac g-din Predrag Vukićević, predsednik Komore. Ispred privredne komore Srbije skupu su prisutvovali i g-din Aleksandar Gračanac, koordinator Foruma MSPP i g-din Svetozar Babić, rukovodilac službe Zajednice preduzetnika PKS.
Na početku sastanka prisutnima su predstavljeni statistički podaci vezano za sektor preduzetništva u Rasinskom okrugu i poredjenje sa Srbijom po broju radnji, zaposlenosti u sektoru, zastupljenosti žena u sektora, a nakon ovoga usledio je rad po tačkama Dnevnog reda, koji je obuhvatao aktuelnosti u preduzetništvu i probleme u preduzetništvu Rasinskog okruga, kao i upoznavanje sa radom Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije.

Detaljnije...

ODRŽANA PREZENTACIJA FIRMI EKOSTAR PAK I BIO PLANET, RPK KRUŠEVAC, 25.03.2014.

U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac je, 25.03.2014. godine, u organizaciji Odbora za ekologiju i zaštitu životne sredine, održana prezentacija Bio Planet-a i Ekostar Paka-a.
Vesna Rakar je predstavila rad nacionalnog udruženja Bio Planet, koje radi na edukaciji stanovništva u vezi sa organskom poljoprivredom. Predstavljene su i aktivnosti koje je društvo sprovelo prošle godine u opštinama Tutin, Knjaževac i Bor. Iznet je podatak da je u Srbiji se samo na  11000 hektara u Srbiji hrana proizvodi organski, a da je Nacionalnim planom za razvoj organske poljoprivrede cilj  50 000 hektara.
Ovo je prva prezentacija u Kruševcu i predstavlj inicijativu za dalje razgovore sa lokalnim samoupravama i za razvoj organske poljoprivrede u Rasinskom okrugu, poseban razlog za širenje organske proizvodnje je i taj što u okrugu postoje dve fabrike hrane koje prerađuju organske proizvode.

Detaljnije...

SIEPA JICA "KAIZEN program" - Prijavite se za saradnju sa japanskim strucnjakom za proizvodnju!

Obaveštavamo Vas da je objavljen Javni poziv za učešće u “KAIZEN programu”, od strane Srpske agencije za finansiranje izvoza SIEPA.
"KAIZEN program”, se sprovodi po drugi put u saradnju sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA) i namenjen je srpskim privrednim društvima sa ciljem povećanja konkurentnosti srpskih privrednika na inostranom tržištu kroz transfer znanja i najboljih praksi iz Japana.
Zadatak programa je da JICA stručnjak angažovan iz Japana pruži tehničko-konsultantsku pomoć odabranim privrednim drustvima kroz:
- unapređenje proizvodnih procesa i smanjenje broja škartova;
- poboljšanje procesa poslovanja - od nabavke pa do plasiranja finalnog prizvoda;
- profesionalizacija kadrova na japanski način.

Poziv za privrednike               Javni poziv - Kaizen program           Prijava  

ODRŽANA prezentacijA “MBA, put do uspeha Vašeg biznisa” COTRUGLI POSLOVNE SKOLE, RPK KRUŠEVAC, 20.03.2014. u 18.00 sati

U četvrtak, 20.03.2014. godine u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održana je prezentacija “MBA, put do uspeha Vašeg biznisa” COTRUGLI poslovne škole.
Za dobar biznis je potrebno znanje, resursi i da poznajete prave ljude. Cilj ove prezentacije je bio je upravo predstavljanje mogućnosti postizanja ovog cilja kroz poslovnu edukaciju menadžera. COTRUGLI kroz svoje MBA programe okuplja veliki broj menadžera iz cele regije, koji dolaze iz različitih kompanija i industrija: Victoria Grupa, Frikom, Nelt, Somboled, Coca-Cola, Comtrade, Telenor, Telekom, Strauss Adriatic Grupa, Banca Intesa, JTI itd. COTRUGLI zajednica se sastoji od 1300 poslovnih ljudi koji su prošli kroz naše programe i samim tim pruža široke mogućnosti poslovne saradnje i razvoja čitave regije Jugoistočne Evrope. Prezentaciju su vodile Katarina Vladić, izvršni direktor i Ljiljana Babić, menadžer za poslovni razvoj COTRUGLI poslovne škole.
Svoja iskustva, sa gostima prezentacije podelio je i COTRUGLI polaznik Srboljub Marković, Credit office manager, Opportunity banka, Jagodina.Nakon izlaganja i diskusije na pomenutu temu, uslediolo je neformalno druženje uz koktel. Ulaz na događaj bio je slobodan, a prezentaciji je prisustvovalo dvadesetak privrednika Rasinskog okruga. Detaljnije informacije o programu i poslovnoj skoli Cotrugli mozete dobiti na
jelena.radojevic@cotrugli.eu, +381 60 088 1878 ili na web portalu poslovne skole Cotrugli http://www.cotrugli.eu

ODRŽAN Stručni skup na temu: SPORAZUMNO FINANSIJSKO RESTRUKTURIRANJE KAO NAČIN REŠAVANJA PITANJA NELIKVIDNOSTI I PRETEĆE NELIKVIDNOSTI, RPK KRUSEVAC, 19.03.2014, godine

Problem prezaduženosti privrede, visokog nivoa problematičnih kredita i njihovog učešća u ukupno odobrenim kreditima, delimično se može prevazići sporazumnim finansijskim restrukturisanjem.
Promotivni skup „Kako do likvidnog poslovanja – sporazumno finansijsko restrukturiranje kao način rešavanja pitanja nelikvidnosti i preteće nelikvidnosti“, održan je 19.
03. u Kruševcu, u organizaciji Privredne komore Srbije, Regionalne privredne komore Kruševac i organizacije Partneri Srbija.
Detaljnije...

ODRZANA PREZENTACIJA PROGRAMA "SAMOZAPOŠLJAVANJA" I "OTVARANJE NOVIH RADNIH MESTA", RPK krusevac, 18.03.2014. godine

Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, filijala Kruševac i Gradskom upravom Grada Kruševca, organizovala je u utorak, 18.03.2014. godine prezentaciju programa pomoći pri samozapošljavanju i otvaranju novih radnih mesta za 2014. godinu. Prezentacija je realizovana na inicijativu Odbora za preduzteništvo i mala i srednja privredna društva Regionalne privredne komore Kruševac. Konkurs za dodelu subvencija kroz programe "Samozapošljavanja" i "Otvaranje novih radnih mesta" za 2014. raspisan je 21.02.2014. godine.

Detaljnije...

ODRŽAN radni sastanak na temu knjige evidencije prometa i usluga (KEPU), RPK KRUSEVAC, 17.03.2014. godine

Regionalna privredna komora Kruševac je u saradnji sa USAID Projekta za bolje uslove poslovanja, organizovala radni sastanak na temu knjige evidencije prometa i usluga (KEPU), 17.03.2014. godine .

Cilj organizatora ovog skupa, RPK Kruševca i USAID Projekta za bolje uslove poslovanja, jeste da  se prikupe podaci o trenutnoj praksi vezanoj za KEPU, kao i mišljenje trgovaca i računovođa o mogućnostima unapređenja iste. Radionica je  uključuje otvoreni dijalog koji će tokom 2014. godine rezultirati analizom i preporukama upućenim nadležnom ministarstvu.

U dosadašnjoj praksi, KEPU je prepoznata u mnogobrojnim analizama i preporukama za unapređenje poslovanja u Srbiji, poput NALED „Sive knjige“ i „Giljotine propisa“, kao dokument koji bi trebalo revidirati. „Model standardnog troška“ USAID Projekta za bolje uslove poslovanja ukazuje da troškovi vođenja KEPU knjige na primeru prosečne male trgovine u 2012. godini iznose oko 19.000 RSD godišnje. Zaključci sa sastanka u Kruševcu su:

 1. Knjiga evidencije prometa i usluga (KEPU) ne treba voditi u veletrgovinama i velikim kompanijama

 2. Potrebno je izbaciti kolonu 6 u Knjizi evidencije prometa i usluga (KEPU)

 3. Inspekcije treba da primenjuju pre svega savetodavne mere, a nakon toga kaznene mere

 4. Omogućiti da se KEP-u knjiga vodi elektronski ili u papiru.

Održana zajednička sednica Odbora za trgovinu turizam i ugostiteljstvo RPK Kruševac i Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKS, RPK Kruševac, 11.03.2014. godine

Sistemski problem, nepostojanje ministarstva u čijem bi se nazivu pominjao turizam, onemogućava brži razvoj ove složene privredne grane u ekspanziji, saglasili su se članovi Odbora Udruženja za ugostiteljstvo i turizam Privredne komore Srbije i Udruženja za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo Regionalne privredne komore Kruševac na zajedničkoj sednici, održanoj 11. marta u Kruševcu.
„Turistička industrija nema u Vladi zastupnika svojih interesa. Nema ni državnog sekretara, pa se donose mere koje su u suprotnosti sa intersima turističke privrede, ali i ostalih grana koje profitiraju od kretanja i boravka turista“, istaknuto je na sednici.
Predstavljeni su rezulčtati turističke privrede u 2013. koji ukazuju da i dalje po interesovanju turista prednjače Beograd i banje Srbije, ali je upravo zbog toga zatraženo da na nivou Odbora, uz učešće predstavnika svih nadležnih ministarstava (zdravlja, privrede, vodoprivrede, energetike i rudarstva, zaštite životne sredine ) razmotri Predlog zakona o banjama, koji je sačinilo Udurženje banja i da se nakon toga pokrene inicijativa za njegovo donošenje.

Detaljnije...

NAUČNA TRIBINA „RESTRUKTURIRANJE PREDUZEĆA I PRIVLAČENJE DIREKTNIH STRANIH INVESTICIJA“,  14.03. 2014, RPK KRUŠEVAC

Naučnu tribinu organizovao je Odbor za kvalitet, nauku i obrazovanje u našoj Komori u saradnji sa Institutom ekonomskih nauka u Beogradu. Tribini je prisustvovalo 32 privredna subjekta, predstavnika lokalne samouprave i nauke i obrazovanja.
Preduzeća u restrukturiranju ne moraju nužno otići u steča
j, mogu i ozdraviti, kaže dr Dejan Erić, ali za njihovo ozdravljenje potrebna je pomoć Države.
Postoji više uglova restrukturiranja: strategijsko, organizacijsko, finansijsko, vlasničko, tržišno, kadrovsko, tehničko-tehnološko.
Prezentaciju su držali, pored dr Dejana Erića, i dr Ivan Stošić, dr Marko Malović i ma Duško Bodroža.

Detaljnije...

ZAJEDNIČKA POSETA PRIVREDNIKA RASINSKOG OKRUGA MEĐUNARODNOM SAJMU ZANATSTVA I MALE PRIVREDE IHM U MINHENU, 11 -15.03.2014.

RPK Krusevac , PK Beograd i Zajednica Udruzenje preduzetnika Paracin organizovali su zajednicku posetu privrednika sajmu zanatsva i male privrede IHM 2014 Minhen.
Regionalna privredna komora Kruševac organizovala je zajedničku posetu privrednika Sajmu zanatstva i male privrede IHM u Minhenu, koji se u ovom gradu održava po 66. put u periodu od 12 – 18.03.2014. godine. Četrnaest privrednika iz Rasinskog okruga, Paraćina i Sombora, zajedno sa dva predstavnika RPK Kruševac, posetilo je Sajam u Minhenu u organizaciji Komore Kruševac, a grupa se u Beogradu spojila sa preduzetnicima iz Beograda, Rakovice i Leskovca, tako da je ovo putovanje pružilo priliku za medjusobno upoznavanje i umrežavanje privrednika iz cele zemlje. 
Sajam zanatstva i male privrede IHM najveći je sajam ovog tipa u Evropi. Sajam se održava u više hala i zauzima impozantnu površinu. Postioci ovog Sajma imali su priliku da se upoznaju sa najnovijim trendovima u zanatstvu i maloj privredi – pri izrada nakita, tašni, umetničkih predmeta od drveta, kože, stakla..., ručno radjenih odevnih predmeta, cipela, tašni.... Ove zanatije, koje su predstavile svoj rad i inovacije u izradi, izlagale su u Hali 1 Sajma IHM. U ostalim halama Sajma predstavljene su mašine koje se koriste u svim oblastima male privrede, zatim inovacije u opremanju dvorišnog prostora i bašti, građevinskoj stolariji i građevinarstvu, mašinstvu, metalskoj i drvopreradjivačkoj industriji, pekarstvu i još mnogo toga.

 

Detaljnije...                    Fotografije

 

Predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije Dr. Nebojša Stefanović posetio je Regionalnu privrednu komoru Kruševac, 09.03.2014. godine

Predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije dr. Nebojša Stefanović posetio je Regionalnu privrednu komoru Kruševac gde je razgovarao sa privrednicima Rasinskog okruga.
Ovom skupu prisustvovali su :gradonačelnik Grada Kruševca Bratislav Gašić, načelnik Rasinskog okruga Branislav Vesić, načelnik Gradske uprave Bojan Bjelanović, predsednik gradskog odbora SNS Miloje Mihajlović, članovi Upravnog odbora RPK Kruševac, članovi Skupštine R
egionalne privredne komore Kruševac, istaknuti privrednici Rasinskog okruga, kandidati za poslanike Rasinskog okruga, predsednici opština Varvarin i Brus.
Sastanak je otvoren filmom o privrednim potencijalnima i privredi Rasinskog okruga.
Nakon toga privrednicima se obratio predsednik RPK Kruševac g-din Predrag Vukićević koji je govorio o značaju i aktivnostima RPK Kruševac.
Gradonačelnik Grada Kruševca g-din Bratislav Gašić govorio je o dobroj partnerskj saradnji privrede i lokalne samouprave, što je doprinelo unapređenju poslovanja privrede. Takođe je govorio o tome da je Kruševac kroz aktivne mere zapošljavanja doprineo smanjenju broja nezaposlenih i da prema visini uloženih sredstava spada u sam vrh Srbije.

Detaljnije...

PRIVREDNA KRETANJA U RasinskoM okrugu, januar - DECEMBAR 2013. GODINE

ODRŽAN Treći sastanak Tima za profesionalnu orijentaciju na lokalu u školskoj 2013/2014. godini je održan 13.03.2014. godine u Centru za stručno usavršavanje Kruševac, 12.00 sati

13.03.2014. godine, u Centru za stručno usavršavanje održan III TiPO sastanak na lokalu - Realni susreti sa svetom rada, prisutni su bili predstavnici škola, Nacionalne službe za zapošljavanje i Regionalne privredne komore.
Regionalna privredna komora i Nacionalna služba za zapošljavanje su veza između škola i privrednih subjekata.
Pored smernica za realizaciju realnih susreta, prikazani su i primeri dobre prakse - prezentacije o PO aktivnostima. Prezentacije iz škola: "Sveti Sava" Čitluk, "Vasa Pelagić" Padež, "Knez Lazar" Veliki Kupci, "Dositej Obradović" Kruševac, "Branko Radičević" Razbojna, "Dragi Makić" Bošnjane I "Aca Aleksić" Aleksandrovac su kroz evaluacione listove ocenjene, kao aktivnosti koje mogu da doprinesu da svi zajedno poboljšamo kvalitet rada u školama, učeći jedni od drugih..
Potrebno je uložimo maksimalnu ozbiljnost pri ispitivanju interesovanja učenika za preduzeća koja žele da obiđu naši učenici. Praktično, da to budu zaista učenici koji su iskazali interesovanje za obilazak određenog preduzeća, ustanove, institucije i u posetu idu isključivo sa zaduženim nastavnikom od strane direktora škole, jer je briga o učenicima isključivo obaveza nastavnika.
Opšti cilj: TiPO uspostavlja mehanizme za realizaciju realnih susreta na lokalu. Uspostavljanje kataloga i kalendara usluga kroz berzu usluga PO. Promocija kalendara i funkcionisanja POIS. Prva aktivnost u projektu je organizacija dana devojcica 24.aprila 2014.
Teme sastanka:
- Predstavljanje učesnika/ca; prezentacija ciljeva i agende sastanka
- Usluge u oblasti realnih susreta, kratko mini predavanje RuTiPO: Klub 500+, poster Upoznaj, klikni i prijavi se, Girls Day¬/Boys Day i primeri dobre prakse MOŠ/BOŠ/kompanije/KzM/NSZ na lokalu
- Berza i uspostavljanje kalendara usluga PO na lokalu
- Promocija lokalnog kalendara usluga PO u oblasti realnih susreta
- Simulacija registracije i funkcionalna upotreba POIS
http://pois.profesionalnaorijentacija.org    http://profesionalnaorijentacija.org/pois
- Refleksija, sumiranje i evaluacija
Podela potvrda o učešću na TiPO sastanku timovima iz škola i zahvalnice preduzećima za realizaciju usluga realnih susreta

Održana regionalna GIFT radionica u RPK Kruševac, 10.03.2014. godINE

                                        
U Regionalnalnoj privrednoj komori Kruševac organizovana je radionica na temu Stanja teretnog i zelenog transporta u Jugoistočnoj Evropi sa osvrtom na Srbiju. Regionalna privredna komora Kruševac jedan je od partnera na projektu GIFT Green Intermodal Freight Transport, koji se finansira sredstvima iz transnacionalnog programa Jugoistočna Evropa, čiji je nacionalni posmatrač Ministarstvo Saobraćaja Republike Srbije. Radionica je održana 10.03.2014.godine sa početkom u 12 časova u RPK Kruševac.
U uvodnom obraćanju obartio se predsednik RPK Kruševac koji je dao podršku projektu i ukazao na da je Regionalna privredna komora Kruševac jedini nacionalni partner.
Regionalna privredna komora Kruševac jedan je od 26 partnera iz 9 zemalja Evropske Unije, na projektu GIFT (Zeleni intermodalni teretni transport). Na ovom projektu vodeći partner je grčko Ministarstvo za infrastrukturu saobraćaj i vezu. „Ono što želim da napomenem je da smo mi jedni nacionalni partner i da su svi naši partneri na projektu iz Evropske Unije. Upravo realizacijom ovog projekta Regionalna privredna komora Kruševac je postala deo Evropske Unije, mi smo pokazali i delom da možemo da odgovorimo zahtevima i zadacima Evropske Unije” istakao je Vukićević

Detaljnije...

EXPO Rusija - Srbija 2014, predstavljanje privrede Rasinskog okruGA, hotel metropol, 05 - 07.03.2014. godine

Regionalna privredna komora Kruševac u saradnji sa Rasinskim Upravnim okrugom organizovala je nastup privrednika Rasinskog okruga na Međunarodnom privrednom sajmu „ EXPO RUSSIA - SERBIA“, koji se održao od 05. do 07. marta 2014.godine u hotelu „Metropol Palace“ Beograd.
Sajam „ EXPO RUSSIA SERBIA“ organizovan je uz podršku eminentnih ruskih državnih i diplomatskih institucija, kao što su Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije, Ministarstvo ekonomskog razvoja Ruske Federacije, Ministarstvo poljoprivrede Ruske Federacije, Trgovinsko industrijska komora R. federacije, Trgovinsko predstavništvo Rusije u Srbiji i ostala resorna ministarstva i Privredna komora Srbije.
Tokom Sajma, učesnici su imali prilike za promovisanje i predstavljanje svojih firmi, stvaranje novih poslovnih kontakata i prodaju svojih proizvoda i usluga.

Detaljnije...

NASTUP RPK KRUŠEVAC NA 36. MeđunarodnoM SajmU turizma u Beogradu, 28.02 - 02.03.2014.

Od 28.02-02.03.2014 držan je 36-ti Medjunarodni sajam turizma u Beogradu u zajedničkoj organizaciji Regionalne privredne komore Kruševac, Turističke organizacije Kruševac i Specijalne bolnice Ribarska banja.
Više od hiljadu izlagača iz rekordnog broja zemalja predstavilo se u halama Beogradskog Sajma turizma na prvom i najvećem Sajmu na Balkanu. Najveće turističke organizacije, agencije, turoperatori, hoteli, planinski centri, banje, jezera, gradovi, regije i zemlje sa svih kontinenata posetiocima ovogodišnje manifestacije, ponudili su aranžmane za predstojeću turističku sezonu.
Moto ovogodišnjeg sajma bio je „Ispunjavamo želje“, a zemlja partner Indonezija, najrazuđenija ostrvska država na svetu, sa velikim turističkim i kulturnim potencijalom.
Regionalna Privredna komora Kruševca je promovisala privrednu ponudu i turističke potencijale Rasinskog okruga, Turistička organizacija grada Kruševca promovisala je turističku ponudu grada i okoline.
Detaljnije...

ODRŽANA OSMOMARTOVSKA IZLOŽBA CENTRA ZA ZENSKO PREDUZETNISTVO RPK KRUŠEVAC, 07.03.2014. GODINE

U petak, 7. marta 2014. godine u velikoj sali RPK Kruševac održana je Osmomartovska izložba Centra za žensko preduzetništvo Regionalne privredne komore Kruševac.
Članice Centra su na pomenutoj izložbi predstaviti svoje usluge i proizvode iz oblasti etno rukotvorina (drvo, nakit, odeća...), poslastičarstva, proizvoda za domaćinstvo (kecelje, krpe...), sušenog bilja i čajeva i još mnogo toga. Na izložbi su predstavljene i usluge koje nude članice Centra. Sam Centar za žensko preduzetništvo postoji tri godine u okviru Regionalne privredne komore Kruševac i okuplja članice sa teritorije Rasinskogo okruga iz redova preduzetnica i vlasnica i mendžarki privrednih društava. Centar ima bazu od oko pedeset stalnih članica, sa stalnom tendencijom proširenja.

Detaljnije...

RPK KRUŠEVAC DOBITNIK prestižnog PRIZNANJA "KAPETAN MIŠA ANASTASIJEVIĆ" za podršku biznis sektoru

Regionalna privredna komora Kruševac dobitnik je prestižne nagrade Kapetan Miša Anastasijević za doprinos podršci biznisu. Pri dodeli nagrade istaknuto je da je RPK Kruševac odgovoran partner i podrška privredi Rasinkog okruga kroz zastupanje interesa članova pred državnim organima i institucijama , promociju privrede u zemlji i inostranstvu, poslovno informisanje članova, savetodavne usluge, poslovno obrazovanje, unapređenje ekonomske saradnje sa inostranstvom i dr. Nagrada je uručena g-dinu Predragu Vukićeviću, predsedniku RPK Kruševac, koji se zahvalio i još jednom istakao značaj postojanja jedne ovakve institucije kao mesta okupljanja, povezivanja i podrške privrednicima.
Priznanja (Plaketa i zlatnik sa likom kapetana Miše) dobilo je 16 privrednih i društvenih subjekata sa područja koje pokriva Regionalna privredna komora Kruševac i 6 subjekata sa severa Kosova i Metohije. Svi oni su u četvrtak, 27.02.2014. godine, bili učesnici značajnog skupa održanog u Mozaik sali, kome su prisustvovali i načelnik RUO Branislav Vesić, rukovodstvo Grada, privrednici, predstavnici javnog i društvenog života.

Detaljnije...

ODRŽAN SEMINAR HACCP U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI, RPK KRUŠEVAC, 25.02.2014. GOD

U Regionalnoj privrednoj komori Kruešvac je, 25.02.2014. godine, održan seminar na temu: HACCP u prehrambenoj industriji. Semoinar je bio namenjen tehnolozima, vođama HACCP tima, vlasnicima prehrambenih objekata, zaposlenima u mlekarama, klanicama i preradi mesa, proizvodnji sokova i mineralnih voda, restoranima i hotelima, pekarima, proizvođačima konditorskih proizvoda, centralnoj kuhinji, zaposlenima u trgovinama i dragstorima, u objektima za proizvodnju brze hrane, poslastičarnicama, keteringu, proizvodnji hrane za posebne kategorije stanovništva i svima koji učestvuju u procesu proizvodnje hrane.
Detaljnije...

ODRŽANA zajednička sednica Grupacije za preradu i promet voća i povrća i šumskih plodova PKS i Odbora udruženja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo RPK Kruševac sa hladNJačarima rasinskog okruga, 21.02.2014. god.

U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac je, 21.02.2014. godine, održana zajednička sednica Grupacije za preradu i promet voća i povrća i šumskih plodova PKS i Odbora udruženja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo RPK Kruševac sa hladwačarima rasinskog okruga.

Teme sednice bile su:
- Novi zahtevi za bezbednost voća i povrća pri izvozu u EU, o čemu je govorio Nenad Vujović, načelnik Odeljenja poljoprivredne inspekcije Ministarstva poqoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije; i
- Virusi kao potencijalna opasnost po bezbednost voća i povrća, predavač prof.dr. Suzana Dimitrijević sa Tehnološko metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Sednicu su otvorili i pozdravili prisutne Predrag Vukićević, predsednik RPK Kruševac i Nenad Budimović, sekretar Odbora udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju PKS.

Nenad Vujović je prisutnima preneo zapažanja i impresije sa, nedavno održanog skrininga u Briselu, koji se odnosio na zdravstvenu bezbednost hrane. Pored toga istakao je da moramo svi zajedno da radimo na tome da ostanemo konkurentni u izvozu voća, naročito u izvozu maline, pošto nam preti opsnostt pojačane kontrole našeg voća a ako rezultati ne budu zadovoljavajući, čak može doći i dpo zabrane izvoza maline u EU. On je prisutne obavestio o broju kontrola koje inspekcija svake godine vrši u hladnjačama, i da je plan za ovu godinu da se kontrolišu prvenstveno male hladnjače i već kontrolisane hladwače kod kojih su uočeni nedostaci i propusti.

 Profesorka Dimitrijević je upoznala prisutne sa tim šta su virusi, na koji način se prenose, i naglasila da je dovoljan jako mali broj da bi se čovek zarazio. Prisustvo virusa u hrani nije do kraja rešeno nigde u svetu, i zato se mora jako raditi na prevenciji i pre svega na ličnoj higijeni svih u lancu proizvodwe i prerade voća.

U Srbiji ne postoji referentna laboratorija za HEPATIT, a za NORO viruse pstoje dve laboratorije, u Užicu i Novom Sadu.

Zaključeno je da sličan sastanak treba održati i sa proizvođačima voća, jer su i oni bitna karika (možda čak i bitnija od prerađivača) u lancu bezbednosti hrane, naročito kada je prenošenje virusa u pitanju.

ODRŽANO PREDAVANJE "LJUDSKI RESURSI U ULOZI POVEĆANJA PROFITA", RPK KRUŠEVAC, 24.02.2014. u 12.00 sati

Da bi firma postigla što bolje rezultate poslovanja, neophodno je dobro organizovanje i upravljanje ljudskim resursima, a pod ljudskim resursima podrazumeva se ukupan duhovni i fizički potencijal zaposlenog, kako skriveni, tako i korišćeni potencijal. Efikasno i efektivno upravljanje ljudskim resursima mora da uzme u obzir i interese ljudi, a ne samo ciljeve preduzeća. Istina je da preduzeće koristi ljudski potencijal kao sredstvo za ostvarivanje postavljenih ciljeva, ali i ljudi, isto tako, koriste preduzeće da bi ostvarili svoje lične interese ( zarade, iskustvo, afirmisanje itd.).
Ljudski resursi raspolažu znanjem koje je neophodno za obavljanje radnih aktivnosti i razvoj preduzeća. Oni poseduju inovatorske kvalitet, intelektualne, biološke i fiziološke potencijale bez kojih se ne može odvijati proces rada.

Detaljnije

ODRŽANA RADIONICA "POKRENI SOPSTVENI BIZNIS" U OKVIRU PROGRAMU EBRD BAS
RPK Kruševac, 4. i 5. februar 2014. godine

4. i 5. februara 2014. godine u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održana je dvodnevna radionica „Započni sopstveni biznis”, realizovana kroz program EBRD BAS – Žene u biznisu. Ukupno 20 žena iz redova postojećih i budućih preduzetnica pohadjalo je obuku u RPK Kruševac. Kroz ovu obuku polaznice su vodile dve trenerice koje su ujedno i preduzetnice i konsultantkinje za MSP. Seminar je otvorila g-đa Ivana Petrović, EBRD, project specialist za Projekat Žene u biznisu. RPK Kruševac bila je lokalni partner u organizaciji radionice. Obuka je organizovana kao deo šire inicijative koja ima za cilj pružanje podrške ženama u preduzetništvu kroz program EBRD-BAS "Žene u biznisu. Planirano je održavanje tri obuke u Srbiji krajem 2013. i početkom 2014. godine, a radionica u RPK Kruševac je druga po redu u ovom ciklusu.

Detaljnije...

DodelJENI sertifikatI polaznicima “KURS ZA SAMOSTALNOG KNJIGOVOĐU", RPK KRUŠEVAC, 31.01.2014. godine

U petak 31.01.2014.godine u 10 časova u sali Regionalne privaredne komore Kruševac održana je svečana dodela sertifikata polaznicima “KURS ZA SAMOSTALNOG KNJIGOVOĐU”. Kurs je realizovan u organizaciji Regionalne privredne komore Kruševac u saradnji sa SAOP doo iz Novog Sada u periodu od 04.11.2013.do 15.01.2014. Kurs je pohadjalo 20 polaznika. Kurs za samostalnog knjigovođu je namenjen licima koja imaju malo ili apsolutno nikakvo iskustvo u knjigovodstvenom radu i onima koja žele da postanu profesionalne računovođe, koja će svoju egzistenciju zasnivati na ovoj profesiji. Kurs za samostalnog knjigovođu je orjentisan na praktičan rad knjigovodstvu i na praktičan rad na računaru koji se obavlja na najnovijoj internet verziji, programu SAOP miniMAX, tako da će polaznicima ovog kursa, svaki sledeći izazov, praktični knjigovodstveni rad ili program, biti poznat i sa malim korekcijama u radu, lako će moći odmah da obavljaju knjigovodstvene poslove u bilo kom privrednom društvu ili agenciji.

SASTANAK I PREZENTACIJA projektA „Objedinjena web ponuda privrede Rasinskog okruga“ PREDSTAVNICIMA ZADRUŽNOG SAVEZA RAŠkog, RASINSKOG I MORAVIČKOG OKRUGA, RPK KRUŠEVAC, 29.01.2014. godine

U Regionelnoj privrednoj komori Kruševac, u sredu 29.01.2014. godine održan je sastanak sa predstavnicima Zadružnog saveza za Raški, Rasinski i Moravički okrug i direktorima zadrruga iz Rasinskog okruga.
Sastanku su prisustvovali: Predrag Vukićević, predsednik RPK Kruševac; Violeta Vidaković, sekretar RPK Kruševac; Goran Stanić, predsednik Skupštine Zadružnog saveza Srbije; Aleksandar Negojević, predsednik Zadružnog saveza za Raški, Rasinski i Moravički okrug; Petar Punoševac, predsednik Skupštine Zadružnog saveza za Raški, Rasinski i Moravički okrug.
Na sastanku se razgovaralo o objedinjenoj web ponudi privrede Rasinskog okruga i o problemima u zadrugarstvu danas.
Kao i kod drugih privrednika, i kod predstavnika zadruga, ideja o objedinjenoj ponudi je naišla na odobravanje i ocenjeno je da je to odličan način da se na jednom mestu predstavi celokupna ponuda Rasinskog okruga.
Zadrugari su istakli da veliki problem u radu zadruga pričinjava neadekvatan Zakon, i da je neophodno donošenje novog. Takođe, nedostaje i stručni kadar, obrtna sredstva. Sve u svemu zadruge su na ivici egzistencije, a većina starih zadruga je u stečaju ili već likvidirana.
Naglašeno je da će RPK Kruševac, u svom domenu poslova, uvek biti na raspolaganju, kako starim, tako i novoosnovanim zadrugama.

SASTANAK SA VINARIMA I PREZENTACIJA projektA „Objedinjena web ponuda privrede Rasinskog okruga“, SO ALEKSANDROVAC, 28.01.2014.

28.01.2014.godine, u sali SO Aleksandrovac održan je sastanak sa vinarima Rasinskog okruga na kome je predstravljen projekat „Objedinjena web ponuda privrede Rasinskog okruga“, i razgovarano o tekućim problemima u proizvodnji grožđa i vina.
Sastanku su prisustvovali svi istaknuti vinari iz Aleksandorvca, pored privatnih vinara bili su prisutni i predstavnici Rubina iz Kruševca.
Prisutne su pozdravili predsednik opštine Aleksandrovac, dr Jugoslav Stajkovac; predsednik RPK Kruševac, Predrag Vukićević; predsednik Skupštine RPK Kruševac, Slavoljub Miljković i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje u Kruševcu, Predrag Marković. Bili su još prisutni Zoran Krstić, idejni tvorac portala; Goran Lačević i Violeta Vidaković, sekretar RPK Kruševac.
Prezentaciju na temu objedinjene ponude privrede Rasinskog okruga održala je Nevenka Đorđević, sekretar Odbora udruženja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo RPK Kruševac, koja je u kratkim crtama vinarima predstavila ideju objedinjene ponude. Predstavila je ideju, ciljeve i prednosti koje će privrednici imati od ovakvog portala. Kao i tri faze kojima bi trebalo da se razvija projekat.
Vinari su odlično prihvatili ovu ideju, i smatraju da je to dobar projekat i prihvatili da pošalju svoje podatke za ovaj portal.
U drugom delu se razgovaralo o problemima u proizvodnji grožša i vina. Goran Lapčević je govorio o projektu koji je rađen sa vinarima, i o tome da je osnivanje klastera u završnoj fazi. Svi su se složili da treba nastaviti sa održavanjem sajma vina, koji je inače bio deo ovog projekta.
Kao poseban problem istaknut je upis proizvođača grožđa u registar, dosta košta , da bi vinari mogle da kupe grožđe moraju da kupe od registrovanog proizvođača. Dogovoreno je da Odbor udruženja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo RPK Kruuševac uputi dopis PKS i nadležnom ministarstvu sa predlogom kako da se problem prevaziđe.

RADNI SASTANAK U OKVIRU GIFT PROJEKTA, SOFIJA, 30.01.2014. godine

                                        
U cetvrtak, 30. januara 2014. godine, u Sofiji je održan radni sastanak u okvriu projekta Gift Project SEE (Green Intermodal Freight Transport), na kome je RPK Kruševac IPA1 projektni partner. Nosilac ovog projekta je Ministarstvo za saobraćaj i veze Grčke, a finansira ga EU kroz program SEE. Projekat traje od aprila 2012. do avgusta 2014. godine. Projekat je uspešno okončao aktivnosti u trećem izveštajnom periodu i ušao je u izveštajni period 4.
Na radnom sastanku diskutovano je o aktivnostima u okviru radnog paketa 5 (WP5) - pokretanju "zelene" opservatorije - alata za merenje karbonskog otiska u transportu, kao i o desktop & ground testiranju, kako bi se analizirali parametri uticaja na životnu sredinu prenosom tereta odredjenom rutom i intermodalnim transportom.
U drugom delu sastanka diskutovano je o radnom paketu 4 (WP4) - generalnog konferenciji o projetu i radionicama za firme i institucije iz oblasti transporta, na kojima će biti diskutovano o razvoju intermodalnog transporta (zadatak 4.1.2 i 4.1.3). Radionica u Kruševcu zakazana je za početak marta 2014. godine. U nastavku se razgovaralo o izradi predloga za regulative vezano za intermodalni "zeleni" transport (zadatak 4.3.1), kao i o metodologiji za razvoj teretnogvtransportnog transporta (zadatak 4.4.1).Sastanku su prisustvovali partneri iz svih zemalja učesnica na projektu GIFT, osim partnera iz Rumunije i Slovačke, a sastanak je ocenjen kao izuzetno koristan za dalji rad i realizaciju projekta GIFT.

Jointly for our common future

 

održana PREZENTACIJA SAJMOVA U MOLDAVIJI U 2014. godini, RPK KRUševac, 24.01.2014. godine

U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održana je prezentacijia sajmova u Moldaviji.  Prezentaciju je držala g-dja Bojana Velinov i g-din Duško Jerković, predstavnici firme „Velexpo“ Beograd, koji su generalni zastupnik za sajam u Albaniji, a već četvrtu godinu za redom organizuju nastup privrednika iz Srbije na sajmovima u Moldaviji. Moldavija je članica CEFTA sporazuma i ostvaruje bescarinsku trgovinu sa Srbijom.
Glavni spoljno-trgovinski partneri su Rumunija, Ukrajina i Rusija.
Moldavija nema velikih prirodnih resursa, važnih sirovina i goriva za industriju ali raspolaže izuzetno kvalitetnim zemljištem pa je poljoprivreda, prehrambena industrija i industrija poljomehanizacije baza razvoja Moldavije. Prerada groždja, voća i povrća su osnova prehrambene industriju. Znaćajne su potrebe za opremom u preradi hrane, poljo mehanizacijom i opremom za čuvanje i ambalažiranje.
Gradjevinarstvo je u razvoju jer je nasledjen stari stambeni fond pa su potrebe za izgradnjom novih i rekonstrukcijom starih objekata značajne. Uvoze se gradjevinski materijali i oprema a gradnja se razvija po evropskim standardima. Posebno interesovanje se pokazuje za izolacione materijale, kvalitetne gradjevinske materije i proizvode drvne industrije.
Elektro-energetski sistem zahteva značajna ulaganja u rekonstrukciju i punu integraciju u energetski sitem Evrope, pa je interesovanje za investicije i opremu izuzetno.
Regionalna privredna komora Kruševac, ukoliko postoji interesovanje privrednika,  organizovatće nastup privrednika Rasinskog okruga na sajmovima u Moldaviji. Cena 1 m2 opremljenog štanda  je  230 eur .
Sajmovi  u Moldaviji u 2014. godini:

 • Međunarodni sajam poljoprivrede, Kišnjev, 12. - 15.03.2014.

 • Međunarodni sajam građevinarstva,  Kišnjev 20. -23.03.2014.

 • Međunarodni sajam energetike, Kišnjev 20. -.23. 03.2014.

 • Međunarodni sajam za prehrambenu industriju, maj 2014.

Za sve dodatne informacije mozete se obratiti RPK Kruševac,tel. 037 441 128 ili 418 520 kontakt osoba je Aleksandra Aleksić.

održana PREZENTACIJA „ELEKTRONSKA PRIJAVA I ODJAVA ZAPOSLENIH“, RPK Kruševac, 23.01.2014. GODINA

Regionalna privredna komora Kruševac je u saradnji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje Kruševac i Privrednom komorom Srbije održala predavanje na teme:
-Značaj i primena sertifikata i
- Eletronska prijava i odjava zaposlenih
Tim povodom gosti u RPK Kruševac bili su G-đa Gorana Tomanović Jović direktorica Repuličkog fonda za zdravstveno osiguranje Kruševac sa saradnicima i mr Dušan Berdić iz Sertifikacionog tela Privredne komore Srbije
Cilj prezentacije je upoznavanje privrednika, lokalnih samouprava i svih ustanova sa područja Rasinskog okruga sa postupcima elektronske prijave i odjave zaposlenih, u skladu sa zakonskom obavezom koja predstoji od 1. januara 2014. godine.Prvi preduslov za elektronsko podnošenje poreske prijave jeste posedovanje kvalifikovanog elektronskog sertifikata. Potrebno je da zahtev podnesete nekom od sertifikacionih tela - Privredna komora Srbije, PTT, Halkom, MUP. S obzirom da je RPK Kruševac Registraciono telo Privredne komore Srbije i u njihovo ime izdaje kvalifikovani e sertifikat i u stalnoj je interakciji sa privrednicima pokrenuta je inicijativa za održavanje sastanka.
Seminar je odžan u velikoj sali RPK Kruševac. Predavanje je počelo u 11 časova i na njemu je bilo prisutno oko stotinak privredika i zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama.Sastanak je otvorila i prisutne i goste pozdravila Marija Vesković saradnik u Centru za ekonmsku i informatičku delatnost.
Svoje predavanje na temu značaj i praktične primene e sertifikata, naščinom podnošenja zahteva izdavanje i instalacijom elktronskog sertifikata prisutne je upoznao mr Dušan Berdić iz sertifikacionog tela Privredne komore Srbije.
Zatim je usledila prezentacije direktorice Repuličkog fonda za zdravstveno osiguranje Kruševac Gorane Tomanović Jović, koja je sa saradnicima prezentovala elektronsku prijavu i odjavu radnika. Gorana Tomanović Jović se osvrnula na zakonsku regulativu dok su njeni saradnici obajsnili prisutnima registraciju u Centralnom registru i pokazali sajt Centranog registra.

SASTANAK sa DRVOPRERADJIVAČIma RASINSKOG OKRUGA U OKVIRU PROJEKTA „Promocija objedinjene ponude privrede Rasinskog okruga“, 22.01.2014.

U sredu, 22.01.2014. godine, u sali Regionalne privredne komore Kruševac, održan je sastanak sa predstavnicima drvopreradjivačkog sektora Rasinskog okruga. Tema sastanka bila je promocija objedinjene ponude proizvoda i usluga Rasinskog okruga na zajedničkom portalu.

Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa Agencijom za regionalni razvoj Rasinskog okruga, uz podršku grada Kruševca i ostalih opština u Rasinskom okrugu, počela je rad na realizaciji projekta Promocija objedinjene ponude proizvoda i usluga Rasinskog okruga“.

Projekat „Promocija objedinjene ponude proizvoda i usluga Rasinskog okruga“ ima za cilj da okupi sve privrednike Rasinskog okruga i njihovu ponudu, plasira tržištu. Uz pomoć ovog portala promovisaćete  svoju kompaniju,  proizvod ili uslugu putem interneta. Naime, reč je o portalu koji će biti vodič i berza aktuelanog poslovanja, tržišta: ponude i tražnje proizvoda i usluga kompanija iz Rasinskog okruga. Portal  u glavnom  meniju sadrži: Berze (berza usluga, roba, berza povratnih tura, berza nekretnina, berza rasprodaja....), Prezentacije (sve kategorije privrede i njihove prezentaciej), Tržni Centar Rasinskog okruga (skup intrnet prodavnica privrednika Rasinkog okruga), Projektne ideje ( virtualni sajam, lojaliti sistem, on lajn knjigovotstvo...)

Portal se može dorađivati u skladu sa Vašim potrebama i sugestijama.

Projekat  u  biti sadrži ideju udruživanja privrednika Rasinskog okruga koji će biti osnova za brzu efikasnu bazu podataka svih privrednih subjekata našeg regiona, kojim bi se kontinuirano podsticao ekonomski razvoj našeg regiona.

Ovaj portal ćemo promovisti na svim sajmovima u zemlji i inostranstvu, putem evropske mreže preduzetništva čiji smo član, prutem komorskog sistema  a, i Vi sami ćete doprinosti prezentaciji ovog portala. Vaše predtavljanje na portalu je besplatno.

Oko četrdeset drvoprerađivača Rasinskog okruga okupilo se danas na sastanku u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac da da podršku realizaciji projekta, kao i da da svoje sugestije i komentare vezano za objedinjenu ponudu privrede Rasinskog okruga. Ovo je prvi u nizu sastanaka sa predsavnicima pojedinih privrednih sektora Rasinskog okruga u cilju promocije projekta, a sledeći sastanak biće održan sa vinarima u Alekandrovcu 28.01.2014. godine.Na sastanku drvoprerađivača pokrenuta je i inicijativa za formiranje grupacije drvopreradjivača u okviru Odbora za industriju i energetiku RPK Kruševac, a razgovaralo se i stalnoj prodajnoj izložbi naših malih privrednika, zajedničkom učešču na sajmovima...

Pozivamo Vas da se priključite projektu Objedinena ponuda privrede Rasinskog okruga, jer svi zajedno možemo da napravimo jednu dobro organizovanu celinu koja će olakšati poslovanje i pokrenuti  privredu okruga napred.

SASTANAK SA DIREKTOROM VINO ŽUPE I DIREKTORICOM SBER BANKE U RPK KRUŠEVAC, 22.01.2014. GODINE

U sredu, 22.01.2014. godine u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održan je sastanak predsednika Komore, g-dina Predraga Vukićevića sa g-dinom Draganom Jeftovićem, direkorom Vino Župe iz Aleksandrovca i g-đom Draganom Minić, direktoricom SBER Banke, ekspoziture u Kruševcu.
S’obzirom da je Vino
Župa najveći neto izvoznik Rasinskog okruga, svoje poslove realizovao je dugogodišnjom saradnjom u bankarskoms sektoru sa SBER bankom.
Proizvodni kapaciteti Vino Župe u ovom trenutku nepotpuno su iskorišćeni i namera firme je da, uz podršku i u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Kruševac, inicira i realizuje povećanje njihove iskorišćenosti. Za ovo postoji realna mogućnost i cilj Vino Župe zasnovan je na realnim osnovama.
U saradnji sa RPK Kruševac pratiće se aktivnost Ministarstva vezano za fondove namenjene poljoprivredi i prehrambenoj industriji za podizanje kapaciteta iz ove izuzetno zbnačajne privredne grane, a pratiće se i predpristupni forndovi EU, kako bi mogućnosti za jačanje proizvodnih i izvoznih kapaciteta bile maksimalno iskorišćenje.
Namera Vino Župe je da u realizaciju budućih poslova uključi i druge banke, kao i druge privredne subjekte u grani prehrambene industrije sa teritorije celokupnog Rasinskog okruga, kako bi svi zajedno učestvovali u proširenju kapaciteta Vino Župe kao izvoznika Okruga.

PRIVREDNI SASTANAK U OPŠTINI VARVARIN, 17.01.2014. godine

Poslednja u nizu poseta opština u Rasinskom okrugu bila je poseta Opštini Varvarin. Prijem je priredio predsednik Opštine Varvarin g-din Zoran Milenković, sa saradnicima, načelnik opštinske uprave Ivan Djurković i predsednik Skupštine Opštine Varvarin g-din Veselin Cvetković. Sastanku je prisustvovao član Zadržnog saveza Srbije g-din Tomislav Satanković, direkotor Vino Župe Aleksandrovac g-din Rade Jeftović, direktor JKP Varvarin g-din Dejan Rakić, direktorka Turističke organizacije Kruševac i direktor Direkcije za urbanizam Opštine Varvarin.
Predsednik RPK Kruševac g-din Predrag Vukićević predstavio je planirane aktivnosti komore vezane podizanje privrednog razvoja okruga i promociju objedinjenje ponude Rasinskog okruga. O ovome, kao i o ostalim bitnim privrednim temama, razgovarano je sa predsednikom Opštine Varavrin, g-dinom Zoranom Milenkovićem i njegovim saradnicima.
Predsednik Opštine je podržao ovaj zajednički projekat i predstavio prisutnima ekonomsku i socijalnu situaciju u Varvarinu, kao i investicione planove i projekte započete u cilju osnaživanja socijalno-ekonomske situacije u Opštini i regionu. Podrška je dobijena i od jedne od najvećih kompanija u Rasinskom okrugu od Vino Župe Aleksandrovac.
Direktorka Turističke organizacije Kruševac g-đja Gordana Nikolić ponudila je Opštini Varavrin da se zajedničkim snagama kreiraju turističku ponudu Rasinskog okruga, koja će biti efektivnija i ekonomski isplativija. Predsednik Opštine je prihvatio poziv i u budućem periodu možemo očekivati da se u turističkoj ponudi pronadje objedinjena ponuda Rasinskog okruga.
Ovo je bila i prilika da se iznesu i problemi sa kojima se suočavaju pojedine firme iz Opštine Varavrin i da se odmah krene u njihovo rešavanje. Sastanci i predlozi rešenja po tim pitanjima zakazani su odmah nakon posete Varvarinu.

PREDSTAVLJANJE INVESTICIONIH PROJEKATA HEMIJSKE INDUSTRIJE - SASTANAK SA FIRMAMA IZ RASINSKOG OKRUGA IZ OBLASTI HEMIJSKE i FARMACEUTSKE INDUSTRIJE, RPK kruševac, 16.01.2014. godine u 14.00 sati

U četvrtak, 16.01.2014. godine, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održan je sastanak sa predstavnicima hemijske industrije Rasinskog okruga u cilju predstavljanja investicionih potencijala i investicionih projekata investitorima i patnerima u Indiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Rukovodstvo Privredne komore Srbije realizuje posetu ovim zemljama u periodu od 23.01.2014. godine i tom prilikom predstaviće investicione potencijale i projekte firmi hemjske i farmaceutske industrije Srbije stranim investitorima zainteresovanim za ulaganje u ovu industrijsku granu.
Kruševac i Rasinski okrug, kao područje sa nekada i sada veoma razvijenom hemijskom industrijom, dobiće posebno mesto u ovom predstavljanju. Tim povodom, predstavnici ovog sektora Rasinkog okruga okupili su se u Regionalnoj privednoj komori Kruševac, kako bi predstavili svoje investicione projekte i, u razgovoru sa predsednikom RPK Kruševac, g-dinom Predragom Vukićevićem, pronašli najpogodniji način prezentacije stranim investitorima.
Nadamo se da će zajednička saradnja Regionalne privredne komore Kruševac, Privredne komore Srbije i privrednika Rasinkog okruga uroditi plodom i dovesti nove investitore u naš region uz upošljavanje većeg broja radnika i razvoj ovog izuzetno značajnog privrednog sektora.

PRIVREDNI SASTANAK U OPŠTINI ĆIĆEVAC, 16.01.2014. godine

Predsednik RPK Krusevac sa saradnicima, direktorkom Agencije za razvoj Rasinskog okruga g-djom Sonjom JevremovićiI predstavnikom kancelarije za investicije i privredu grada Krusevca, firmom VMN Krstic posetili su opštinu Ćićevac.
Prijem je priredio zamenik predsednika Slavoljub Simić sa saradnicima.
Tema sastanka bila je preivredna kretanja, potencijali i mogucnosti za unapredjenje saradnje. Takodje zatraženo je od Opštine Ćićevac da spremi projekte, potencijale koje moze da ponudi potencijalnim investitorima. Predrag Vukićević, predsednik RPK Kruševac predstavio je projekat Objedinjene ponude Rasinkog okruga.
Projekat „Promocija objedinjene ponude proizvoda i usluga Rasinskog okruga“ ima za cilj da okupi sve privrednike Rasinskog okruga i njihovu ponudu, plasira tržištu Naime, reč je o portalu koji će biti vodič i berza aktuelanog poslovanja, tržišta: ponude i tražnje proizvoda i usluga kompanija iz Rasinskog okruga.
Zamenik predsednika Opštine Ćićevac dao je punu podršku ovom projektu i najavljen je sastanak sa privrednicima Opštine Ćićevac za prvu polovinu 2014. godine.
Predsednik RPK Kruševac uputio je poziv predsedniku Opštine Ćićevac da poseti RPK Kruševac kako bi se unapredila buduća saradnja.

PRIVREDNI SASTANAK U OPŠTINI Trstenik, 15.01.2014. godine

G-din Predrag Vukićević, predsednik RPK Kruševac,  sa saradnicima, g-đa Gordana Nikolic, direktorka TO Kruševac, predstavnici Regionalne agencija za razvoj Rasinskog okruga, službe za investicije Grada Kruševca, posetili su u sredu, 15.01.2014. godine Opštinu Trstenik i tom prilikom razgovarali o budućoj privrednoj saradnji.
Glavni cilj posete bilo je uspostavljanje saradnje na realizaciji projekta „Promocija objedinjene ponude proizvoda i usluga Rasinskog okruga“. O ovome, kao i o ostalim bitnim privrednim temama, razgovarano je sa predsednikom Opštine Trstenik, g-dinom Miroslavom Aleksićem, našelnikom opštinske uprave opštine Trstenik i šefom Kancelatije za LER Trstenika i saradnicima. Predsednik Opštine je podržao ovaj zajednički projekat i predstavio prisutnima ekonomsku i socijalnu situaciju u Trsteniku, kao i investicione planove i projekte započete u cilju osnaživanja socijalno-ekonomske situacije u Opštini i regionu. Jedan od najvećih projekata iz oblasti turizma jeste i izgardnja savremenog akva parka, koja je predvidjena za 2014. godinu.
Regionalna privredna komora Kruševac, Grad Kruševac i Regionalna agencija za razvoj Rasinskog okruga započeli su rad na realizaciji projekta „Promocija objedinjene ponude proizvoda i usluga Rasinskog okruga“. Projekat je podržan od grada Kruševca.
Projekat „Promocija objedinjene ponude proizvoda i usluga Rasinskog okruga“ ima za cilj da okupi sve privrednike Rasinskog okruga i njihovu ponudu, plasira tržištu. Uz pomoć ovog portala promovisaćete svoju kompaniju, proizvod ili uslugu putem interneta. Naime, reč je o portalu koji će biti vodič i berza aktuelanog poslovanja, tržišta: ponude i tražnje proizvoda i usluga kompanija iz Rasinskog okruga. Portal sadrži:
• Berze (berza usluga, roba, berza povratnih tura, berza nekretnina, berza rasprodaja....)
• Prezentacije (sve kategorije privrede i njihove prezentacije)
• Tržni Centar Rasinskog okruga (skup internet prodavnica privrednika Rasinskog okruga)
• Projektne ideje ( virtualni sajam, lojaliti sistem, on lajn knjigovotstvo...)
Ovo je bila i prilika da se iznesu i problemi sa kojima se suočavaju pojedine firme iz Opštine Trstenik i da se odmah krene u njihovo rešavanje. Sastanci i predlozi rešenja po tim pitanjima zakazani su odmah nakon posete Trsteniku.

PRIVREDNI SASTANAK U OPŠTINI ALEKSANDROVAC, 10.01.2014. godine

Predsednik RPK Krusevac sa saradnicima, predstavnikom kancelarije za investicije i privredu grada Krusevca, firmom VMN Krstic posetili su predsednika opstine Aleksandrovac.
Tema sastanka bila je preivredna kretanja, potencijali i mogucnosti za unapredjenje saradnje. Takodje zatraženo je od Opštine Aleksandrovac da spremi projekte, potencijale koje moze da ponudi potencijalnim investitorima. Predrag Vukićević, predsednik RPK Kruševac predstavio je projekat Objedinjene ponude Rasinkog okruga.
Projekat „Promocija objedinjene ponude proizvoda i usluga Rasinskog okruga“ ima za cilj da okupi sve privrednike Rasinskog okruga i njihovu ponudu, plasira tržištu Naime, reč je o portalu koji će biti vodič i berza aktuelanog poslovanja, tržišta: ponude i tražnje proizvoda i usluga kompanija iz Rasinskog okruga.
Predsednik Opštine Aleksandrovac dao je punu podršku ovom projektu i prvi sastanak sa vinarima zakazan je za 28.januar 2014 godine u Opštini Aleksandrovac.

PRIVREDNI SASTANAK U OPŠTINI BRUS, 09.01.2014. GODINE

Predsednik RPK Kruševac, g-din Predrag Vukićević sa saradnicima, g-din Bojan Bjelanović, načelnik opštinske uprave Grada Kruševca, predstavnici Regionalne agencija za razvoj Rasinskog okruga, službe za investicije Grada Kruševca i firme VMN Krstić iz Kruševca, posetili su u četvrtak, 09.01.2014. godine Opštinu Brus i tom prilikom razgovarali o budućoj privrednoj saradnji.
Glavni cilj posete bilo je uspostavljanje saradnje na realizaciji projekta „Promocija objedinjene ponude proizvoda i usluga Rasinskog okruga“. O ovome, kao i o ostalim bitnim privrednim temama, razgovarano je sa predsednikom Opštine Brus, g-dinom Slobodanom Vidojevićem i njegovim saradnicima.
Regionalna privredna komora Kruševac, Regionalna agencija za razvoj Rasinskog okruga započela je rad na realizaciji projekta „Promocija objedinjene ponude proizvoda i usluga Rasinskog okruga“. Projekat je podržan od grada Kruševca.
Projekat „Promocija objedinjene ponude proizvoda i usluga Rasinskog okruga“ ima za cilj da okupi sve privrednike Rasinskog okruga i njihovu ponudu, plasira tržištu. Uz pomoć ovog portala promovisaćete svoju kompaniju, proizvod ili uslugu putem interneta. Naime, reč je o portalu koji će biti vodič i berza aktuelanog poslovanja, tržišta: ponude i tražnje proizvoda i usluga kompanija iz Rasinskog okruga. Portal sadrži:
• Berze (berza usluga, roba, berza povratnih tura, berza nekretnina, berza rasprodaja....)
• Prezentacije (sve kategorije privrede i njihove prezentacije)
• Tržni Centar Rasinskog okruga (skup internet prodavnica privrednika Rasinskog okruga)
• Projektne ideje ( virtualni sajam, lojaliti sistem, on lajn knjigovotstvo...)

BOŽIĆNI DORUČAK U REGIONALNOJ PRIVREDNOJ KOMORI KRUŠEVAC, 08.01.2014. godine

U sredu, 08.01.2014. godine, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održan je Božićni doručak – skup privrednika iz Rasinskog okruga i Rusije, crkvenih velikodostojnika i gradskih, okružnih i opštinskih zvaničnika.
Skup je otvorio predse
dnik RPK Kruševac, g-din Predrag Vukićević, koji je najpre gostima čestitao praznik, a zatim ukazao na dosadašnju dobru saradnju Rasinskog okruga i Rusije, koja je upravo na prvom mestu u izvozu Okruga i pozvao prisutne da na najbolji način iskoriste ovo svečano, ali i poslovno druženje. On je dodao da je ovo prvi skup ovog tipa u organizaciji Komore, ali da će ovo i slična okupljanja prerasti u komorsku tradiciju.

Detaljnije...

ODRŽANA Novogodisnja izlozba male privrede i zenskog preduzetnistva , 25.12.2013, hol KRUŠEVAČKOG pozorista

U sredu, 25. decembra 2013. godine, u holu Kruševačkog pozoriša održana je Novogodišnja izložba male privrede, ženskog preduzetništva i rukotvorina u organizacije Regionalne privredne komore Kruševac.
RPK Kruševac godinama aktivno radi na promociji privrednika organizovanjem učešća na sajmovima u zemlji i inostranstvu, privrednim izložbama, skupovima i slično, međutim ovo je prva izložba ovog tipa – novogodišnja izložba male privrede i rukotvorina koju smo organizovali, ali nadamo se i radićemo na tome da Novogodišnja izložba male privrede preraste u tradicionalnu manifestaciju.
Novogodišnju prodajnu izložbu male privrede realizovali su Centar za žensko preduzetništvo i Odbor za preduzetništvo i mala i srednja privredna društva RPK Kruševac, a građani i privrednici su na njoj imali priliku da se upoznaju sa radovima i proizvodima pre svega malih privrednika Kruševca i Rasinskog okruga.
   

Detaljnije...                                                                                              

Predrag Vukićević, novi predsednik RegiOnalne privredne komore Kruševac

Na Izbornoj skupštini Regionalne privredne komore Kruševac, za vršioca dužnosti novog predsednika izabran je diplomirani ekonomista Predrag Vukićević. Prethodnih godinu i po dana ovu funkciju obavljao je Dragiša Ranković. Većinom od 33 glasa Vukićević je uzabran za vršioca dužnosti predsednika Regonalne privredne komore u Kruševcu. Prethodno je za novog predsednika Skupštine Regionalne privredne komore izabran Slavoljub Miljković, vlasnik preduzeća Brami, a za potpredsednika Branimir Karajović, izvršni direktor Branka Perišića.
Na Skupštini je jednoglasno izabran novi saziv od 41 člana. Diskutovalo se da li na dnevnom redu zasedanja treba da ostane tačka 13 u kojoj se razmatra nacrt Zakona o privrednim komorama i davanje predloga na isti. Većinom glasova odlučeno je da članovi Skupštine razmatraju ovu tačku. Donete si u odluke za članove Upravnog i Nadzornog odbora u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac.

ODRŽAN seminar o primeni Pravilnika o predhodno upakovanim proizvodima („Službeni glasnik RS“, broj 43/2013), RPK Kruševac, 13.12.2013. godine

Regionalna privredna komora Kruševac i Direkcija za mere i dragocene metale organizovali su u prostorijama RPK Kruševac seminar o primeni Pravilnika o predhodno upakovanim proizvodima.
Cilj seminara
bio je da se fizička ili pravna lica koja su odgovorna za pakovanje prethodno upakovanih proizvoda, odnosno pakeri u Republici Srbiji upoznaju sa metrološkim zahtevima za prethodno upakovane proizvode na osnovu Pravilnika o prethodno upakovanim proizvodima ("Službeni glasnik RS", br. 43/2013).
Seminar
je obuhvatio teme koje se tiču potrebnih smernica fizičkim ili pravnim licima koja su odgovorna za pakovanje prethodno upakovanih proizvoda, odnosno pakerima i uvoznicima predhodno upakovanih proizvoda, kako da postave pravilno svoj kontrolni sistem količine i gde mogu naći potrebne informacije.
Seminaru je prisustvovalo oko dvadeset privrednika Rasinskog okruga.

ODŽANA RPrezentacija programa „Pokreni se za posao“, RPK Kruševac, 11.12.2013. godine u 11.00 sati

Prezentacija programa „Pokreni se za posao“ održana je u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac u sredu, 11.12.2013. godine. Ovaj program koji sporovodi NVO “ENEKA” iz Niša pomaže ljudima koji žele da pokrenu ili unaprede sopstveni biznis. Prezentzaciji je prisustvovalo oko 50 privrednika Rasinskog okruga. „Pokreni se za posao“ je program namenjen osobama sa dobrom poslovnom idejom iz cele Srbije. Namenjen je osobama koje krasi preduzetnički duh, ali im zbog socijalnog statusa nisu dostupni krediti komercijalnih banaka. Program obezbeđuje bespovratna sredstva u iznosu do 200.000 dinara u vidu opreme neophodne za pokretanje ili unapređenje preduzetničke delatnosti; poslovne i stručne obuke; stalnu savetodavnu pomoć od strane ekonomskih stručnjaka. Podržavaju se poljoprivreda, zanatstvo, proizvodnja i uslužne delatnosti. Ne podržava se trgovinska delatnost, autoprevozničke i taksi usluge. Može konkurisati lice koje želi da pokrene sopstveni biznis, kao i lice koje je već registrovano, bilo kao preduzetnik ili ima registrovano privredno društvo, a želi da unapredi sopstveni biznis. Rok za projavu: 31.12.2013. godine. Prezentaciju predstavnici organizacije ENEKA, tako da su prisutni mogli da iskoriste ovu priliku da na licu mesta postavite pitanja realizatoru programa, kao i da dobiju informacije o programu iz prve ruke. Detaljnije na www.pokrenisezaposao.rs

ODRŽAN poslovno-stručni skup: AUTOMATIZACIJA PROCESA PODNOŠENJA PORESKIH OBRAZACA, RPK KRUSEVAC, 10.12.2013. u 11 sati

Regionalna privredna komora Kruševac, u saradnji sa kompanijom „Energoprojekt Energodata“, organova je u utorak 10. decembra poslovno-stručni skup:AUTOMATIZACIJA PROCESA PODNOŠENJA PORESKIH OBRAZACA - Primena softverskih rešenja u procesiranju poreskih prijava.
Sa prelaskom na elektronske prijave poreza i doprinosa po odbitku, poreski obveznici će od 1. januara 2014. godine biti suočeni sa problemima promene poreskih obrazaca, izmene procesa njihovog podnošenja, kao i problemom objedinjavanja različitih izvora podataka za poreske prijave u jednu elektronsku poresku prijavu.
Novine su i preuzimanje odgovora od Poreske Uprave i virmana za plaćanje, kao i korišćenje kvalifikovanog elektronskog sertifikata. Skupu je prisutvovalo oko 100 privrednika Rasinskog okruga.

prezentacija na temu Kreativna ekonomija, RPK KRUSEVAC, 06.12.2013. godine

U petak 06.12.2013., u prostorijama Komore, odrzana je prezentacija na temu Kreativna ekonomija. Predavac je bio visi konsultant neprofitne organizacije Academica iz Beograda, Aleksandar Djeric.
Kreativna ekonomija– koncept je razvio Džon Houkins (John Howkins), britanski medijski analitičar i teoretičar kreativnih industrija i postavio u svom delu The Creative Economy: How People Make Money from Ideas iz 2002. godine. Privredni razvoj Houkins sagledava kroz uticaj novih medija, digitalizacije, globalizacije, lične kreativnosti i razvoja kreativnih gradova. Prvi je postavio premisu da su ideje, a ne materijalne vrednosti i novac osnov za razvoj konkurentnih ekonomskih modela i nacionalnih privreda.

Detaljnije...

Nastup RPK Kruševac na Opštem međunarodnom sajmu privrede u Tirani, Albanija 23-27. novembar 2013.

Međunarodni sajam PANAIR, koji se ove godine održao od 23. do 27. novembra. Nastup srpske privrede na štandu od 300 kvadratnih metara organizovali su Privredna komora Srbije i kompanija Velekspo. Svecano otvaranje sajma upriliceno je u Palati premijera Albanije, sajam je otvorio je direktor sajma Klik Ekspo Grupe, uz prisustvo predstavnika vlade, diplomatskog kora, institucija i izlagača. Privreda Rasinskog okruga u organizaciji Regionalne privredne komore Kruševac predstavila se na zajedničkom štandu. Kompanije koje su uzele učešće na ovogodišnjem sajmu u Tirani bile su Fam Kruševac, Trajal Korporacija, Rasadnik Biojela iz Velikog Šiljegovca i Minka d.o.o Kruševac.
Sajam Panair održava se već 20. godina krajem novembra. Broj izlagača i broj posetilaca povećava se svake godine, tako da je 2012. bilo 142 domaća i 207 inostranih izlagača, kao i 54.700 domaćih i 15.300 stranih posetilaca iz 15 zemalja. Ove godine pored povećanog broja izlagača, procenjuje se i povećanje broja posetilaca za 20 odsto.
Štand Regionalne privredne komore Kruševac posetili su predsednik Privredne komore Tirane Nikolin Jaka kao i direktorka Odbora za međunarodne odnose Privredne komore Tirane g-đa Albana Laknori. G-din Jaka je rekao da će mreži članica Privredne komore Tirane dostaviti informaciju o našim izlagačima i njihovim potencijalima, kao i da će lično uložiti napor da se međusobno povežu.

Detaljnije...

ZAHVALNICA REGIOnalnoj privrednoj komori kruševac za učešće na diplomatskom bazaru u budimpešti 2013. godine

Kompanije Rasinskog okruga doprinele predstavljanju potencijala Srbije na Diplomatskom bazaru u Budimpesti, 24.11.2013.

Tradicionalni diplomatski bazar u Budimpešti je i ove godine privukao pažnju stanovnika mađarske prestonice koji svoju humanost dokazuju i na delu. Cilj ove manifestacije je da sredstva prikupljena prodajom nacionalnih proizvoda, izloženih na štandovima zemalja učesnica, budu iskorišćena za pomoć deci sa posebnim potrebama.
U akciju su se i ove godine uključile i supruge članova srpske ambasade u Budimpešti. Zahvaljujući njihovom trudu, štand Srbije je bio prepun tradicionalnih prehrambenih proizvoda, pića, suvenira i mnogih detalja karakterističnih za naše podneblje.
Regionalna privredna komora Krusevac je animirala kompanije iz Rasinskog okruga da se iskoriste ovu priliku za promociju i daju doprinos boljem predstavljanju ponude I potencijala Rasinkog okruga I Srbije u Madjarskoj.

      

Odrzana radionica Faktoring u RPK Krusevac, 19.11.2013.

Regionalna privredna komora u saradnji sa USAID programom za bolje uslove poslovanja, odrzala je radionicu na temu Faktoring.
Faktoring je finansijska usluga kratkorocnog finansiranja bazirana na otkupu nedospelih potrazivanja proisteklih iz prodaje roba i usluga.
Posebno je korsitan privrednim drustvima koja se bave uvozom i izvozom, proizvodnjom i prodajom roba i usluga pravnim licima na
odlozeno placanje. Upravo koriscenjem faktoring usluga, privredno drustvo povecava likvidnost, lakse upravlja novcanim tokovima, poboljsava svoju kreditnu sposobnost.
Sastanak je moderirala Ana Jolovic tim lider USAID program za bolje uslove poslovanja, ona je takodje privrednike Rasinskog okruga upoznala sa zakonskim novinama koje je doneo Zakon o faktoringu koji je usvojen u julu ove godine.
Nakon uvodnog dela privrednici su imali priliku da cuju nesto vise o faktoringu u zemlji i inostranstvu. Predstavnici faktoring kuca Sosiete Generale i AOFI su u direktnim razgovorima pricali sa privrednicima o faktoringu, uslovima i nacinu kako ostavriti uslugu faktoring.

Održana radionica praktična primena elektronskog sertifikata u RPK Kruševac 15.11.2013. godINE

U cilju edukacije poslovne javnosti i poreskih obveznika o praktičnoj primenu elektronskog sertifikata, Regionalna prvredna komora Kruševac u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizovala je predavanje pod nazivom „Praktična primena elektronskog sertifikata“.
Seminar je imao za cilj da informiše privredna društva i preduzetnike o primeni i korišćenju elektronskog sertifikata i servisa Poreske uprave, Centralnog registara obaveznog socijalnog osiguranja.
Seminar je držao g-din Dušan Berdić, predstavnik Sertifikacionog tela Privredne komore Srbije.
Radionica je održana 15.11.2013. godine u 11 časova u sali Regionalne privredne komore Kruševac.
Detaljnije o nacinu izdavanja i ovoj temi mozete pogledati na ovom linku.

LIFLET projekta gift na srpskom jeziku

                                        
Regionalna privredna komora Kruševac učestvuje u svojstvu partnera na projektu „GIFT – SEE“- Green Intermodal Fright transport. Nosilac ovog projekta je Ministartsvo za saobraćaj i veze Grčke, finansira ga EU kroz program SEE. Projekat traje od aprila 2012. do avgusta 2014. godine.
Projekat je uspešno okončao aktivnosti u trećem izveštajnom periodu i od juna 2013. godine ušao u  izveštajni period 4.

Aktivnosti projekta su u toku, tako da RPK Kruševac, srpski projektni partner, aktivno saradjuje sa svim glavnim akterima u oblasti intermodalno, rečnog i teretnog transporta. Jedna od aktivnosti projekta je i izrada lifleta sa informacijama o GIFT projektu na srpskom jeziku.
Rezultati, aktivnosti  i informacije vezano za projekat GIFT mogu se pogledati na zvaničnom sajtu projekta www.gift-project.eu

Jointly for our common future

 

Odrzan sastanak sa kompanijama koje su pomogle realizaciju GIZ programa “Profesionalna orijentacija u Srbiji” u organizaciji RPK Krusevac i Kancelarije za mlade Krusevac, 13.11.2013. godine, RPK Krusevac

Realni susreti se sprovode u projektu “Profesionalna orijentacija u Srbiji”, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije. RPK Krusevac je ove godine po drugi put ucestvovala u organizaciji i realizaciji ovog programa na teritoriji Grada Krusevca.
Nemacka agencija za medjunarodnu saradnju (GIZ) agazovao je TV ekipu, koja je uzimala izjave od kompanija iz Rasinskog okruga - ucesnika realnih susreta: FAM, Trayal, Fampharm, Minka, Dunipak, TV Jefimija, Jugoprevoz, Poste Srbije, RTK, Dopisnistvo RTS-a, KPZ Krusevac, Vatrogasno spasilacke jedinice i Gradska Uprava.
Doprinos sastanku i programu dala je i Nacionalna sluzba za zaposljavanje Grada Krusevca, koja je iznela konkretne podatke o stanju na trzistu rada u Rasinskom okrugu.

Održana radionica na temu Garancija Poslovnog uspeha - Franšizing ili sopstvena ideja, RPK Krusevac, 06.11.2013.

U RPK Kruševac 06.11.2013. godine je održana radionica Garancija Poslovnog uspeha - Franšizing ili sopstvena ideja. Preko trideset učesnika kompanija i lica koja žele da započnu biznis imali su priliku da se upoznaju sa paralelnim aspektima, prednostima i mogućnostima, kao i rizicima koji ih očekuju bilo da proširuju ili započinju poslovanje po sopstvenoj ideji ili ulaskom u franšizing.

 

Na radionici su predstavljene smernice za odabir ideje za početak i realizaciju posla, izvore finansiranja, pravne aspekte i „zamke“ poslovanja, poslovnu administraciju sa aspekta franšizinga i biznisa po sopstvenoj ideji. Imajući u vidu važnost teme unapređenja ženskog preduzetništva, poseban akcenat na seminarima je bilo prezentovanje i ove teme.

ZAJEDNIČKO UČEŠĆE NA SAJMU U PARAĆINU U OKVIRU ŠTANDA RPK Kruševac, 31.10 - 02.11.2013. godine

Regionalna privredna komora Kruševac organizovala je zajednički nastup privrede Rasinskog okruga na 16. Međunarodnom sajmu privrede u Paraćinu.
Regionalna privredna komora Kruševac zakupila je štand na Sajmu
privrede u Paraćinu na kome su se članice RPK Kruševac pretstavile besplatno. Firme koje nisu bile u mogućnosti da lično budu prisutne, imale su mogućnost dostavljanja propagandog materijala i proizvoda, koje je Komora predstavila umesto njih.
Udruženje građana ''Paraćinski privrednici'' u saradnji sa opštinom Paraćin, lokalnom samoupravom i Opštem udruženjem preduzetnika – samostalnih privrednika ''Paraćin'' tradicionalno organizuje 16. Međunarodni sajam privrede u Paraćinu u periodu od 31.10. - 02. novembra 2013. godine.


Detaljnije...  

„PREZENTACIJA ELEKTRONSKOG PODNOŠENJA PORESKIH PRIJAVA“, 30.10.2013. RPK Kruševac

U organizaciji Regionalne privredne komore Kruševac, Porekse Uprave Republike Srbije i Sekcije knjigovođa RPK Kruševac održana je prezentacija na temu Elektronskog podnošenja porskih prijava.

       

Cilj prezentacije je bio da se privrednici Rasinkog okruga upoznaju sa postupcima podnošenja elektronskih poreskih prijava i načinom rada E-portala, u skladu sa zakonskom obavezom koja predstoji od 1.januara 2014.godine.
Prvi preduslov za elektronsko podnošenje poreske prijave jeste posedovanje kvalifikovanog elektronskog sertifikata. Potrebno je da zahtev podnesete nekom od Sertifikacionih tela - Privredna komora Srbije, PTT, Halkom, MUP.
Ukoliko ste zainteresovani za kvalifikovani elektronski sertifikat Privredne komore Srbije, možete podneti zahtev preko Regionalne privredne komore Kruševac, opširniju informaciju možete preuzeti na sajtu Komore. www.komoraks.co.rs
.
Prezentaciji je prisustvovalo oko 150 privrednika i predstavnika budetskih institucija Rasinskog okruga.

Održana prezentacija na temu ’Najbolje prakse u inovacionim finansijama’ i radionica „Investiciona spremnost za kompanije”, 29.10.2013 RPK Krusevac

U Regionalnoj privrednoj komori 29.10.2013.godine održana je prezentacija na temu Inovacione finansije, kao i radionica za MSP preduzeća „ Kako se pripremiti za investitora. Radionica i prezentacija je sprovedena uz podršku Programa integrisane podrske inovacijama (IISP).
Četrdeset privrednika Rasinskog okruga i predstavnici loklalnih samouprava Rasinskog okruga imali su priliku da se upoznaju novim mogućnostima na finansijskom tržištu. U Srbiji u narednom periodu očekuje rast broja fondova za finansiranje inovativnih poslovnih projekata

       

Tokom ove i naredne godine, Evropska unija i Republika Srbija će osnovati fondove za jačanje preduzetništva i inovacija namenjene malim i srednjim preduzećima u Srbiji:
               1.      WB EDIF – Program za razvoj i inovacije preduzeća Zapadnog Balkana. EU program vrednosti 140 miliona EUR namenjen malim i srednjim preduzećima u regionu.
              
2.      Vlada Republike Srbije u ovom trenutku radi na razvoju odgovarajuće regulative kao i razvoju tržišta investicionih finansijskih instrumenata (eng. venture capital) u Srbiji.

Prezentaciju je otvorila Aleksandra Vucetic, predstavnik Ministarstva privrede, zatim  se skupu obartio Robert Sefrin finansijski ekspert u IISP-u. Radioncu je vodili  Janis Pierakis koji je preneo iskustva Velike Britanije i Evrope kada su u pitanju fondovi rizicnog kapitala i privatni investicioni fondovi, a o podsticajima za razvoj trzista vlasnickog i rizicnog kapitala u Srbiji privrednike je upoznao Nikola Makojevic, profesor na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu.

Drugi deo je bio posvećen edukaciji privrednika  na temu „Investicione spremnosti kompanija”.
Milica Vukadinovic sa svojim timom informisala je kompanije kako da pripreme svoj poslovni model i da privuku investitora.

održan 3. sastanak projektnog tima gift projekta, ljubljana, 8-9.10.2013.

                                       
Regionalna privredna komora Kruševac učestvuje u svojstvu partnera na projektu „GIFT – SEE“- Green Intermodal Fright transport. Nosilac ovog projekta je Ministarstvo za saobraćaj i veze Grčke, a finansira ga EU kroz program SEE. Projekat traje od aprila 2012. do avgusta 2014. godine. Projekat je uspešno okončao aktivnosti u trećem izveštajnom periodu i ušao je u izveštajni period 4.

3. sastanak projektnog tima održan je u Ljubljani, 8.i 9.10.2013. godine. Na sastanku su analizirane aktivnosti i zadaci u okviru WP1, WP2, a detaljniji razgovori vodjeni su vetano za realizaciju WP4 Proposal synthesis and GIFT model corridors i WP5 Pilot testing of proposed GIFT Green corridors, gde je potrebno uraditi nekoliko studija i istraživanja. Predstavnici RPK Kruševac, projektnog partnera IPA I PP1, na sastanku u Ljubljani bili su Aleksandra Aleksić i Goran Lapčević.

Kako bi rezultati i aktivnosti projekta bili vidjivi što širem auditorijumu, informacije vezano za projekat GIFT mogu se pogledati na zvaničnom sajtu projekta www.gift-project.eu

Jointly for our common future

 

OBELEŽENO jedanaest godina USPEŠNOG RADA REGIONALNE PRIVREDNE KOMORE KRUŠEVAC - 27.09.2013.

U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac obeleženo je jedanaest godina rada i postojanja najmladje regionalne privredne komore u Srbiji.

Ove godine komora je skromno proslavila svoj dan i iskoristila je priliku da privrednicama koje su uspesno zavrsile kurs za knjigovodje SAOP u organizaciji RPK Krusevac, podeli diplome.

             

DOSTUPAN LIFLET projekta gift na zvaničnom sajtu projekta

                                        
Regionalna privredna komora Kruševac učestvuje u svojstvu partnera na projektu „GIFT – SEE“- Green Intermodal Fright transport. Nosilac ovog projekta je Ministartsvo za saobraćaj i veze Grčke, finansira ga EU kroz program SEE. Projekat traje od aprila 2012. do avgusta 2014. godine.
Projekat je uspešno okončao aktivnosti u trećem izveštajnom periodu i od juna 2013. godine ušao u  izveštajni period 4.

Aktivnosti projekta su u toku, tako da RPK Kruševac, srpski projektni partner, aktivno saradjuje sa svim glavnim akterima u oblasti intermodalno, rečnog i teretnog transporta.
Jedna od aktivnosti projekta je i izrada lifleta sa informacijama o GIFT projektu. Liflet je dostupan na engleskom jeziku na zavničnom sajtu projekta http://www.gift-project.eu/index.php/en/download-2 , a uskoro se očekuje i objavljivanje srpske verzije lifleta, čiji je prevod RPK Kruševac odradila.
Kako bi rezultati i aktivnosti šrojekta bili vidjivi što širem auditorijumu, informacije vezano za projekat GIFT mogu se pogledati na zvaničnom sajtu projekta www.gift-project.eu

Jointly for our common future

 

ODRŽAN SASTANAK ČLANOVA GIFT PROJEKTNOG TIMA RPK KRUŠEVAC SA MENADŽEROM PROJEKTA - GLAVNIM PARTNEROM IZ GRČKE, 31.07.2013. godine

                                        
Aleksandra Aleksić i Goran Lapčević, članovi GIFT projektnog time RPK Kruševac, održali su sastanak sa GIFT Projektnim menadžerom, g-djom Eli Papakozma, predstavnikom Ministarstva saobraćaja i veza Grčke, vodećim pšartnerom u projektu GIFT. Ovom prilikom razgovaralo se o aktivnostima realizovanim u radnim paketima 1, 2, 3 i 4, kao i predstojećim aktivnostima u okviru radnih paketa 4 i 5. Sastanak je održan u sredu, 31. jula 2013. godine u Beogradu. Ovog dana projektni partneri obavili su razgovore i konsultacije sa Kancelarijom za evropske integracije Republike Srbije, koja je savetodavac srpskim učesnicima u projektima u okviru poziva EU SEE.
Da podsetimo, Regionalna privredna komora Kruševac učestvuje u svojstvu partnera na projektu „GIFT – SEE“- Green Intermodal Fright transport. Nosilac ovog projekta je Ministartsvo za saobraćaj i veze Grčke, finansira ga EU kroz program SEE. Projekat traje od aprila 2012. do avgusta 2014. godine.
GIFT teži definisanju inovativne i integrisane transportne mreže za razvoj efikasnih ekoloških transportnih koridora u regionu JIE. GIFT nudi tri glavna inovativna pravca razvoja:
- Identifikaciju ekoloških koridora u regionu i promovisanje tehničke inovacije.
– Razvoj predloga za uspostavljanje regionalnih autoriteta, koji će biti zaduženi za aktivnosti na koridoru, kao što su planiranje, nadzor i poslovanje, carinske procedure, marketing, edukacija, kao i izdavanje ekoloških sertifikata.
– Razvoj ICT alata za planiranje intermodalnog transporta koji će podržati minimalizaciju ekološkog uticaja.
Detaljnije o samom projektu možete videti na yvaničnom sajtu projekta  http://www.gift-project.eu  i   https://www.facebook.com/gift.project.eu .

Jointly for our common future

 

HOTEL JUNIOR*** - KOPAONIK - POSLOVNE MOGUCNOSTI I SARADNJA

Hotel Junior se nalazi na Kopaoniku u turističkom centru Brzeće na idealnih 1100 m nadmorske visine. Tradicionalna gostoljubivost ugostiteljskih radnika, ambijent i usluge čine Hotel Junior centralnim objektom turističke ponude Brzeća. Naš hotel je idealno mesto za održavanje značajnijih poslovnih, svečanih i sportsko - rekreativnih skupova ali i za opuštanje i uživanje u miru i autentičnoj prirodi.
Poslovne mogucnosti i saradnja: U okviru kongresnog centra nalaze se tri sale: "Atina", kapaciteta do 180 mesta i dve manje "Platon" i "Tesla", kapaciteta do 60 mesta. Kapaciteti i multifunkcionalnost ovih sala omogućavaju organizaciju kongresa, konferencija, prezentacija, seminara, simpozijuma i drugih vrsta događaja.
Sale raspolažu kompletnom elektronskom opremom (flipchart, projektor, video beam, internet konekcija).

                                   http://www.juniorhotel.rs         Prospekt - pdf 

ZAVRŠEN TREĆI IZVEŠTAJNI PERIOD PROJEKTA GIFT

                                        
Regionalna privredna komora Kruševac učestvuje u svojstvu partnera na projektu „GIFT – SEE“- Green Intermodal Fright transport. Nosilac ovog projekta je Ministartsvo za saobraćaj i veze Grčke, finansira ga EU kroz program SEE. Projekat traje od aprila 2012. do avgusta 2014. godine.
Projekat je uspešno okončao aktivnosti u trećem izveštajnom periodu i od juna 2013. godine ušao u  izveštajni period 4.

Aktivnosti projekta su u toku, tako da RPK Kruševac, srpski projektni partner, aktivno saradje sa svim glavnim akterima u oblasti intermodalno, rečnog i teretnog transporta.
Kako bi rezultati i aktivnosti šrojekta bili vidjivi što širem auditorijumu, informacije vezano za projekat GIFT mogu se pogledati na zvaničnom sajtu projekta www.gift-project.eu

Inače, RPK Kruševac aktivno saradjuje sa projektnim partnerima na objavljivanju dokumenata na srpskom jeziku, kao i što većoj vidljivosti projekta.

Jointly for our common future

 

DANI TRANSPORTA DUNASKe REGIJe 2013, 03.10.2013, BEOGrad

                                        
3. oktobra 2013. godine u Beogradu će biti održani Dani transporta dunavske regije. Nekoliko glavnih stakeholdera, kao i Evropska komisija i Evripski Parlament, pozvani su da diskusutuju o značaju transporta za budući razvoj dunavske makro regije

Ovaj događaj je značajan i sa aspekta projekta „GIFT – SEE“- Green Intermodal Fright transport, gde  Regionalna privredna komora Kruševac učestvuje u svojstvu projektnog partnera iz Srbije. Nosilac ovog projekta je Ministartsvo za saobraćaj i veze Grčke, finansira ga EU kroz program SEE. Projekat traje od marta 2012. do avgusta 2014. godine.
GIFT teži definisanju inovativne i integrisane transportne mreže za razvoj efikasnih ekoloških transportnih koridora u regionu JIE. GIFT nudi tri glavna inovativna pravca razvoja:
- Identifikaciju ekoloških koridora u regionu i promovisanje tehničke inovacije.
– Razvoj predloga za uspostavljanje regionalnih autoriteta, koji će biti zaduženi za aktivnosti na koridoru, kao što su planiranje, nadzor i poslovanje, carinske procedure, marketing, edukacija, kao i izdavanje ekoloških sertifikata.
– Razvoj ICT alata za planiranje intermodalnog transporta koji će podržati minimalizaciju ekološkog uticaja.

Detaljnije o ovom dešavanju pogledajte na http://groupspaces.com/MobilityRail-Road-Air/item/436267

 

 

Jointly for our common future

 

NAJAVA: serijA edukativnih treninga - poslovna komunikacija

U svetu poslovanja, jedan od ključeva njegove uspešnosti jeste i dobra poslovna komunikacija, pored obaveznog kvaliteta proizvoda.
Kako ćemo da komuniciramo u svetu biznisa, ako ne govorimo istim jezikom.
Jezik koji se u svetu najviše koristi u sferi poslovnih transakcija, jeste upravo engleski jezik.
Stoga Vas Komora Kruševac poziva da se pridružite seriji edukativnih treninga apropo upoznavanja sa terminima poslovnog engleskog jezika. No, na tim treninzima, neće biti govora samo o terminima, već o poslovanju uopšte, sa fokusom na poslovanje na stranom jeziku, što i jeste najbitnije prilikom izlaska na strana tržišta, i prilikom BtoB susreta.
Zainteresovani mogu se prijaviti putem telefona 441-128, 065-90-42-618 ili putem e-mail adrese:
zora.mitrovic@komora.net

Poziv za saradnju

VESTI PROJEKTA GIFT i na srpkom jeziku

                                        
Regionalna privredna komora Kruševac učestvuje u svojstvu partnera na projektu „GIFT – SEE“- Green Intermodal Fright transport. Nosilac ovog projekta je Ministartsvo za saobraćaj i veze Grčke, finansira ga EU kroz program SEE. Projekat traje od aprila 2012. do avgusta 2014. godine.
Aktivnosti projekta su u toku, tako da RPK Kruševac, srpski projektni partner, aktivno saradje sa svim glavnim akterima u oblasti intermodalno, rečnog i teretnog transporta.
Kako bi rezultati i aktivnosti šrojekta bili vidjivi što širem auditorijumu, izradjen je NEWSLETTER projekta, koji možete pogledati i na srpskom jeziku na sledećem linku:

http://www.gift-project.eu/index.php/sr/download
Vesti su izradjene na jezicima svih projektnih partnera, a opisuju cilj i misiju projekta, kao i aktivnosti, dešavanja i aktuelnosti vezano za realizaciju projekta.

Inače, RPK Kruševac aktivno saradjuje sa projektnim partnerima na oblavljivanju dokumenata na srpskom jeziku, kao i što većoj vidljivosti projekta.
Detaljnije na http://www.gift-project.eu

Jointly for our common future

 

PROJEKaT GIFT SEE ULAZI U DRUGU GODINU AKTIVNOSTI

                                        
Projekat „GIFT – SEE“- Green Intermodal Fright transport, gde  Regionalna privredna komora Kruševac učestvuje u svojstvu projektnog partnera iz Srbije, ušao je drugu godinu realzacije. Nosilac ovog projekta je Ministartsvo za saobraćaj i veze Grčke, finansira ga EU kroz program SEE. Projekat traje od marta 2012. do avgusta 2014. godine.
Nakon uspešne finalizacije aktivnosti iz paketa 3 (mapiranje i analiza trenutnog stanja u transportnoj mreži), sada se aktivnije pristupa paketima 4 i 5, koji obuhvataju radionice za ciljne grupe u pojednim zemljama - projektnim partnerima, kao i konkretne predloge reformi i platformi.
GIFT teži definisanju inovativne i integrisane transportne mreže za razvoj efikasnih ekoloških transportnih koridora u regionu JIE. GIFT nudi tri glavna inovativna pravca razvoja:
- Identifikaciju ekoloških koridora u regionu i promovisanje tehničke inovacije.
– Razvoj predloga za uspostavljanje regionalnih autoriteta, koji će biti zaduženi za aktivnosti na koridoru, kao što su planiranje, nadzor i poslovanje, carinske procedure, marketing, edukacija, kao i izdavanje ekoloških sertifikata.
– Razvoj ICT alata za planiranje intermodalnog transporta koji će podržati minimalizaciju ekološkog uticaja.

GIFT konzorcijum zastupa značajnu geografsku površinu regiona JIE (balkansku regiju, crnomorsku regiju, jadransku regiju, dunavsku regiju), gde je teretni transport dominantan sektor i ključni faktor konkurentnosti regiona. Struktura GIFT partnerstva i plan rada osiguravaju aktivno uključivanje svih ključnih stejkholdera i ciljne grupe. U stejkholdere spadaju glavni kreatori propisa, kao i ključni operateri transporta. Ciljna grupa obuhvata lučke operatere, špeditere, firme i udruženja koja se bave logistikom i transportom, privredne komore i industrijska udruženja, MSP i velike kompanije, železnička udruženja, operatere kombinovanog transporta, operatere železničkog i drumskog transporta, operatere intermodalnih terminala i operatere unutrašnjeg vodnog transporta. Aktivno učešće stejkoldera i ciljne grupe u realizaciji projekta predvidjeno je i osigurano projektnim aktivnostima

Inače, RPK Kruševac aktivno saradjuje sa projektnim partnerima na oblavljivanju dokumenata na srpskom jeziku, kao i što većoj vidljivosti projekta.
Zvanični posmatrač projekta GIFT u Srbiji je Ministarstvo saobraćaja Srbije
Detaljnije na http://www.gift-project.eu  i   https://www.facebook.com/gift.project.eu

Jointly for our common future

 

PROJEKaT GIFT SEE NA FACEBOOK-U

                                        
Regionalna privredna komora Kruševac učestvuje u svojstvu partnera na projektu „GIFT – SEE“- Green Intermodal Fright transport. Nosilac ovog projekta je Ministartsvo za saobraćaj i veze Grčke, finansira ga EU kroz program SEE. Projekat traje od marta 2012. do avgusta 2014. godine.
Aktivnosti projekta se, zahvaljujući naporima projektnih partnera, mogu pratiti na zvaničnom sajtu projekta http://www.gift-project.eu, a od sada i na zvaničnoj Facebook strani https://www.facebook.com/gift.project.eu
GIFT teži definisanju inovativne i integrisane transportne mreže za razvoj efikasnih ekoloških transportnih koridora u regionu JIE. GIFT nudi tri glavna inovativna pravca razvoja:
- Identifikaciju ekoloških koridora u regionu i promovisanje tehničke inovacije.
– Razvoj predloga za uspostavljanje regionalnih autoriteta, koji će biti zaduženi za aktivnosti na koridoru, kao što su planiranje, nadzor i poslovanje, carinske procedure, marketing, edukacija, kao i izdavanje ekoloških sertifikata.
– Razvoj ICT alata za planiranje intermodalnog transporta koji će podržati minimalizaciju ekološkog uticaja.


GIFT konzorcijum zastupa značajnu geografsku površinu regiona JIE (balkansku regiju, crnomorsku regiju, jadransku regiju, dunavsku regiju), gde je teretni transport dominantan sektor i ključni faktor konkurentnosti regiona.

Jointly for our common future

 

GODIŠNJA KONFERENCIJA SEE PROGRAMA ZAKAZANA ZA 19. jun u bukureštu

                                        

Konferencija "SEE achievements in view of the new programmes in the area" (http://www.seeconference2013.net) biće održana u Bukureštu 19. juna 2013. godine.

Ovom prilikom predstavnici partnerskog konzorcijuma projekta GIFT – SEE“- Green Intermodal Fright transport, gde  Regionalna privredna komora Kruševac učestvuje u svojstvu projektnog partnera iz Srbije, učestvovaće u sesiji 3 "Greener Transport Systems" i tom prilikom predstaviti projekat GIFT, ciljeve, aktivnosti i dosadašnja dostignuća.
Da podsetimo, nosilac ovog projekta je Ministartsvo za saobraćaj i veze Grčke, a finansira ga EU kroz program SEE. GIFT teži definisanju inovativne i integrisane transportne mreže za razvoj efikasnih ekoloških transportnih koridora u regionu JIE. GIFT nudi tri glavna inovativna pravca razvoja:
- Identifikaciju ekoloških koridora u regionu i promovisanje tehničke inovacije.
– Razvoj predloga za uspostavljanje regionalnih autoriteta, koji će biti zaduženi za aktivnosti na koridoru, kao što su planiranje, nadzor i poslovanje, carinske procedure, marketing, edukacija, kao i izdavanje ekoloških sertifikata.
– Razvoj ICT alata za planiranje intermodalnog transporta koji će podržati minimalizaciju ekološkog uticaja.

Detaljnije na http://www.gift-project.eu

Jointly for our common future

 

ZAVRŠENE AKTIVNISTI U OKVIRU RADNOG PAKETA 3 u PROJEKTU GIFT SEE

                                        
Regionalna privredna komora Kruševac učestvuje u svojstvu partnera na projektu „GIFT – SEE“- Green Intermodal Fright transport. Nosilac ovog projekta je Ministartsvo za saobraćaj i veze Grčke, finansira ga EU kroz program SEE. Projekat traje od aprila 2012. do avgusta 2014. godine.
Aktivnosti projekta su u toku, tako da RPK Kruševac, srpski projektni partner, aktivno sartadje sa svim glavnim akterima u oblasti intermodalno, rečnog i teretnog transporta.
Kako bi se ispunio glavni cilj projekta, odrađene se analize vezano za  trenutni status u pogledu transportne mreže, transportne strategije, operacije i zakonske regulative tri izabrana koridora - IV, V i VII. Na temelju rezultata naših istraživanja i analize, izradiće se konkretni i pragmatični predlozi za unapređenje trenutne transportne mreže, kao i za relevantne uredbe kojima će biti promovisan zeleni transport u izabranim koridorima. Analize Mapping of current EU and reginal policies i GIFT TRANSPORT NETWORK CENSUS mogu se pogledati u download sekciji zvaničnog GIFT web sajta: http://www.gift-project.eu/index.php/sr/download

Detaljnije na http://www.gift-project.eu

Jointly for our common future

 

RPK KRUŠEVAC SPROVODI AKTIVNOSTI NA REALIZACIJI GIFT SEE PROJEKTA

                                        
Regionalna privredna komora Kruševac učestvuje u svojstvu partnera na projektu „GIFT – SEE“- Green Intermodal Fright transport. Nosilac ovog projekta je Ministartsvo za saobraćaj i veze Grčke, finansira ga EU kroz program SEE. Projekat traje od aprila 2012. do avgusta 2014. godine.
Aktivnosti projekta su u toku, tako da RPK Kruševac, srpski projektni partner, aktivno sartadje sa svim glavnim akterima u oblasti intermodalno, rečnog i teretnog transporta.
Kako bi se ispunio glavni cilj projekta, potrebno je oceniti trenutni status u pogledu transportne strategije, operacije i zakonske regulative tri izabrana koridora - IV, V i VII. Na temelju rezultata naših istraživanja i analize, izradiće se konkretni i pragmatični predlozi za unapređenje trenutne transportne mreže, kao i za relevantne uredbe kojima će biti promovisan zeleni transport u izabranim koridorima.
Cilj će biti procjena uticaja predloženih akcija i uredbi u pogledu trajanja putovanja, cene, rizika, emisije gasova CO2.

Aktivnosti i dešavanja vezano za projekat GIFT mogu se pratiti i na srpskom jeziku na zvaničnoj internet strani projekta http://www.gift-project.eu/index.php/sr/

Detaljnije na http://www.gift-project.eu

Jointly for our common future

RPK KRUŠEVAC SPROVODI AKTIVNOSTI NA REALIZACIJI GIFT SEE PROJEKTA - Mapping of current EU and reginal policies

                                        

Regionalna privredna komora Kruševac učestvuje u svojstvu partnera na projektu „GIFT – SEE“- Green Intermodal Fright transport. Nosilac ovog projekta je Ministartsvo za saobraćaj i veze Grčke, finansira ga EU kroz program SEE. Projekat traje od aprila 2012. do avgusta 2014. godine.
Aktivnosti projekta su u toku, tako da RPK Kruševac, srpski projektni partner, aktivno radi na mapiranju i analizi transportne mreže u Srbiji, sa akcentom na pravni okvir za postojanje ekološkog intermodalnog teretnog transporta.
Ove aktivnosti sprovode se u okviru radnog paketa 3 (WP3) ii obuhvataju sakupljanje i analizu postojeće prabne regulative vezano za transpšort uopšte, intermodalni i rečni teretni transport.
Analiza koja će biti odrađena od strane projektnog partnera RPK Kruševac biće ugražene u šitru analizu Mapping of current EU and reginal policies, koja će obuhvatati sve zemlje učesnice GIFT SEE projekta. Zvanični posmatrač projekta GIFT u SRbiji je Ministarstvo saobraćaja Srbije.

Detaljnije na http://www.gift-project.eu

Jointly for our common future

 

RPK KRUŠEVAC SPROVODI AKTIVNOSTI NA REALIZACIJI GIFT SEE PROJEKTA

                                        
Regionalna privredna komora Kruševac učestvuje u svojstvu partnera na projektu „GIFT – SEE“- Green Intermodal Fright transport. Nosilac ovog projekta je Ministartsvo za saobraćaj i veze Grčke, finansira ga EU kroz program SEE. Projekat traje od aprila 2012. do avgusta 2014. godine.
Aktivnosti projekta su u toku, tako da RPK Kruševac, srpski projektni partner, aktivno radi na mapiranju i analizi transportne mreže u Srbiji, sa akcentom na ekološki teretni i intermodalni i rečni transport.
Ove aktivnosti sprovode se u okviru radnog paketa 3 (WP3) i za njihovo sprovodjenje kontaktirani su glavni stakeholderi u Srbiji. Analiza odrađena u Srbiji biće deo velike analize GIFT TRANSPORT NETWORK CENSUS, koja će obuhvatiti sve zemlje učesnice GIFT projekta.
GIFT konzorcijum zastupa značajnu geografsku površinu regiona JIE (balkansku regiju, crnomorsku regiju, jadransku regiju, dunavsku regiju), gde je teretni transport dominantan sektor i ključni faktor konkurentnosti regiona. Struktura GIFT partnerstva i plan rada osiguravaju aktivno uključivanje svih ključnih stejkholdera i ciljne grupe. U stejkholdere spadaju glavni kreatori propisa, kao i ključni operateri transporta. Ciljna grupa obuhvata lučke operatere, špeditere, firme i udruženja koja se bave logistikom i transportom, privredne komore i industrijska udruženja, MSP i velike kompanije, železnička udruženja, operatere kombinovanog transporta, operatere železničkog i drumskog transporta, operatere intermodalnih terminala i operatere unutrašnjeg vodnog transporta. Aktivno učešće stejkoldera i ciljne grupe u realizaciji projekta predvidjeno je i osigurano projektnim aktivnostima. Zvanični posmatrač projekta GIFT u SRbiji je Ministarstvo saobraćaja Srbije.

Detaljnije na http://www.gift-project.eu

Jointly for our common future

 

RPK KRUŠEVAC - PARTNER NA PROJEKTU GIFT SEE KOJI FINANSIRA EU KROZ SEE PROGRAM

                                        
Regionalna privredna komora Kruševac učestvuje u svojstvu partnera na projektu „GIFT – SEE“- Green Intermodal Fright transport. Nosilac ovog projekta je Ministartsvo za saobraćaj i veze Grčke, finansira ga EU kroz program SEE. Projekat traje od aprila 2012. do avgusta 2014. godine.
GIFT teži definisanju inovativne i integrisane transportne mreže za razvoj efikasnih ekoloških transportnih koridora u regionu JIE. GIFT nudi tri glavna inovativna pravca razvoja:
- Identifikaciju ekoloških koridora u regionu i promovisanje tehničke inovacije.
– Razvoj predloga za uspostavljanje regionalnih autoriteta, koji će biti zaduženi za aktivnosti na koridoru, kao što su planiranje, nadzor i poslovanje, carinske procedure, marketing, edukacija, kao i izdavanje ekoloških sertifikata.
– Razvoj ICT alata za planiranje intermodalnog transporta koji će podržati minimalizaciju ekološkog uticaja.
GIFT konzorcijum zastupa značajnu geografsku površinu regiona JIE (balkansku regiju, crnomorsku regiju, jadransku regiju, dunavsku regiju), gde je teretni transport dominantan sektor i ključni faktor konkurentnosti regiona. Struktura GIFT partnerstva i plan rada osiguravaju aktivno uključivanje svih ključnih stejkholdera i ciljne grupe. U stejkholdere spadaju glavni kreatori propisa, kao i ključni operateri transporta. Ciljna grupa obuhvata lučke operatere, špeditere, firme i udruženja koja se bave logistikom i transportom, privredne komore i industrijska udruženja, MSP i velike kompanije, železnička udruženja, operatere kombinovanog transporta, operatere železničkog i drumskog transporta, operatere intermodalnih terminala i operatere unutrašnjeg vodnog transporta. Aktivno učešće stejkoldera i ciljne grupe u realizaciji projekta predvidjeno je i osigurano projektnim aktivnostima
Detaljnije...

Portal za povezivanje srpskih i italijanskih firmi zainteresovanih za saradnju

Privredna komora Srbije, u saradnji sa italijanskim partnerima (Unijom italijanskih komora i Privrednom komorom Trsta) realizuje projekat „Jačanje bilateralne saradnje između Srbije i Italije kroz Forum Permanente“ finansiran od strane Ministarstva za proizvodne aktivnosti Italije (Zakon, 84./2001).
Cilj projekta je pružanje informacija relevantnih za poslovanje i poslovno povezivanje srpskih i italijanskih firmi kroz kreiranje on-line platforme na web adresi www.forumserbia.eu, koja nudi i besplatnu registraciju u bazu podataka srpskih i italijanskih firmi, kao i mogućnost pretrage partnera za saradnju.
Registracija se vrši na sledeći način:
Nakon otvaranja linka www.forumserbia.eu, klikom na polje Register sa desne strane, otvara se registracioni formular gde se vrši unos podataka o firmi kao i interesa za saradnju na italijanskom tržištu, u poljima predviđenim za te podatke. Unos podataka se vrši na engleskom jeziku. Poslednji korak u registraciji se vrši klikom na polje Save u dnu stranice.
Detaljnije...

 IZVOZ SRPSKIH PROIZVODA U ŠVAJCARSKU

Projekat izvoza srpskih proizvoda u Švajcarsku pokrenuo je član Poslovnog saveta dijaspore PKS iz Švajcarske g-din Veselin Ćesarov, koji je član Udruženja metalaca Švajcarske, a ujedno i član Udruženja veleprodavaca Švajcarske. U veze sa ovim, u prilogu senalazi upitnik za popunjavanje.  Ukoliko imate proizvod koji zadovoljava kriterijume za izvoz na švajcarsko tržište, a zainteresovani ste za izvoz, molimo Vas da popunite formular u prilogu i dostavite ga Centru za dijasporu Regionalne privredne komore Krusevac na e-mail krusevac@komora.net

Upitnik